Iepure cu Piure de Castane

Complexitate
redusa
Iepure cu Piure de Castane

Ingrediente

  • Cantitati pentru 3 persoane
  • 3 pulpe de iepure (500 gr )
  • Pentru marinarea iepurelui:
  • 1/2 pahar de vin alb de buna calitate
  • 1/2 pahar de apa
  • 1 morcov
  • 1/2 ceapa
  • 3 catei de usturoi
  • boabe de piper
  • zahar (optional) boabe de ienibahar
  • 2 frunze de dafin
  • 4 frunze de lamai
  • Pentru tocana de iepure:
  • 1 ardei capia (sau ardei rosu)
  • 1 ardei verde
  • 2 morcovi
  • 1/4 telina radacina
  • 6-8 eshalottes (sau cepsoare mici)
  • 9 ciuperci champignon
  • 3 ciuperci pleurotus
  • 2-3 linguri ulei
  • sare
  • piper
  • cimbru
  • usturoi
  • Pentru piureul de castane
  • 200 gr castane (dupa decojire)
  • 100 gr unt
  • lapte (cat vreti sa fie de fluid piureul)
  • sare
  • nucsoara proaspat rasa
  • piper dulce

Mod de preparare

- se pun pulpele de iepure la marinat (intre 10 si 24 de ore, depinde de iepure - daca este crescut in curte sau este vanat) Marinada se face cu vin, apa, ienibahar, piper, zahar, dafin si frunze da lamai (daca nu aveti se poate trece peste acest ingredient dar poate folositi o tulpina de lemon grass, este destul de importanta aroma in totalul preparatului)

Se pune o caramida deasupra vasului cu iepure si marinada si se intorc din cand in cand pe toate partile;

- se scoate iepurele din marinada, se tampopneaza cu servetul si se brezeaza rapid pe ambele parti. Se stinge cu o cana din marinada in care a stat si se fierbe inabusit cca o ora - foc mic;
- se transfera intr-o tava si se pun la cuptor pentru alta jumatate de ora;

- in acest timp se mai adauga ulei in vas si se calesc pe rand zarzavaturile in functie de taria lor: morcovii, telina, echalottele si o jumatate din cantitatea de ardei verzi si rosii. Se presara sare pentru a ajuta sa se imnoaie mai repede zarzavaturile, se asezoneaza cu piper si cimbru. Se sting cu restul de marinada si se lasa la fiert 10 minute;

- se scot de la cuptor pulpele de iepure si se adauga in vas, se mai completeaza cu supa de legume daca mai este nevoie (astfel ca iepurele sa fie acoperit pana la trei-sferturi) si se reda in clocot;

- se adauga pleurotusul feliat fasioare, dupa 5 minute adaugam champignonul si restul de ardei ramasi. Se mai fierbe maximum 5 minute si se stinge focul;

- se dizolva intr-un paharel doua-trei lingurite de amidon in apa rece, se adauga felii de usturoi si se pun in tocana fara a mai fierbe (daca aveti un vas care retine mult timp caldura) Usturoiul trebuie sa fie crud si sa-si dea aroma proaspata spre deosebire de cel din marinada, care a fost deja fiert in tocana)

- se face piureul de castane: se trec prin robot castanele coapte si decojite, se adauga untul, sarea, nucsoara sau alt condiment care va place. Castanele sunt dulci si trebuie cumva sa fie contrabansata aceasta dulceata, celor carora nu le place combinatia pura sarat+duce. Eu nu condimentez piureul de castane, ba dimpotriva, ii mai adug putina smantana dulce. Dar aici depinde de gusturi ...

- se aterne un strat de piure rotind lingura pe masura ce inaintati cu ea, se pune copanelul de iepure cu tocana inconjuratoare.

Nu va pot explica gustul: este absolut unic, complex si, datorita piureului de castane poate fi si rafinat, asa, cu indulgenta

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii
Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor
Pasca Super Fina

Pasca Super Fina

Pasca Super Fina
Cele mai apreciate rețete
Biscuiti de la Bunica
1
Dulciuri

Biscuiti de la Bunica

Biscuiti de la Bunica
Clatite cu dovlecel si branza
2
Aperitive

Clatite cu dovlecel si branza

Clatite cu dovlecel si branza
Cozonac cu carne in foi de varza murata
3
Mancaruri cu carne

Cozonac cu carne in foi de varza murata

Cozonac cu carne in foi de varza murata
Prajitura Fanta
4
Dulciuri

Prajitura Fanta

Prajitura Fanta
Prajitura cu Branza de Vaci
5
Dulciuri

Prajitura cu Branza de Vaci

Prajitura cu Branza de Vaci
Parteneri
Cartofi Dauphinoise
Bucataras.RO

Cartofi Dauphinoise

mi se par geniali, un gust deosebit

Cartofi Dauphinoise
11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Culinar.RO

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită. citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola