Gulas de Vita cu Galuste

Timp pregatire
140 minute
Complexitate
redusa
Gulas de Vita cu Galuste

Ingrediente

  • Pentru gulas:
  • 2 linguri de ulei de masline
  • 5 cepe mari taiate marunt
  • 1 lingura zahar
  • 3 catei de usturoi maruntiti
  • 1 lingura boia de ardei dulce
  • 1 lingurita boia de ardei iute (eu am macinat cateva seminte de ardei iuti)
  • 1 lingurita frunze de cimbru
  • 2 linguri de patrunjel tocat
  • 2 frunze de dafin
  • 3 linguri de paste de tomate
  • 2 linguri lamaie
  • 4 cani apa (sau supa de pui, de legume Eu am pus apa)
  • ~ 1 kg carne de vita taiata in cuburi de 5x5 cm (eu am lasat-o un pic mai mare)
  • 1 lingurita sare
  • 1/4 lingurita piper proaspat macinat
  • Pentru galuste:
  • 1 cana faina
  • 1 lingurita peaf de copt
  • 1/2 lingurita sare
  • 1/3 cana lapte
  • 1 lingura de unt topit

Mod de preparare

1. Intr-o tigaie mai mare incingeti uleiul si sotati ceapa si zaharul pana se caramelizeaza. Adaugati apoi usturoiul. Mai prajiti un minut.

2. Adaugati boiaua de ardei (si cea dulce, si cea iute), patrunjelul, cimbrul si frunzele de dafin. Mai sotati un minut, pana cand emana un miros pregnant.

3. Adaugati pasta de tomate. Puneti sucul de lamaie, apa (sau supa), bucatile de carne, sarea si piperul. Aduceti la temperatura de fierbere, apoi dati focul la mic. Acoperiti vasul si lasati mancarea pe foc pana cand carnea devine frageda (cam o ora si jumatate). Gustati si dregeti de sare si de piper daca e cazul.

Pentru galuste:
Amestecati faina cu sarea si praful de copt. Turnati laptele si untul si amestecati usor. Cand carnea este frageda, puneti cate o lingurita din compozitia asta in vas. Acoperiti si fierbeti pentru 15 minte.

Odata acoperit vasul, rezistati tentatiei de a lua capacul de pe el pana la expirarea timpului. Pentru a fi pufoase, galustele trebuie sa fiarba in aburi. Dupa 15 minute, testate galustele cu o scobitoare. Daca iese curata, atunci sunt bune.
1. Eu n-am respectat regula cu neridicatul capacului in timp de galustele fierb. l-am ridicat pt a face o poza, dar nu stiu daca le-a alterat sau nu textura.

2. Galustele isi maresc volumul de 3-4 ori (eu am aflat asta dupa ce le-am facut prima oara, deci nu am avut cum sa la ajustez). De aceea, in functie de preferinte, puteti incerca sa le faceti cat o jumatate de lingurita, nu cat una intreaga, cum mentioneaza reteta.

Numar de portii: 4-6

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii
Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor
Pasca Super Fina

Pasca Super Fina

Pasca Super Fina
Cele mai apreciate rețete
Biscuiti de la Bunica
1
Dulciuri

Biscuiti de la Bunica

Biscuiti de la Bunica
Prajitura Tosca - un desert imbietor
2
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
3
Aperitive

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Clatite cu dovlecel si branza
4
Aperitive

Clatite cu dovlecel si branza

Clatite cu dovlecel si branza
Cozonac cu carne in foi de varza murata
5
Mancaruri cu carne

Cozonac cu carne in foi de varza murata

Cozonac cu carne in foi de varza murata
Parteneri
Prajituri cu branza si zmeura
Bucataras.RO

Prajituri cu branza si zmeura

Desi astazi este ziua lui Mos Nicolae, eu am pregatit ceva pentru Mos Craciun. Va invit la o praji tare buna, dulce-acrisoara.

Prajituri cu branza si zmeura
11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Culinar.RO

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită. citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola