Prajitura Sireata

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
redusa
Prajitura Sireata

Ingrediente

  • 10 oua
  • 1 litru de lapte
  • 250 gr unt sau margarina
  • 300 gr zahar
  • 300 gr faina
  • 3 plicuri zahar vanilat
  • esenta de rom

Mod de preparare

Am bolunzit: am facut o prajitura, ceea ce e cam acelas lucru ... Dar e una prajitura atat de simpla incat mi-e si rusine s-o postez (decat sa mai fac prajituri cand nu am pentru cine, mai bine pun trei borcane de muraturi - astea am pentru cine sa le pun: pour moi!)

Untul molicel, tinut la temperatura ucigatoare de afara, 33 grade Celsius, se freaca pana la inspumare cu 150 grame de zahar (adica jumatate din zaharul prevazut pentru intreaga reteta) Nu dureaza mult daca aveti unt de calitate (fara multa apa ...) si daca nu aveti, intamplator, temperaturi ridicate cand purcedeti la prajitura asta, puneti un bol fierbinte peste pachetul de unt si el se va inmuia degraba.

Cand frecangeala asta este spumoasa si face motz, adaugati cate un galbenus din 2 in 2 minute: adica le adaugati pe rand, fiecare din ele sa fie absorbite de untul frecat cu zahar, inainte de-al adauga pe urmatorul.

Apoi adaugati faina, cernuta in prealabil, tot treptat.

Cand coca e numa' buna, o stricati cu laptele care trebuie si el tot asa, adaugat in fir subtire. Ceea ce veti obtine in lighenas este asemanatoare ca si consistenta cu o 'coca' de clatite.

Nu va impacientati, ori folositi-va de panica subita la batutul celor zece albusuri de ou: bateti-le sa va tina minte si cand prajitura va intra in cuptor, impreuna cu restul de 150 gr. de zahar si 3-4 plicuri de zahar vanilat si cateva picaturi de esenta de rom.

Cand toate astea sunt gata, le impreunati cu grija: spuma oualor se toarna peste 'coca' si se amesteca usor, de jos in sus (important!), pana la omogenizare (greu nu e fiindca totul este lichid peste masura, nu aveti cum sa dati gres!)

Turnati zama asta intr-o tava de aprox. 40/42, unsa si tapetata cu faina (a mea e mai mica dar merge si-asa ...) si puneti-o la cuptorul preincalzit, pret de o ora si un sfert. Foc mediu spre mic. Verificati la jumatatea timpului daca crusta ce se formeaza deasupra nu se coloreaza prea repede; daca e asa, puneti deasupra o coala de hartie de copt.

Daca va asteptati ca lichidul aista sa se comporte normal, va inselati: in cuptor, coca se 'strica' din nou si se coace dupa propriile-i legi - in straturi. Primul strat, cel de dedesubt este unul cleios si elastic, cel de-al doilea este cremos ca al unui cremsnit si, in sfarsit cel din urma strat, cel de deasupra este gumos dar ferm. Cu alte cuvinte, prajitura 'se alege'... se stratifica de la sine!

Sa nu faceti greseala pe care eu am facut-o (si o fac des, in ciuda faptului deja confirmat) de-a deschide cuptorul in ultima faza de coacere: prajitura se poate crapa. Acum nu m-am ofticat, fiindca o sa vedeti si voi mai bine straturile (aparatul meu nu e atat de bun incat sa vedeti bine stratificarea in produsul final ...) Nici sa nu va speriati ca prajitura a crescut frumusel in cuptor si cade nitzel cand se raceste - asa se comporta!

S-o portionati cand se va fi racit, cu un cutit uns dupa fiecare trecere, pudrati-o cu zahar pudra din belsug fiindca nu e o prajitura din cale afara de dulce. Daca o vreti mai dulce din nascare, puneti mai mult zahar ab initio!

E foarte simplu de facut - eu am folosit prea multe cuvinte spre a o explica - asa ca va poftesc s-o incercati!

Sa va fie de dulce:)
Serviti va rog reeeceee, de la frigider:))

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii
Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor
Pasca Super Fina

Pasca Super Fina

Pasca Super Fina
Cele mai apreciate rețete
Biscuiti de la Bunica
1
Dulciuri

Biscuiti de la Bunica

Biscuiti de la Bunica
Prajitura Tosca - un desert imbietor
2
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Prajitura Fanta
3
Dulciuri

Prajitura Fanta

Prajitura Fanta
Cozonac cu carne in foi de varza murata
4
Mancaruri cu carne

Cozonac cu carne in foi de varza murata

Cozonac cu carne in foi de varza murata
Prajitura cu Branza de Vaci
5
Dulciuri

Prajitura cu Branza de Vaci

Prajitura cu Branza de Vaci
Parteneri
Paine felii cu usturoi (Pull apart bread)
Bucataras.RO

Paine felii cu usturoi (Pull apart bread)

Iata ca a venit si toamna. Chiar daca afara ploua, tot are si toamna farmecul ei, daca ne gandim ca se apropie sarbatorile....

Paine felii cu usturoi (Pull apart bread)
11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Culinar.RO

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită. citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola