Tort cu crema de lamaie, caramel si alune de padure

Timp pregatire
180 minute
Complexitate
ridicata
Tort cu crema de lamaie, caramel si alune de padure

Ingrediente

  • Blat:
  • 8 oua
  • 8 linguri zahar
  • 6 linguri ulei
  • 2 linguri cacao
  • 5 linguri faina
  • 2 lingurite praf de copt
  • 2 lingurite esenta de vanilie
  • un praf de sare
  • Crema:
  • 2 galbenusuri
  • 350 ml lapte
  • 2 linguri si 1/2 amidon
  • 500 gr mascarpone
  • 150 gr zahar
  • coaja rasa de la o lamaie mare
  • 5-6 linguri zeama de lamaie
  • Pentru caramel:
  • 10 linguri zahar
  • 10 linguri frisca lichida
  • 1 lingura unt
  • o mana alune de padure
  • Pentru decor:
  • 200 ml frisca lichida
  • 250 gr smantana de tara
  • 1 lingura zahar pudra
  • bombonele pentru decor
  • bomboane toffiffe
  • topping de caramel

Mod de preparare

Blatul:
Galbenusurile le mixam spuma cu zaharul, adaugam uleiul.
Punem cacaoa cernuta, faina, praful de copt si esenta.
Albusurile le batem spuma cu un praf de care, le incorporam in compozitia de galbenusuri, cu o paleta.
Impartim compozitia in 3 boluri, in mod egal.
Ungem cu unt o tava rotunda cu diamentrul de 26 cm, o tapetam cu hartie de copt.
Punem prima parte de compozitie, introducem tava in cuptorul incins, la o temperatura potrivita pentru 10 minute.
Scoatem prima foaie cand este gata si procedam la fel si cu celelalte doua. Le lasam sa se raceasca.
Crema:
Galbenusurile le mixam cu zaharul.
Adaugam amidonul, putin lapte si amestecam energic.
Restul de lapte il punem la fiert, cand da in clocot, dam focul la mic, punem amestecul cu amidon. Invartim continuu cu un tel pana se ingroasa ca o budinca.
Luam crema de pe foc cand este gata, o acoperim cu folie si o lasam sa se raceasca.
Dupa ce s-a racit, o mixam putin, adaugam mascarponele si mixam in continuare pana obtinem o crema spumoasa.
La final adaugam coaja rasa de lamaie si zeama de lamaie.
Caramelul:
Punem intr-o cratita mai groasa zaharul, transferam pe foc pana se caramelizeaza.
Adaugam untul, amestecam pana se topeste, apoi turnam frisca lichida.
Fierbem caramelul al foc mic 5-6 minute, il tragem de pe foc si il lasam sa se racoreasca, atat cat sa fie caldut.
Alunele le prajim putin intr-o tigaie si le taiem grosier.
Tapetam tava in care am copt blaturile cu folie alimentara (sa fie detasabila tava).
Asezam primul blat, punem jumatate din caramelul caldut si il intindem, presaram cateva alune.
Punem crema, o nivelam, iar blat, caramel, alune, crema, iar blat si restul de crema.
Dam tortul la rece 3-4 ore.
Smantana o amestecam cu frisca lichida, zaharul pudra si le mixam pana devin o spuma.
Scoatem tortul din tava, il asezam pe un platou.
Il imbracam cu frisca, facem cateva moate de frisca, il decoram cu bombenele colorate si bomboane toffiffe.
Unde am pus toffiffe, punem cu lingurita putin topping de caramel si il lasam sa se scurga in jos.
Il dam la rece 1-2 ore, apoi servim.
Sa aveti pofta!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii
Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor
Pasca Super Fina

Pasca Super Fina

Pasca Super Fina
Cele mai apreciate rețete
Biscuiti de la Bunica
1
Dulciuri

Biscuiti de la Bunica

Biscuiti de la Bunica
Prajitura Tosca - un desert imbietor
2
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
3
Dulciuri

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara

Prajitura cu foi și gem de prune este o delicatesa dulce și rafinata, care îmbina texturile si aromele subtile ale foilor...

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
Prajitura Fanta
4
Dulciuri

Prajitura Fanta

Prajitura Fanta
Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
5
Aperitive

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Parteneri
Desert rulouri cu crema de vanilie
Bucataras.RO

Desert rulouri cu crema de vanilie

Multumesc Andra pentru forme!

Desert rulouri cu crema de vanilie
11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Culinar.RO

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită. citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!