Tort de Ciocolata

Complexitate
redusa
Tort de Ciocolata

Ingrediente

  • Crema:
  • -250 g zahar tos
  • -35 g amidon
  • -1/2 lingurita sare
  • -400 ml smantana pentru frisca
  • -300 ml lapte
  • -200 g ciocolata amaruie, taiata bucatele
  • -2 lingurite extract de vanilie, optional
  • Blat:
  • -400 g zahar
  • -1 lingurita sare
  • -220 g faina, cernuta
  • -1 lingurita praf de copt
  • -2 lingurite bicarbionat de sodiu
  • -85 g cacao, cernuta
  • -250 ml smantana sau lapte batut
  • -125 ml ulei
  • -2 oua mari sau 3 oua mici
  • -1 lingurita esenta de vanilie
  • -250 ml cafea fierbinte

Mod de preparare

Crema:
Puneti un vas de inox la rece, in frigider.

Intre timp, amestecati toate ingredientele, mai putin ciocolata si vanilia, intr-un vas ce urmeaza sa-l puneti pe aburi. Lasati la bain - marie pana ce continutul este fierbinte, apoi adaugati ciocolata. Amestecati continuu pana ce aceasta se topeste, compozitia trece de la aspectul granulat la unul fin de crema de ciocolata si incepe sa se ingroase. Dati deoparte vasul de pe aburi, adaugati vanilia (optional) si omogenizati.

Varsati continutul in vasul de inox rece, asezati peste suprafata cremei o folie de plastic si intepati-o din loc in loc cu o scobitoare (pentru ca aburul sa aiba pe unde iesi).

Dati la rece pentru minim 4 ore.

Blat:
Amestecati toate ingredientele uscate (zahar, sare, faina cernuta impreuna cu praful de copt, bicarbonatul de sodiu si cacao).

Separat, amestecati toate ingredientele umede, mai putin cafeaua (smantana sau laptele batut, uleiul, ouale) si bateti usor cu telul para. La sfarsit inglobati cafeaua foarte fierbinte (neaparat sa fie fierbinte!!!); rolul ei este de a potenta gustul de ciocolata; in produsul final nu se va simti gustul de cafea.

Combinati cele doua compozitii.

Veti obtine un aluat foarte lichid, de aceea este recomandat ca tava de tort folosita sa fie tapetata cu hartie de copt si pe exterior sa fie imbracata in folie de aluminiu.

Turnati in tava de tort cu inel detasabil pregatita (diametrul de 22 cm) si dati la cuptorul incins pentru cca 60- 70 min, la 180 grade sau pana ce blatul este copt si trece testul cu scobitoarea.
Scoateti blatul din forma si lasati la racit pe un gratar.

Taiati blatul in trei parti egale, pe orizontala.

Montare
Asezati pe un platou primul blat (cel care a fost la partea superioara a blatului copt) si intindeti 1/3 din crema racita.

Continuati cu blatul doi, 1/3 crema, al treilea blat, iar cu restul de crema acoperiti partea superioara si cea laterala a tortului.

Dati la rece cel putin 2 ore.

Este un tort aspectuos de aceea poate fi lasat simplu sau poate fi ornat dupa preferinta.

Serviti feliat
Se poate pastra la rece pana la 4 zile.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii
Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor
Pasca Super Fina

Pasca Super Fina

Pasca Super Fina
Cele mai apreciate rețete
Biscuiti de la Bunica
1
Dulciuri

Biscuiti de la Bunica

Biscuiti de la Bunica
Prajitura Tosca - un desert imbietor
2
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Prajitura Fanta
3
Dulciuri

Prajitura Fanta

Prajitura Fanta
Cozonac cu carne in foi de varza murata
4
Mancaruri cu carne

Cozonac cu carne in foi de varza murata

Cozonac cu carne in foi de varza murata
Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
5
Dulciuri

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara

Prajitura cu foi și gem de prune este o delicatesa dulce și rafinata, care îmbina texturile si aromele subtile ale foilor...

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
Parteneri
Tort rulada de caise cu ciocolata
Bucataras.RO

Tort rulada de caise cu ciocolata

V-am tot aratat zilele trecute acest tort si m-am gandit ca a venit vremea sa va zic si cum l-am facut. E un tort aniversar...

Tort rulada de caise cu ciocolata
11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Culinar.RO

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită. citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola