Sarmale Rusesti

Complexitate
redusa
Sarmale Rusesti

Ingrediente

  • Pentru sarmale:
  • -2 kg varza alba, proaspata
  • -½ pahar orez
  • -1 kg pulpa de porc / vita sau amestec, tocata
  • -1 lingura pasta de tomate
  • -sare
  • -piper negru, proaspat macinat
  • -2 frunze de dafin
  • Pentru sos:
  • -3 cepe, tocate marunt
  • -1 morcov, ras
  • -2 linguri faina
  • -1 lingura pasta de tomate
  • -450 g smantana pentru gatit, mai groasa

Mod de preparare

* Varza trebuie sa fie proaspata (nu murata! ) cu frunze subtiri; este buna cea de primavara si toamna.

Curatati varza de frunzele exterioare si indepartati cotorul. Puneti-o in vasul de pe foc cu apa sarata ce fierbe si lasati pana vedeti ca frunzele exterioare se desprind singure de pe capatana. Scoateti-le cand acestea incep sa se inmoaie si devin maleabile, fara sa se rupa. Lasati la scurs si racit. Procedati la fel pana se desprind de pe varza toate frunzele.

Taiati cotorul gros de pe mijlocul fiecarei frunze, apoi portionati in 2- 4 bucati, functie de marime.

Intre timp, opariti orezul cu apa clocotita, lasati vasul acoperit 10 min, apoi strecurati si raciti.

Treceti carnea prin masina de tocat.

Amestecati-o cu orezul racit, pasta de tomate si condimentati cu sare si piper, dupa gust.

Puneti cate 1 lingurita plina / lingura din umplutura pe frunza de varza (functie de marime) si rulati frunza peste umplutura, sigiland bine capetele.

Procedati la fel pana terminati frunzele de varza si umplutura.

Taiati miezul verzei in felii mai groase si puneti pe fundul unui vas de lut / ceaun / vas in care veti fierbe sarmalele.

Asezati sarmalele mai lejer in vas, lasand putin spatiu intre ele, avand grija sa umpleti vasul doar pana la ½ din inaltimea lui (maxim ¾).

Turnati apa rece doar pana la nivelul sarmalelor si puneti la fiert impreuna cu frunzele de dafin, in vasul acoperit.

Faceti focul mic cand apa incepe sa fiarba si lasati vasul acoperit pe foc, 30 min.

Sos
Separat, caliti in uleiul incins ceapa si morcovul pana se inmoaie.

Adaugati faina, omogenizati si lasati pe foc inca 3 min, amestecand continuu.

Puneti pasta de rosii, smantana, amestecati si lasati sa fiarba usor, la foc mic, inca 5 min. Spre sfarsit potriviti de sare, dupa gust. Sosul obtinut trebuie sa aiba consistenta unei smantani mai groase.

Turnati peste sarmale si scuturati bine vasul pana ce sosul patrunde pana la fundul vasului, apoi amestecati cu o lingura de lemn, cu atentie si cat puteti de delicat sa nu rupeti sarmalele.

Repuneti pe foc mic si lasati sa fiarba inca 15- 20 min sau pana ce sarmalele sunt facute si sosul usor scazut.

Serviti cat este cald, portionand in farfurie sarmale impreuna cu deliciosul sos de smantana.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Mancare de urzici cu mamaliga

Mancare de urzici cu mamaliga

Mancare de urzici cu mamaliga
Placinte cu salata, leurda si branza feta

Placinte cu salata, leurda si branza feta

Placinte cu salata, leurda si branza feta
Prajitura Cu Mere

Prajitura Cu Mere

Prajitura Cu Mere
Cele mai apreciate rețete
Hajos teszta (Haiose)
1
Dulciuri

Hajos teszta (Haiose)

Hajos teszta (Haiose)
Desert rapid cu biscuiti si ciocolata
2
Dulciuri

Desert rapid cu biscuiti si ciocolata

Desert rapid cu biscuiti si ciocolata
Chec de Post
3
Dulciuri

Chec de Post

Chec de Post
Prajitura cu crema de lamaie si mascarpone
4
Dulciuri

Prajitura cu crema de lamaie si mascarpone

Prajitura cu crema de lamaie si mascarpone
Parteneri
Drob mozaic, din ficatei de pui
Bucataras.RO

Drob mozaic, din ficatei de pui

Nu prepar niciodată drob de miel, ci din ficăței, sau din ciuperci. Și acum, pentru Paștele Blaijinilor am făcut un...

Drob mozaic, din ficatei de pui
Lasagna vegetariana
Culinar.RO

Lasagna vegetariana

Ce spui de o reteta savuroasa de lasagna cu legume coapte? E mult mai usoara decat lasagna clasica si sigur o sa iti placa....

Lasagna vegetariana
Prajitura pufoasa cu fructe
Gustos.RO

Prajitura pufoasa cu fructe

Reteta de prajitura pufoasa cu fructe. Prajitura pufoasa cu fructe reteta simpla. Retete de prajituri cu fructe. Prajituri...

Prajitura pufoasa cu fructe