Tort divin cu cirese

Portii
6
Timp pregatire
30 minute
Timp coacere
55 minute
Complexitate
medie
Tort divin cu cirese

Ingrediente

  • Pentru blat:
  • 4 ouă, gălbenușurile separate de albusuri
  • 1 cană zahăr
  • 1 cană făină
  • 5 linguri de apă
  • 2 linguri de ulei
  • 1 lingura de cacao
  • un praf de sare
  • 1 linguriță de praf de copt
  • 500 de grame cireșe întregi
  • 200 de ml frișcă lichida
  • 2 lingurițe zahăr pudră
  • 1 plic întăritor de frișcă
  • Esența de vanilie
  • Pentru bavareza de vanilie:
  • 100 de ml lapte
  • 1 galbenus
  • 25 de grame zahăr
  • 100 ml frișcă lichida
  • 2 foi de gelatina
  • 1 linguriță de esența de vanilie
  • Pentru crema de ciocolată amaruie:
  • 140 de ml frișcă lichida
  • 150 de grame ciocolată amaruie
  • 3 foi și jumătate de gelatina
  • 50 de ml sirop de soc (eu am avut din producția proprie de anul trecut,dar se poate folosi și orice alt sirop)

Mod de preparare

Acest tort, cel puțin blatul, e un dulce clasic românesc pe care l-am redescoperit, nu îl mai pregatisem de multă vreme...am ales să îl desavarsesc cu niște creme speciale care să îi dea un gust divin...de aici și denumirea...

Începem cu prepararea blatului pentru care avem nevoie de o formă de tort rotundă cu diametrul de 24 cm tapetata cu hartie de copt, plus un cuptor încins la 185 de grade Celsius.

Zahărul îl amestecam cu apa și îl fierbem cca . 5 minute, până se topeste de tot, pentru așa-numita " bezea italiană". Între timp, batem albusurile cu praful de sare, iar cand avem un sirop dens și spumos, îl turnam în fir subtire peste acestea. Batem compoziția până se întărește.
Adăugăm apoi gălbenușurile, unul câte unul, uleiul, făina în ploaie, cernuta cu praful de copt.
Din compoziția rezultată, punem în alt recipient un sfert, iar în acesta adaugam cacao.
Turnam și nivelam compoziția de cacao în tava pregătită, apoi peste ea așezăm compoziția rămasă.
Ciresele le curatam de samburi cu un dispozitiv special, pentru a-și pastra forma, se poate și manual (e chiar mai sigur și mai rapid, plus că nu riscati să vă rămână samburi).
Ciresele se pudreaza cu puțină făină, să nu umezeasca blatul, se pot și scurge puțin înainte (ale mele nu au prea avut suc oricum).
Se așază ciresele curățate peste blat și se coace totul 45 de minute.
Se lasă la răcit.

Între timp, se pregatesc cremele :

Pentru bavareza de vanilie, se hidrateaza gelatina în apă rece cca. 5 minute.
Se încălzește laptele cu vanilia, între timp se mixeaza gălbenușul cu zahărul, până se albeste, se adaugă laptele cald, se reincalzeste până ajunge la punctul de fierbere, apoi se adaugă gelatina stoarsa.
Când amestecul e răcit, se bate frișca și se adaugă ușor în acesta.
Se lasă să se întărească la rece.

Pentru crema de ciocolată:

Gelatina se hidrateaza în apă rece.
Ciocolata se marunteste și se topeste pe baie de aburi.
Siropul cu 40 de ml frișcă se încălzește, se topeste în el gelatina stoarsa.
Se adauga ciocolata topită.
Când amestecul se mai răcește, se bate spumă frisca, se adaugă în cremă.
Se lasă să se întărească.

Frisca se bate cu un întăritor de frișcă, 2 lingurițe zahăr pudră, puțină esența de vanilie. Se păstrează la rece.

Pentru ornat, se așază tortul pe un suport special de prăjituri, se remixeaza cremele, se așază mai întâi peste blat crema de ciocolată amaruie, apoi bavareza de vanilie, la final, frișca bătută cu un șpriț stelat, restul de cireșe fără sâmbure în mijloc.
Se orneaza cu cireșe întregi și se servește cu multă plăcere! E un deliciu!

P.S. Cine dorește poate insiropa puțin blatul, eu l-am lăsat așa, întrucât e un blat moale, pufos, ca de chec.
Poftă bună!


 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita

Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita

Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita
Tocana taraneasca

Tocana taraneasca

Tocana taraneasca
Cele mai apreciate rețete
Beigli cu Nuca
1
Dulciuri

Beigli cu Nuca

Beigli cu Nuca
Prajitura Tosca
2
Dulciuri

Prajitura Tosca

Prajitura Tosca
Prajitura cu foi si gem de prune
3
Dulciuri

Prajitura cu foi si gem de prune

Prajitura cu foi si gem de prune
Ciorba de loboda acrita cu bors
4
Borsuri, supe, ciorbe

Ciorba de loboda acrita cu bors

Ciorba de loboda acrita cu bors
Piept de pui cu sos gorgonzola
5
Mancaruri cu carne

Piept de pui cu sos gorgonzola

Piept de pui cu sos gorgonzola
Parteneri
Placinta cu cartofi si sunculita taraneasca
Bucataras.RO

Placinta cu cartofi si sunculita taraneasca

Inspiratie mi-a fost o retete cu origini italienesti. Ma atras pentru originalitate, combinatia de ingrediente, aspect si...

Placinta cu cartofi si sunculita taraneasca
Cozonac oparit
Culinar.RO

Cozonac oparit

Cozonacul oparit se poate umple cu nuca, mac, rahat, stafide, mere sau branza. este foarte bun.

Cozonac oparit
Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Gustos.RO

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!