Tort cu capsune si crema de ciocolata alba

Portii
12
Timp pregatire
90 minute
Timp coacere
45 minute
Complexitate
medie
Tort cu capsune si crema de ciocolata alba

Ingrediente

  • Pentru blat
  • 6 oua
  • 6 linguri apa
  • 11 linguri zahar
  • 9 linguri faina
  • 2 linguri cacao
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • un praf de sare
  • unt pentru uns tava
  • Pentru crema
  • 4 galbenusuri
  • 300 g margarina Rama Maestro
  • 225 g zahar (eu am folosit zahar pudra)
  • 2 pliculete zahar vanilat
  • 150 g ciocolata alba
  • Pentru sirop
  • 250 ml apa
  • 150 g zahar
  • 1 fiola esenta de rom
  • Pentru ornat
  • 5-6 cirese
  • circa 500 g capsune
  • 150 g fistic

Mod de preparare

Blatul
Separam albusurile de galbenusuri.
Peste albusuri adaugam un praf de sare si mixam bine pana cand compozitia isi dubleaza volumul si devine spumoasa.
Adaugam zaharul ,in ploaie,si mixam pana cand zaharul este complet dizolvat.Adaugam si zaharul vanilat.
Adaugam apa, lingura cu lingura ,si amestecam cu o lingura de lemn de jos in sus(NU circular).
Incorporam galbenusurile, amestecand la fel ca mai sus.
Cernem faina.
Cernem cacao.
Incorporam atat faina cat si cacao in amestecul de mai sus ,amestecand usor pentru o buna omogenizare.

Ungem o forma rotunda ,cu diametrul de 24 cm. cu unt si apoi o captusim cu hartie de copt.
Presam usor astfel incat hartia sa se lipeasca atat de fundul tavii cat si de peretii acesteia.
Turnam compozitia in tava si nivelam cu ajutorul unei linguri.

Introducem tava in cuptorul preincalzit si coacem la 165 grade pana cand blatul trece testul scobitorii(circa 30-40 min).
Nu trebuie sa deschidem usa cuptorului in timpul coacerii ,cel putin in primele 15 min.
Scoatem tava din cuptor si lasam blatul sa se raceasca.


Cand blatul este rece il scoatem din tava,indepartam hartia de copt si il taiem in 2.

Crema
Mixam galbenusurile cu zaharul (adaugat in ploaie) si zaharul vanilat pana se albesc.
Acest amestec se pune pe baie de abur si se tine pana se ingroasa(fara a da in clocot!!!).
Se trage de pe foc si se lasa la racit.
Se rupe ciocolata bucatele si se topeste cu margarina la foc mic.
Se lasa sa se racoreasca si apoi se mixeaza pana obtinem un amestec cremos.
Acest amestec il adaugam in crema de oua si amestecam pentru o buna omogenizare.

Siropul
Zaharul impreuna cu apa se pun la fiert timp de 3 min
Se lasa sa racesca complet.
Dupa racire adaugam esenta de rom si amestecam bine.
Asamblare
Se aseaza pe un platou primul blat insiropat.
Intindem 1/3 din crema deasupra blatului.
Peste crema asezam capsuni feliate(atatea cat sa acopere blatul).
Apasam usor fructele astfel incat sa intre putin in crema.

Peste capsuni punem 1/3 crema si nivelam.

Asezam celalalt blat insiropat.
Cu crema ramasa imbracam tortul atat deasupra cat si pe lateral.
Deasupra decoram cu capsuni feliate si cateva cirese iar pe lateral se imbraca in fistic pisat in piulita.
Se da la rece pentru cateva ore.

Se feliaza si se serveste.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii
Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor
Pasca Super Fina

Pasca Super Fina

Pasca Super Fina
Cele mai apreciate rețete
Biscuiti de la Bunica
1
Dulciuri

Biscuiti de la Bunica

Biscuiti de la Bunica
Prajitura Tosca - un desert imbietor
2
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Prajitura cu Branza de Vaci
3
Dulciuri

Prajitura cu Branza de Vaci

Prajitura cu Branza de Vaci
Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
4
Dulciuri

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara

Prajitura cu foi și gem de prune este o delicatesa dulce și rafinata, care îmbina texturile si aromele subtile ale foilor...

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
5
Aperitive

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Parteneri
Biscuiti cu miere si lemon curd
Bucataras.RO

Biscuiti cu miere si lemon curd

Biscuiti cu miere si lemon curd
11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Culinar.RO

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită. citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola