Tort masinuta pentru Iorgo

Portii
20
Timp pregatire
300 minute
Timp coacere
75 minute
Complexitate
ridicata
Tort masinuta pentru Iorgo

Ingrediente

  • pentru blatul mare avem nevoie de:
  • 7 oua
  • un varf lingurita sare
  • 5 linguri de zahar
  • 180 ml ulei
  • un praf de copt
  • 7 linguri de faina
  • pentru blatul mic avem nevoie de:
  • 4 oua + 2 albusuri
  • un varf lingurita sare
  • 4 linguri de zahar
  • 150 ml ulei
  • un praf de copt
  • 4 linguri de faina
  • pentru crema de vanilie:
  • 2 galbenusuri
  • 400 ml lapte
  • 4 linguri zahar
  • 3 linguri (cu varf) faina
  • 1 plic zahar vanilat Bourbon
  • 100 g unt
  • 200 ml frisca lichida (eu am avut Megle)
  • pentru crema de ciocolata:
  • 1 galbenus
  • 200 ml lapte
  • 2 linguri zahar
  • 1 lingura (cu varf) faina
  • 50 g unt
  • cateva patratele ciocolata neagra
  • pentru sirop:
  • apa 300 ml
  • 4 linguri zahar
  • 1 lingura coaja de portocala (tinuta in zahar la borcan)
  • pentru crema ganache:
  • 2 tablete ciocolata cu lapte (eu am avut Poiana, deci 180 g)
  • 200 ml frisca lichida
  • pentru ornat avem nevoie de:
  • 150 ml frisca lichida
  • Flori de napolitana Dr.Oetker
  • Biscuiti Oreo

Mod de preparare

Pentru aniversarea de 4 anisori a nepotelului meu, Iorgo, am pregatit un tort in forma de masinuta, cu pandispan cu sirop de portocale, creme de vanilie si ciocolata, decorat cu crema ganache, frisca si flori de napolitana.

Pimul pandispan:
Se separa ouale. Se bat cu mixerul albusurile cu un praf de sare pana devin spumoase, se adauga zaharul si se bat in continuare pana se intareste spuma. Se adauga treptat galbenusurile si uleiul, amestecand tot cu mixerul. Apoi se adauga praful de copt si faina, amestecand acum cu o spatula (sau lingura de lemn) de jos in sus, astfel incat sa ramana aerata. Rezulta o compozitie moale, spumoasa, care se toarna intr-o tava dreptunghiulara, pe foaie de copt, si se da la cuptorul preincalzit, la foc mediu, cam 35 de minute sau pana devine aurie. Vom obtine un pandispan alb, pufos. Se lasa la racit.

Se prepara la fel si al doilea pandispan, doar ca, pentru acesta, compozitia se toarna intr-o tava patrata, mai mica si se coace la foc mediu, aprox 30 de minute sau pana devine auriu.

Cat timp se coc pandispanurile, se pot pregati siropul si cremele.

Siropul:
Se prepara siropul din apa, zahar si coaja de portocala tinuta in zahar la borcan.

Dupa ce s-au racit blaturile si siropul, blatul mare se taie pe lungime, in doua foi inegale (baza trebuie sa fie mai groasa decat capacul), iar blatul mic se taie in grosime, in 2 parti. Se mai cioplesc si se rotunjesc marginile. Marginile si bucatile mici indepartate se pot folosi pentru a inalta tortul (se aseza una langa alta intre cele doi foi mari de pandispan, peste crema).
Se insiropeaza cu ajutorul unei pensule.

Crema de vanilie:
Se incalzeste laptele intr-un ibric. Separat, intr-o craticioara, se amesteca cu un tel galbenusurile cu zaharul, zaharul Bourbon si faina, turnand incet laptele cald. Se omogenizeaza si apoi se pune inapoi craticioara pe foc. Cand incepe sa se ingroase, se mai amesteca un pic, apoi se da pe foc, se adauga untul si se amesteca bine. Se lasa la racit.
Se bate frisca lichida cu mixerul pana devine consistenta, se adauga peste crema de vanilie si se mai bate un pic cu mixerul. Se lasa la racit.

Crema de ciocolata:
Se prepara asemanator cu cea de vanilie, doar ca dupa ce se da de pe foc, cand se adauga untul, se adauga si cateva patratele de ciocolata neagra si se amesteca bine. In crema de ciocolata nu se mai adauga si frisca, dar daca vreti neaparat, puteti sa puneti. Se lasa la racit.

Crema ganache:
Se incalzeste frisca lichida pana la 40-45 de grade C, daca nu aveti termometru, atunci cat sa friga la deget. Nu trebuie sa fiarba. Se marunteste ciocolata cu un cutit si se toarna in vas, se amesteca energic, sa se topeasca ciocolata. Acum va avea aspect lichid. Se da la frigider, sa se raceasca bine. Apoi se bate cu mixerul asa cum faceti cu frisca in mod obisnuit. Trebuie sa devina cremoasa. Este delicioasa si buna pentru ornat.

Decorul:
Pentru asamblarea masinutei: peste baza de la pandispanul mare se adauga crema de vanilie, se pune capacul. Pentru a lipi cele doua pandispanuri, se unge cu un pic de crema de ciocolata, ca apoi sa venim cu jumatatile de la blatul mic, lipite intre ele cu crema de ciocolata. Ghidati-va dupa poze.
Se bate cu mixerul restul de frisca si se orneaza tortul cu frisca, crema ganache. Am folosit cativa biscuiti Oreo pentru roti si oglinzile retrovizoare. Pentru faruri am folosit flori de napolitana.

Se da la rece inainte de servire cel putin o ora.

Timp total de pregatire a fost de aprox 6 ore. Am lucrat mult la tort, dar bucuria celor dragi a meritat! :)

Daca va place reteta mea, o puteti gasi si pe blogul meu:
http://ancutsa-cuisine.blogspot.com/2017/03/tort-iorgo-2017.html

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii
Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor
Pasca Super Fina

Pasca Super Fina

Pasca Super Fina
Cele mai apreciate rețete
Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
1
Aperitive

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Ouale rosii vopsite cu coji de ceapa au la baza o tehnică tradițională de vopsire a ouălor atât simplă, cât și plină...

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Biscuiti de la Bunica
2
Dulciuri

Biscuiti de la Bunica

Biscuiti de la Bunica
Prajitura cu Branza de Vaci
3
Dulciuri

Prajitura cu Branza de Vaci

Prajitura cu Branza de Vaci
Clatite cu dovlecel si branza
4
Aperitive

Clatite cu dovlecel si branza

Clatite cu dovlecel si branza
Cozonac cu carne in foi de varza murata
5
Mancaruri cu carne

Cozonac cu carne in foi de varza murata

Cozonac cu carne in foi de varza murata
Parteneri
Trigoane cu branza
Bucataras.RO

Trigoane cu branza

Simple,rapide si extrem de gustose.

Trigoane cu branza
11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Culinar.RO

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită. citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola