Tarta cu Smochine (reteta Frantuzeasca)

Complexitate
redusa
Tarta cu Smochine (reteta Frantuzeasca)

Ingrediente

  • Aluat fraged (clasica reteta de tarta sau crostata)
  • 200g faina
  • 100g unt
  • zahar
  • un ou
  • Umplutura:
  • 100g smochine
  • 100g nuca
  • 1,5 cl cognac (daca aveti armagnac, daca nu orice tip)
  • 50 g unt
  • 80 g zahar
  • 25 g faina
  • vanilie
  • un praf de sare
  • 1 lingurita de scortisoara
  • 3 albuse
  • 3 galbenuse
  • Unt si faina pentru uns tava (eu am pus hartie de copt)

Mod de preparare

Smochinele se lasa de seara pana a doua zi in apa calduta! Se scurga bine in sita, apoi se usuca pe cat posibil cu hartie absorbanta! Se taie destul de grosolan se pun intr-un castron cu nuca (taiata tot mai grosolan, nu macinata) si cognacul!

Se lasa castronul acoperit asa circa doua ore. Eu am preparat smochinele pentru portie dubla si s-au conservat in frigider in borcan inchis ermetic cam 10 zile! Deci daca pregatiti smochinele nu trebuiesc folosite in ziua respectiva.

Intre timp pregatim aluatul si-l dam la frigider. Operatiunea asta dureaza cateva minute, este extrem de simplu de facut mai ales pentru cine are un robot! Eu il fac manual dar tot in cateva minute.
Se intinde aluatul (eu direct pe hartie de copt, asa se aseaza in tava fara probleme) si preparam umplutura in felul urmator:
Se bate untul spuma cu o treime din zahar (eu l-am impartit din ochi)apoi se adauga un praf de sare si scortisoara. Se adauga galbenusele unul cate unul albusele batute spuma cu restul de zahar. Se amesteca delicat cu miscari de jos in sus, se adauga faina, amestecul de smochine si nuci si se distribuie peste aluat.

Se da la cuptor la 180 de grade 50-60 de minute!

Dupa ce s-a racit putin am facut o glazura de ciocolata si am turnat deasupra.

N-am o reteta precisa de glazura, eu o fac cam din ochi punand intr-o craticioara la bain-marie ciocolata menaj, smantana pentru frisca, iar cand s-a topit ciocolata o bucatica de unt sa-i dea mai mult luciu! merge si un strop de esenta de rom.

Oricum cred ca fiecare are reteta de glazura de ciocolata preferata sau daca nu faceti ca mine.

Daca aveti copii sa nu va faceti probleme pentru cantitatea de cogniac folosita ca se evapaora complet la cuptor! Ramane doar aroma! Cine nu vrea totusi sa foloseasca alcool se poate aromatiza cu putina esenta de rom.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita

Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita

Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita
Tocana taraneasca

Tocana taraneasca

Tocana taraneasca
Cele mai apreciate rețete
Beigli cu Nuca
1
Dulciuri

Beigli cu Nuca

Beigli cu Nuca
Prajitura Tosca
2
Dulciuri

Prajitura Tosca

Prajitura Tosca
Prajitura cu foi si gem de prune
3
Dulciuri

Prajitura cu foi si gem de prune

Prajitura cu foi si gem de prune
Ciorba de loboda acrita cu bors
4
Borsuri, supe, ciorbe

Ciorba de loboda acrita cu bors

Ciorba de loboda acrita cu bors
Piept de pui cu sos gorgonzola
5
Mancaruri cu carne

Piept de pui cu sos gorgonzola

Piept de pui cu sos gorgonzola
Parteneri
Tort Fanta Dukan
Bucataras.RO

Tort Fanta Dukan

Tort Fanta Dukan
Cozonac oparit
Culinar.RO

Cozonac oparit

Cozonacul oparit se poate umple cu nuca, mac, rahat, stafide, mere sau branza. este foarte bun.

Cozonac oparit
Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Gustos.RO

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!