Escalop de Porc cu Ciuperci in Sos de Iaurt

Timp pregatire
20 minute
Complexitate
redusa
Escalop de Porc cu Ciuperci in Sos de Iaurt

Ingrediente

  • 2 portii
  • Pentru carne:
  • 4 feliute de carne taiate de grosimea lamei de cutit
  • unt cit 2 nuci pentru prajit
  • Pentru sosul de ciuperci:
  • ciuperci champignon (cite stau intr-o farfurie de supa)
  • putin unt si ulei pentru inabusit
  • 1 catel de usturoi
  • sare patrunjel
  • 3-4 linguri de iaurt (de preferat grecesc, adica sa fie mai gras)
  • Pentru piure:
  • cartofi noi
  • sare

Mod de preparare

- am curatat cartoful * (in cazul meu era un singur cartof, nou, imens cca 16 cm dimensiune, deci l-am spalat si l-am curatat cu putina sare de coaja aproape inexistenta), apoi taiat cuburi si l-am pus la fiert cu apa numai cit sa il acopere si cu putina sare

- am trecut carnea prin faina (2 bucati) si prin malai (alet 2 bucati) si le-am prajit rapid, la foc mare in tigaie cu unt, cca 4-5 minute pe fiecare parte, apoi leam pus intr-un alt vas si le-am pastrat calde

- am curatat ciupercile (taiat partea cu pamint si sters cu servetel de hirtie) , le-am tiat in lungime si le-am inabusit cu putina sare si un catel de usturoi usor strivit cu lama de cutit itr-o lingra de ulei si una de unt. Dupa vreo 5 minute am adaugat si iaurtul si am lasat sa fiarba pina cind lichidul s-a evaporat. Am scos si aruncat usturoiul si am adaugat patrunjelul proaspata, tocat.

- Am pregatit piureul (mai bine zis cartofi striviti si amestecati cu putin unt si sare)
- am servit in farfurie feliile de carne inca calde cu sos de ciuperci si piure de cartof sau fara cartof
Cuvintul escalop vine din originalul francez escalope, in italiana scaloppa dar cunoscuta mai ales cu diminutivul scaloppine, in engleza scalopp.

In original din carne de vitel dar se intilnesc tot mai des si alte variante din carne de porc, de curcan, de pui si chiar de peste.

Sunt bucati de carne, fara os, rotunde, taiate subtiri, de pulpa, batute bine, prajite foarte rapid, pe flacara, in unele variante in unt 5 min pe o parte si 5 pe alta, dupa ce au fost sau nu trecute prin faina sau pesmet si servite de obicei cu piure de cartofi dar si cu orez

Pot fi gatite in sos dupa ce au fost prajite rapid asa cum se prezinta in varianta romanesca: intr-un sos de smintina sau de rosii de cele mai multe ori asta pentru ca se tinde in a denumi escalop carnea cu sos si snitel sau carne prajita cea care nu a mai avut parte si de fierberea finala in sos.

Si in retele italiene pot avea sos de exemplu: cu zeama de lamiie, cu marsala, cu vin alb; dar pot fi si doar panè, doar trecute prin pesmet, foarte asemanatoare cu varianta germana deci cu snitelul, cu deosebirea ca scaloppina alla milanese (snitelul italian) este in general mai groasa (nebatuta) decit snitelul vienez.

Ar mai fi multe de spus dar cum pe internet numai cine nu cauta nu gaseste informatii nu are rost sa ma lungesc si voi trece la reteta mea.

Deci dupa ce am citit cit mai multe informatii si retete am trecut la varianta pe gustul meu. Am ales sa fac escalop (aveam felii foarte subtiri de pulpa de porc) prajite in 2 moduri una trecuta prin fina si cea de-a doua prin malai (improvizatie de ultima ora cind am descoperit ca nu aveam pesmet si care s-a dovedit a fi castigatoare).

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita

Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita

Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita
Tocana taraneasca

Tocana taraneasca

Tocana taraneasca
Cele mai apreciate rețete
Biscuiti de la Bunica
1
Dulciuri

Biscuiti de la Bunica

Biscuiti de la Bunica
Prajitura Tosca - un desert imbietor
2
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Prajitura cu Branza de Vaci
3
Dulciuri

Prajitura cu Branza de Vaci

Prajitura cu Branza de Vaci
Placinta cu Branza si Stafide
4
Dulciuri

Placinta cu Branza si Stafide

Placinta cu Branza si Stafide
Oua Colorate cu Hartie Creponata
5
Aperitive

Oua Colorate cu Hartie Creponata

Oua Colorate cu Hartie Creponata
Parteneri
Pogacele cu leurda
Bucataras.RO

Pogacele cu leurda

Pogacele cu leurda
Cozonac oparit
Culinar.RO

Cozonac oparit

Cozonacul oparit se poate umple cu nuca, mac, rahat, stafide, mere sau branza. este foarte bun.

Cozonac oparit
Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Gustos.RO

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!