Tort amandina

Postat pe: 09-01-2017
(0)

Ingrediente

1 fiola esenta de rom
Pentru blat
7 oua
7 linguri zahar
7 linguri faina
3 linguri cacao
30 ml apa
30 ml ulei
1 varf cutit sare
1 plic praf de copt
Pentru crema
450 g unt
240 g zahar
4 linguri cacao
4 galbenusuri
Pentru sirop
200 g zahar
200 ml apa
1 fiola esenta de rom
Pentru glazura
200 g ciocolata cu lapte
30 ml frisca lichida
40 g unt

Mod de preparare

Timp pregatire

PREGĂTIRE

01h:40min
Timp gatire

GĂTIRE

35min
Numar portii

PORȚII

12 portii
Blatul
Separam albusurile de galbenusuri.
Mixam albusurile cu sarea, pana obtinem o spuma.
Adaugam, lingura cu lingura, zaharul si mixam pana la dizolvarea completa a acestuia.

Separat, frecam (folosind telul) galbenusurile cu uleiul si apoi adaugam apa.
Amestecam. Adaugam peste albusuri si amestecam. Adaugam cacaua cernuta si amestecam.
Amestecam faina cu praful de copt, cernem acest amestec si il incorporam in amestecul de mai sus.
Amestecam cu spatula (lingura), de jos in sus.
Turnam aceasta compizitie intr-o forma rotunda de tort, cu diametrul de 20 cm, tapetata cu hartie de copt.
Nivelam.
Preincalzim cuptorul.
Dam la cuptor, la foc mic, pentru 30-35 min.
Pentru a verifica daca blatul este bine copt, facem testul scobitorii.
Scoatem forma din cuptor si lasam blatul sa se raceasca bine.

Siropul
Caramelizam zaharul pana cand acesta capata culoarea chihlimbarului.
Stingem cu apa rece si lasam la fiert, la foc mic, 10 min.

Oprim focul si adaugam esenta de rom. Amestecam.

Crema
Mixam untul cu zaharul pana zaharul este complet dizolvat.
Batem galbenusurile, folosind o furculita, pe baia de aburi circa 3-4 min. Lasam sa se raceasca si adaugam peste unt.

Pastram 2-3 linguri de crema pe care le folosim pentru ornat.
Adaugam cacao si esenta de rom si mixam pana obtinem o crema pufoasa.

Asamblare
Taiem blatul in 3 bucati pe orizontala.
Pe un platou, asezam prima felie pe care o insiropam, iar apoi adaugam 4-5 linguri crema. Nivelam.
Deasupra asezam cea de-a doua felie pe care o insiropam si intindem 4-5 linguri crema. Nivelam.
Asezam ultima felie si la fel ca si pe celelalte, o insiropam. Imbracam tortul intr-un strat subtire de crema.
Dam tortul la rece pentru cel putin 30 min. Cat timp tortul este la rece, ne ocupam de glazura.
Punem ciocolata rupta bucati, frisca si untul intr-o craticioara pe care o punem pe baia de aburi.
Lasam pana cand ciocolata este complet topita.
Omogenizam si apoi tragem de pe foc si lasam sa se racoreasca.
Cand este usor calduta, turnam glazura pe fata tortului.
Dam la rece sa se intareasca.
Ornam cu crema oprita si cu fructe (eu am ales coacaze si coarne).
Dam la frigider pentru cateva ore si apoi putem felia.
Pofta buna!
Daca ti-a placut reteta noastra "Reteta culinara Tort amandina" nu uita sa ii faci un review.

Recomandari electrocasnice

Mixer compact cu bol

- 27 %
499.99 lei
364.99 lei

Sandwich Maker

- 13 %
149.99 lei
129.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

Comentarii

Fii primul care lasa un comentariu
Comentează rețeta

Trebuie sa fii logat pentru a comenta aceasta reteta. Nu ai cont? Inregistreaza-te!

Dă o notă rețetei Tort amandina