Ingrediente

crupe 1 kg
500 gr carne de porc
300 gr slanina sarata
300 grcarne afumata
500 gr de ceapa
piper
cimbru
mate de porc
moare de curechi
2 cepe
2 morcovi
1 telina
1 legatura de cimbru

Mod de preparare

Timp pregatire

PREGĂTIRE

2h
Crupele, pasatul in unele zone este de fapt boaba de porumb macinata destul de mare. Se obtinea la rasnita de casa folosita de strabunii nostri care azi mai este doar ca piesa de muzeu.

Clatim in 3-4 ape reci crupele pentru al spala si a indeparta surplusul de amidon. Il punem la fiert pana se umfla de tot. Luam ceapa o curatam si o calim, o aurim de fapt in slanina sarata taiata marunt.

Tocam carnea de porc frageda in cubulete mici, la fel procedam si cu carnea afumata. In trun vas mai mare punem toata tocatura ceapa cu slanina, si crupele fierte urmand sa condimentam cu cimbru si piper.

Matele necesare le spalam cu sare si otet si un pic de apa rece. Le clatim cu apa calda si eliminam resturile de grasimi. Umplem matele cu compozitia facuta mai devreme. Ca sa ne fie mai usor adaugam si un pic de apa calduta odata cu compozitia.

Matele fiind umplute le legam la capete cu ata. Un tuci mare pe foc, un foc potolit bsub tuci iar in tuci 3 litri moare de curechi (zeama de varza), 3 litri de apa, doua cepe, doi morcovi, o telina toate curatate si intregi puse la fiert cu o creanga de cimbru.

La primul clocot lasam focul moale si dupa ce sa potolit fiertura punem matele incet cu grija pentru a nu le sparge. O jumate de ora buna lasat sa colcaie pe focul moale dupa care le scoatem afara. Le lasam la rece
Chisca cu crupe te imbie cu aromele ei la sarbatorile de Craciun si an nou atunci cand orice gospodina care se respecta is mai are stiinta de asa ceva pune in dusmanie o tava de jumari cu afumatuta unde inghesuie si 2-3 bucati de chisca.

Coboram in Lunca Dunarii unde gasim caltabosul cu pasat firt in zeama de varza cu covrigi.
Daca ti-a placut reteta noastra "Reteta culinara Chisca cu Crupe" nu uita sa ii faci un review.
Etichete

Recomandari electrocasnice

Panini Maker Large

- 15 %
389.99 lei
331.49 lei

Fierbator Style Black

- 40 %
299.99 lei
179.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

Comentarii

Fii primul care lasa un comentariu
Comentează rețeta

Trebuie sa fii logat pentru a comenta aceasta reteta. Nu ai cont? Inregistreaza-te!

Dă o notă rețetei Chisca cu Crupe