Prajitura Ciresica

Portii
20
Timp pregatire
150 minute
Timp coacere
30 minute
Complexitate
ridicata
Prajitura Ciresica

Ingrediente

  • Pentru pandispan:
  • 5 oua;
  • un varf lingurita sare;
  • 5 linguri zahar;
  • 1 cescuta ulei;
  • 1 lingura zeama de lamaie;
  • 1 lingura cafea;
  • 6 linguri de faina;
  • 1 plic praf de copt;
  • Pentru crema de vanilie:
  • 2 galbenusuri;
  • 200 ml lapte;
  • 1 tableta ciocolata cu lapte;
  • 3 linguri zahar;
  • 2 linguri faina;
  • 1 lingurita esenta de vanilie;
  • 50 g unt;
  • 100 ml frisca batuta
  • Pentru crema ganache:
  • 200 ml frisca lichida;
  • Pentru glazura de ciocolata:
  • 1 lingura lapte;
  • 1 tableta ciocolata cu lapte;
  • In plus:
  • dulceata de cirese;
  • 2 linguri sirop de cirese si apa minerala;

Mod de preparare

Prajitura cu pandispan cu cafea, sirop si dulceata de cirese, crema de vanilie, glazura de ciocolata si crema ganache.


Mod de preparare:
Pandispanul:
Se bat spuma cu mixerul albusurile cu un praf de sare, zaharul si zeama de lamaie, se adauga treptat, galbenusurile, uleiul, cafeaua, faina si praful de copt, omogenizand. Compozitia se toarna intr-o tava cu foaie de copt, se da la cuptorul preincalzit aprox 30 de minute, la foc potrivit. Sa lasa la racit.

Crema de vanilie:
Intr-o craticioara, se amesteca cu un tel galbenusurile cu zaharul si faina, turnand laptele cald in fir subtire. Se pune craticioara pe foc mic si se fierbe pana se ingroasa. Se da de pe foc, se amesteca untul si esenta de vanilie si se lasa la racit. Pentru a iesi mai fina, se adauga (dupa ce s-a racit bine) si frisca batuta in prealabil.

Siropul:
Puteti pregati siropul obisnuit. Eu am optat de aceasta data, pentru un sirop de cirese: se pregatesc 2 pahare cu apa minerala si se dizolva in fiecare putin sirop de cirese (pentru mine, o lingura cu sirop la un pahar e suficienta, insa pregatiti-le dupa cat le preferati de dulce).

Se taie pandispanul in doua foi, se insiropeaza folosind cate un pahar cu sirop la fiecare foaie. Se dauga crema de vanilie peste baza pandispanului, se pun din loc in loc cirese din dulceata se adauga capacul, apoi se pregateste glazura.

Glazura de ciocolata:
Se incalzeste laptele (eventual intr-o craticioara ca sa avem o suprafata mai mare de lucru), se adauga ciocolata rupta in bucatelele, se pune pe foc mic, insa cu mare grija ca sa nu o ardeti: pentru maxim 30 de secunde, amestecand rapid, apoi se da de pe foc. Daca preferati, o puteti pregati pe baie de abur sau la chocolate fondue, este mai sigur. Se lasa doar un pic sa se raceasca, apoi se toarna peste pandispan, niveland cu o spatula. Se lasa un pic sa se mai raceasca la temperatura camerei, apoi se da la frigider sa se inchege.

Crema ganache:
Se incalzeste frisca lichida, intr-o craticioara, atat ca sa ne friga la deget, nu o fierbeti, se da de pe foc si se adauga ciocolata rupta in bucatele, se amesteca bine sa se topeasca ciocolata. Se obtine o compozitie lichida care se lasa la racit mai intai vreo 10 minute pe masa, la temperatura camerei, apoi se da la frigider inca 10 minute sa se raceasca bine. Se bate apoi cu mixerul asa cum faceti cu frisca, in mod obisnuit, pana devine cremoasa si consistenta. Are o aroma intensa si este grozava la decorat.

Decor:
Se taie prajitura in patrate sau in ce forme doriti, se orneaza cu crema ganache si se decoreaza fiecare cu o cireasa din dulceata.

Timp total: aprox 3h
Portii: 24

Pofta Buna!

Daca va place reteta mea, o puteti gasi si pe blogul meu: http://ancutsa-cuisine.blogspot.ro/2017/06/prajitura-ciresica.html

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii
Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor
Pasca Super Fina

Pasca Super Fina

Pasca Super Fina
Cele mai apreciate rețete
Biscuiti de la Bunica
1
Dulciuri

Biscuiti de la Bunica

Biscuiti de la Bunica
Prajitura Tosca - un desert imbietor
2
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
3
Aperitive

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Clatite cu dovlecel si branza
4
Aperitive

Clatite cu dovlecel si branza

Clatite cu dovlecel si branza
Cozonac cu carne in foi de varza murata
5
Mancaruri cu carne

Cozonac cu carne in foi de varza murata

Cozonac cu carne in foi de varza murata
Parteneri
Reteta de prajitura exotica cu smochine, rodie si caramel
Bucataras.RO

Reteta de prajitura exotica cu smochine, rodie si caramel

Am un smochin care se comporta cum vrea frunza lui, adica abia acum au inceput sa se coaca smochinele, inca nitel si dadea...

Reteta de prajitura exotica cu smochine, rodie si caramel
11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Culinar.RO

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită. citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola