Tort cu mere caramelizate, banane si crema de vanilie

Portii
12
Timp pregatire
120 minute
Timp coacere
60 minute
Complexitate
ridicata
Tort cu mere caramelizate, banane si crema de vanilie

Ingrediente

  • Blat(tava mea are diametrul de 22 cm):
  • 2-3 mere
  • 3-4 linguri de zahar
  • 1 lingura de unt
  • 4 oua
  • 225 g zahar
  • 150 ml lapte
  • 150 ml ulei
  • 300 g faina
  • 1 plic praf de copt
  • Crema de vanilie:
  • 700 ml lapte
  • 4 galbenusuri
  • 5 linguri de zahar
  • 6 linguri amidon
  • 1 fiola esenta de vanilie
  • Sirop:
  • aprox, 150 ml apa
  • 2-3 lingurite zahar
  • cateva picaturi esenta de vanilie
  • In plus:
  • 2 banane
  • 200 g unt moale, la temperatura camerei
  • 100 g zahar pudra
  • 2 pachete fondant Dr. Oetker(250 g x 2)
  • fluturasi din zahar (Dr. Oetker)
  • flori si frunzulite din foaie de napolitana(Dr. Oetker)
  • 50 g zahar pudra pentru a modela fondantul

Mod de preparare

Blat:

Spalam bine merele si le taiem felii.

Imbracam tava de tort cu hartie de copt, apoi ungem hartia cu unt.

Presaram in tava cele 3 linguri de zahar, apoi punem feliile de mere pe toata suprafata tavii. Le distribuim sub forma de floare.

Dam tava la cuptorul preincalzit la foc mediu pentru a carameliza merele.

Cat timp merele stau la cuptor pregatim compozitia de blat: mixam ouale cu zaharul, apoi adaugam pe rand laptele, uleiul si faina amestecata cu praful de copt. Compozitia obtinuta o impartim in 3 si coacem 3 blaturi(foi). Daca vreti o puteti pune pe toata, iar la final taiati blatul in 3.

Dupa ce merele s-au inmuiat(aprox. dupa 10-15 de minute), scoatem tava din cuptor si turnam peste mere 1/3 din compozitia de blat obtinuta. Dam tava la cuptor si lasam la copt aprox. 10-15 minute. Verificati cu scobitoarea daca blatul este gata. Il scoateti si il lasati la racit. Acesta va fi primul blat pe care il vom aseza pe platou cand asamblam tortul.

La fel procedati si cu restul de compozitie(mai coaceti inca 2 foi, dar fara mere). Le lasati la racit.

Crema:

Intr-un vas adaugati galbenusurile si zaharul. Amestecati pana cand zaharul se topeste, apoi adaugati treptat amidonul si amestecati bine fara sa ramana cocoloase.

Adaugati treptat laptele si amestecati.

Puneti vasul pe foc mic si amestecati cu un tel pana cand compozitia se ingroasa.

Cand crema este bine legata, adaugati esenta de vanilie si lasati crema sa se raceasca. Asamblare: Dupa ce blaturile si crema s-au racit complet, asezam pe un platou blatul cu mere caramelizate. In jurul blatului eu am pus inelul tavii de tort in care am copt blatul, iar pe margini am pus hartie de copt. Peste blat adaugam jumtatate din cantitatea de crema, adaugam al 2-lea blat pe care il insiropam(amestecam apa, zaharul si esenta de vanilie), peste al 2-lea blat punem un strat subtire de crema si rondele de banane. Peste banane punem restul de crema, iar la final adaugam ultimul blat si il insiropam.

Dam tava la frigider pentru minim 1 ora.

Mixam untul moale cu zaharul pudra si imbracam tortul cu aceasta crema. Aveti grija sa-l imbracati bine cu unt pentru ca fondantul sa se lipeasca bine de tort. Pastrati 1 lingura de unt pentru a lipi si decoratiunile. Nu este nevoie de un strat gros, eu cred ca am pus putin cam mult si ar fi trebuit nivelat mai bine. Pe unele site-uri am citit ca se poate imbraca tortul si intr-un strat subtire de gem, astfel se va lipi bine si fondantul de tort. Dupa ce am imbracat tortul in crema de unt, il dam iar la frigider si il lasam pana cand untul se intareste. Modelarea fondantului: Pe masa de lucru presarati zahar pudra.

Scoateti fondantul din pachet si il framantati putin cu zahar pudra.

Cu ajutorul unui sucitor intindem fondantul usor, astfel incat sa aiba o grosime de cca. 5 mm, nu trebuie sa fie prea subtire pentru ca altfel se va rupe.

Aveti grija ca atunci cand intindeti foaia de fondant, masa de lucru sa fie presarata cu zahar pudra din plin, altfel riscati ca fondantul sa se lipeasca de masa.

Dupa ce ati intins foaia de fondant, o rulati usor pe sucitor, apoi cu grija, o derulati peste tort, incepand de la un capat al tortului ca sa fiti siguri ca il acopera in totalitate.

Dupa ce il acoperiti cu fondant, il nivelati putin si taiati surplusul de fondant de pe margini. Al meu n-a fost intins chiar perfect.

Il decorati dupa plac si imaginatie. Eu am lipit frunzulite si flori de napolitana, fluturasi de zahar si, pentru ca mi-a mai ramas putin fondant, am facut si cateva margelute. Ca sa lipiti decoratiunile, le ungeti pe spate cu putina crema de unt pastrata. La frigider se va intari untul si decoratiunile se vor lipi bine de fondant.

Coroana galbena am facut-o cu un creion special de decor cu glazura, tot de la Dr. Oetker. Sper sa va fie de folos.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii
Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor
Pasca Super Fina

Pasca Super Fina

Pasca Super Fina
Cele mai apreciate rețete
Biscuiti de la Bunica
1
Dulciuri

Biscuiti de la Bunica

Biscuiti de la Bunica
Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
2
Aperitive

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Ouale rosii vopsite cu coji de ceapa au la baza o tehnică tradițională de vopsire a ouălor atât simplă, cât și plină...

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Cozonac cu carne in foi de varza murata
3
Mancaruri cu carne

Cozonac cu carne in foi de varza murata

Cozonac cu carne in foi de varza murata
Prajitura Fanta
4
Dulciuri

Prajitura Fanta

Prajitura Fanta
Prajitura cu Branza de Vaci
5
Dulciuri

Prajitura cu Branza de Vaci

Prajitura cu Branza de Vaci
Parteneri
Desert prajitura cu nuci si crema caramel
Bucataras.RO

Desert prajitura cu nuci si crema caramel

Am achiziționat o cutie mare de lapte condensat caramelizat și am zis că ar fi păcat să nu pregătesc ceva bun cu ea....

Desert prajitura cu nuci si crema caramel
11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Culinar.RO

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită. citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola