Tort cu blat de cacao si crema de vanilie cu nuca

Portii
16
Timp pregatire
90 minute
Timp coacere
45 minute
Complexitate
medie
Tort cu blat de cacao si crema de vanilie cu nuca

Ingrediente

  • Pt. blat:
  • - 6 oua
  • - 3 lg smantana
  • - 250 g zahar
  • - 1 lgt sare
  • - 70 g cacao
  • - 200 ml cafea espresso
  • - 1 lgt bicarbonat de sodiu
  • - 240 ml ulei
  • - 2 lgt esenta de vanilie
  • - 220 g faina
  • Pt. crema:
  • - 2 oua mari
  • - 5 lg zahar
  • - 2 lg amidon
  • - 1 lg esenta de vanilie
  • - 400 ml lapte
  • - 300 ml frisca lichida
  • - 4 lg nuca
  • - 1 lg cacao

Mod de preparare

Blatul: Intr-un bol mic, se bat bine ouale impreuna cu smantana si se lasa deoparte. Intr-un bol adanc, se amesteca zaharul, cacaua, sarea si bicarbonaul de sodiu. Se prepara 200 ml cafea espresso. Asa fierbinte, se toarna peste amestecul cu cacao si se amesteca bine cu un tel, pana se omogenizeaza si se topeste zaharul. Se lasa deoparte sa se raceasca putin. Se toarna uleiul si esenta de vanilie, se omogenizeaza. La final, se adauga faina si se amesteca din nou pana la omogenizare. Se adauga amestecul de oua cu smantana si se amesteca pana la incorporare.
Se tapeteaza cu hartie de copt o tava rotunda cu perete detasabil, cu diametrul de 28 cm si se toarna jumatate din amestec in tava. Se da la cuptorul preincalzit la 190 de grade C, pentru cca. 40-45 de minute, sau pana trece testul scobitorii. Se scoate din cuptor, se lasa sa se raceasca putin, apoi se ia blatul si se asaza pe un gratar. Se toarna si restul de compozitie in aceeasi tava tapetata cu hartie de copt si se da la cuptor. Se vor obtine astfel doua blaturi de aceeasi dimensiune. Daca aveti 2 tavi la fel si intra amandoua in cuptor, este mai usor.
Crema de vanilie: Intr-o craticioara, se amesteca ouale cu zaharul si amidonul. Se toarna treptat laptele amestecand cu un tel pana la omogenizare. Se pune pe foc mediu si se amesteca continuu pana se ingroasa ca o budinca. Se ia de pe foc si se adauga esenta. Se amesteca si se lasa sa se raceasca bine.
Frisca lichida se mixeaza. Se incorporeaza in crema de vanilie putin cate putin mixand la viteza mica.
Asamblare tort: Blaturile racite se taie fiecare in doua. Pe un platou, se asaza primul blat, se unge cu crema, apoi se presara deasupra 2 lg de nuca. Se pune al doilea blat, se unge cu crema si se presara nuca macinata. Se continua la fel cu toate blaturile.
Cu crema ramasa, se unge marginea tortului iar deasupra se fac moatze unul langa altul. Cu ajutorul unei furculite se traseaza dungi oblice pe margine, iar deasupra se presara putina cacao. Se fac pe marginea de sus si de jos moatze mai mici. Se da la rece inainte de a fi servit.
Pofta buna!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita

Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita

Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita
Tocana taraneasca

Tocana taraneasca

Tocana taraneasca
Cele mai apreciate rețete
Biscuiti de la Bunica
1
Dulciuri

Biscuiti de la Bunica

Biscuiti de la Bunica
Prajitura Tosca
2
Dulciuri

Prajitura Tosca

Prajitura Tosca
Prajitura cu Afine
3
Dulciuri

Prajitura cu Afine

Prajitura cu Afine
Prajitura cu Branza de Vaci
4
Dulciuri

Prajitura cu Branza de Vaci

Prajitura cu Branza de Vaci
Piept de pui cu sos gorgonzola
5
Mancaruri cu carne

Piept de pui cu sos gorgonzola

Piept de pui cu sos gorgonzola
Parteneri
Supa crema de spanac cu broccoli si seminte de chia
Bucataras.RO

Supa crema de spanac cu broccoli si seminte de chia

Retete de post economice

Supa crema de spanac cu broccoli si seminte de chia
Cozonac oparit
Culinar.RO

Cozonac oparit

Cozonacul oparit se poate umple cu nuca, mac, rahat, stafide, mere sau branza. este foarte bun.

Cozonac oparit
Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Gustos.RO

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!