Cassoeula (Varza cu Coaste de Porc, Cirnati) Reteta Tipica din Lombardia

Complexitate
redusa
Cassoeula (Varza cu Coaste de Porc, Cirnati) Reteta Tipica din Lombardia

Ingrediente

  • varza
  • coaste de purcel
  • sorici de porc curatat
  • razuit si spalat
  • cirnati
  • picioare de porc curatate, razuite si spalate
  • ureche de porc
  • coada
  • morcovi
  • telina
  • ceapa
  • un pahar de vin alb sec sau supa de carne
  • sare, (piper) cit e nevoie

Mod de preparare

Reteta mea mai simpla e fara picior, cap, urechi sau coada de porc. Daca insa hotariti sa le puneti, trebuie sa le fierbeti in oala sub presiune pt cca 40-60 minute, e folositoarea chiar si pt degresare. Am folosit doar o bucata de sorici.

Intr-o cratita mare (a mea e din fonta), la foc lent, puneti untul si prajiti ceapa tocata, adaugati coastele de porc, urechea si soriciul taiate felii subtiri. Coaceti la foc mare carnea. Adaugati telina si morcovi. Adaugati un polonic de supa, sarea (piperul) si amestecati totul. Puneti capacul si lasati focul mic de tot pt cca 1 ora controlind mereu sa nu se lipeasca de fund (in acest caz adaugati supa).

Adaugati si cirnatii eu i-am pus pe unii taiati si altii intregi, dar din motive de spatiu in oala i-am taiat pana la urma pe toti.

In acest timp curatati varza, o taiati bucati mari si o coaceti la foc mic intr-o cratita acoperita, cu putina apa pina se inmoaie (5-10 minute) - eu am folosit o tigaie mare. Puneti deci varza in cratita carnurilor. Puneti capacul si lasati sa fiarba la foc moderat pt cca 30 sau 45 minute verificand din cand in cand sa nu se lipeasca.

Din cand in cand curatati grasimea de la suprafata.
Serviti fierbinte cu mamaliga.

mici modificari:
- coastele prajite mai intai apoi am pus morcovii (peste ceapa am sarit stiti voi de ce, iar peste telina pentru ca nu aveam :p)
- in loc de unt am pus 1 lingura rasa de untura


La Cassoeula se poate scrie in mai multe moduri casoeula, cassouela, casoela, cassuola sau cazzuola, dar si cassöla/casöla. Ortografia e deja atit de diferita incat si retetele sunt diverse, fiecare zona are reteta ei, unii nu pun piciorul de porc ci numai parti de la cap, altii pun si vin, e cu siguranta o adaugire moderna asa cum moderna e si folosirea in unele retete a bulionului.

E un fel de mincare tipic din Lombardia, nu e un fel de mincare de zi cu zi cu siguranta. Este mai mult pt sarbatori si traditia cere sa fie servita impreuna cu mamaliga. E bine sa fie gatita incepand cu noiembrie, ca varza folosita sa fi prins prima bruma, asa va avea frunzele mai moi.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita

Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita

Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita
Tocana taraneasca

Tocana taraneasca

Tocana taraneasca
Cele mai apreciate rețete
Biscuiti de la Bunica
1
Dulciuri

Biscuiti de la Bunica

Biscuiti de la Bunica
Prajitura Tosca - un desert imbietor
2
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Prajitura cu Branza de Vaci
3
Dulciuri

Prajitura cu Branza de Vaci

Prajitura cu Branza de Vaci
Placinta cu Branza si Stafide
4
Dulciuri

Placinta cu Branza si Stafide

Placinta cu Branza si Stafide
Oua Colorate cu Hartie Creponata
5
Aperitive

Oua Colorate cu Hartie Creponata

Oua Colorate cu Hartie Creponata
Parteneri
Dulce super rapid
Bucataras.RO

Dulce super rapid

Habar nu am cum sa denumesc acest dulce...se prepara foarte rapid si e fantastic pentru micul dejun sau cand simtim nevoia de...

Dulce super rapid
Cozonac oparit
Culinar.RO

Cozonac oparit

Cozonacul oparit se poate umple cu nuca, mac, rahat, stafide, mere sau branza. este foarte bun.

Cozonac oparit
Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Gustos.RO

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!