Tarta cu Mere si Merisoare

Timp pregatire
100 minute
Complexitate
medie
Tarta cu Mere si Merisoare

Ingrediente

  • Pentru aluat ai nevoie
  • 280 gr faina
  • 1/2 lingurita sare
  • 85 gr unt rece taiat bucatele
  • 85 gr untura rece
  • 65-125 ml apa rece (eu am tinut gheata in apa)
  • pentru umplutura:
  • coaja rasa de la o portocala
  • 3 linguri de suc proaspat stors de la portocala
  • 2 mere mari rase
  • 170 gr merisoare (cranberry)
  • 70 gr stafide
  • 30 gr nuci tocate
  • 215 gr zahar
  • 115 gr zahar maro
  • 2 linguri faina

Mod de preparare

Amesteci faina cu sarea intr-un castron, adaugi untul bucatele si untura si cu mina freci in palmi pina se formeaza faramituri. Apoi adaugi cite putina apa si cu o furculita amesteci. Pui atita apa pina se formeaza aluatul.

Modelezi doua mingiute din aluatul obtinut, il invelesti in folie de plastic si pui la frigider pentru jumate de ora. Intre timp razi coaja de portocala si storc sucul (se pune totul intr-un castron), cureti merele si le razi (le storci de sucul lor) le pui peste portocala, adaugi merisoarele, stafidele, nuca, zaharul alb si cel maro si faina. Se amesteca totul bine.

Apoi pui o tava in cuptor si incalzesti cuptorul la 400 grade F, 200 grade C, sau pentru gaz la nr 6. Pe o suprafata usor fainata se intinde unul din cele doua bucati de aluat (aprox 3mm grosime) se pune intr-o forma de pie rotunda, se pune amestecul de mere. Se scoate a doua parte de aluat din frigider, se intinde si se taie fisii late de 2 cm, cam 10-12 bucati.

Ungi cu un ou amestecat cu o lingura de apa marginile aluatului apoi pui fisiile taiate deasupra in forma de gratii. Apesi marginile ca sa se lipeasca. Coci 20 de minute la temperatura la care a fost incalzit cuptorul, apoi reduci temparatura la 350 grade F, 180Grade C, sau 4 la gaz. si coci in continuare pina cind crusta capata o culoare aurie si umplutura face bulbuci. Din cauza umiditatii umpluturii faoia de dedesupt nu se coace bine de aceea este important ca sa ai tava pusa in cuptor si pe ea sa pui forma de pie.

Tava preincalzita face ca aluatul de dedesubt sa se coaca la fel ca si cel de deasupra fara ca sa mai aveti probleme cu umiditatea. Este o mica smecherie pe care am invatat-o si eu pe aici si functioneaza
reteta aste precum si cea cu piersici (peach leaf pie) le-am scos dintr-o carte de retete de dulciuri americane scrisa de Martha Day (baking)

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii
Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor
Pasca Super Fina

Pasca Super Fina

Pasca Super Fina
Cele mai apreciate rețete
Biscuiti de la Bunica
1
Dulciuri

Biscuiti de la Bunica

Biscuiti de la Bunica
Prajitura Tosca - un desert imbietor
2
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Clatite cu dovlecel si branza
3
Aperitive

Clatite cu dovlecel si branza

Clatite cu dovlecel si branza
Cozonac cu carne in foi de varza murata
4
Mancaruri cu carne

Cozonac cu carne in foi de varza murata

Cozonac cu carne in foi de varza murata
Prajitura cu Branza de Vaci
5
Dulciuri

Prajitura cu Branza de Vaci

Prajitura cu Branza de Vaci
Parteneri
Snitel de pui in pesmet cu garnitura de ciuperci si orez.
Bucataras.RO

Snitel de pui in pesmet cu garnitura de ciuperci si orez.

Snitelul din piept de pui este mult mai light decat snitelul din carne de porc

Snitel de pui in pesmet cu garnitura de ciuperci si orez.
11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Culinar.RO

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită. citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola