Capatana de Manzat cu Usturoi si Hrean

Postat pe: 13-01-2013
(2)

Ingrediente

Una capatana de manzat
Usturoi la greu
Hrean zdravan si vinjos
Piper boabe
Foi d dafin doua
o mana buna de marar fraged
Boia de ardei iute (optional) Apa
Sare

Mod de preparare

Ca sa nu fiu inoportun la o asa problema, procurarea capatanei revine celui ce o pregateste. Curatam capatana de piele, de par, de cheaguri de sange, taiem ciarnele daca este cazul. Asa intreaga cum este intr-un ceaun mare de tuci, pe pirostii, afara, o v-om fierbe 2 ore si jumatate pana in momentul in care carnea se va dezosa singura.

Scoatem capatana din tuci si o asezam pe un blat mare sa se raceasca. Curatam usturoiul (4-5 maciulii) il chisam bine dar fara sare, da-m prin razatoarea fina 1-2 radacini de hrean punem la indemana dafinul, piperulsi boiaua.

Toata capatana se va dezosa aruncand oasele. In mormanul cu carne de pe blat cautam ochii si limba. Dela ochi dam afara punctul negru, iar la limba dam deoparte pielita. In timpul asta pregatim si cuptorul. Din tuci luam supa ce a rezultat de la fierbere (numai supa limpede).

o cratita cu margini joase in care sa ne incapa toata carnea. Taiem carnea fasii de 2 cm de late, ochii ii lasam intregi, limba felii de 1 cm latime si facem un amestec intre carne, usturoi, hrean si boia.

Asezam in cratita adaugam sarea necesara, dafinulsi piperul, dupa care innecam carnea in supa cu un dest mai jos de nivelul carnii.

Aruncam cratita in cupteor pentru a desface lumea facuta si nefacuta a aromelor. Baga de sama: la un ffoc mai iute 12-15 minute, la foc moale 20 de minute pentru a nu deranja usturoiul si hreanul. Gurmanzi adunati-va.
Marar dupa pofta, Mujdei la troc, branza iute de acu 3 ani dar mai cu zgarcenie si o mamaliga care sa sature si cetele ceresti. Un toi de palinca sati omoare cariile dintre dinti iar dupa masa un ulcior cu babeasca neagra ar face ca si ingerii din cer sa ne invidieze.

Asa o fi? Si ma mai mir cum ca bunicii nostri bagau ata in ac la peste 90 de ani.
Daca ti-a placut reteta noastra "Reteta culinara Capatana de Manzat cu Usturoi si Hrean" nu uita sa ii faci un review.
Etichete

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

Comentarii

lluismas
•  14.03.2015 21:03:33

Foarte bun !!!

danielcozma391
•  13.01.2013 18:24:48

NU INCERCATI ACASA.NUINCERCATI DEUNUL SINGUR. La o pensiune ,la munte, la stana,in jurul unui foc de tabara ,toamna dupa ce vinul s-a potolit in poloboace ,la un taifas faran limita de timp incununat cu nuci si castane coapte cu sare............../////

Comentează rețeta

Trebuie sa fii logat pentru a comenta aceasta reteta. Nu ai cont? Inregistreaza-te!

Dă o notă rețetei Capatana de Manzat cu Usturoi si Hrean