Prajitura `Bugata` (placinta cu gris)

Complexitate
redusa
Prajitura `Bugata` (placinta cu gris)

Ingrediente

  • 6 cesti de apa
  • 1 ceasca de gris
  • 1/2 ceasca amidon alimentar
  • 1 ceasca zahar
  • 1/4 ceasca stafide
  • coaja de lamaie si portocala (mai mult ca sa fie mai aromata)
  • 1/2 pachet de margarina
  • foi de placinta fillo
  • zahar pudra (pentru decor)
  • scortisoara (pentru decor)
  • 1/4 pachet margarina (pentru copt)
  • esenta de rom (optional)

Mod de preparare

Se pun pe foc apa si jumatate din zahar si se lasa sa dea in fiert, se adauga apoi coaja de lamaie si portocala. Imediat ce incepe sa fiarba se toarna in ploaie grisul si amidonul (amestecate). Se amesteca continuu sa nu se faca cocoloase.

Trebuie sa obtinem o crema de gris. Se adauga apoi restul de zahar, margarina (jumatate de pachet), se amesteca sa se omogenizeze dupa care se adauga si stafidele. Se lasa la racorit. Acuma, daca folositi, se poate adauga esenta de rom.

Se ia o tava, se stropeste putin cu ulei si se trece la pregatirea "blatului". Se pune prima foaie de fillo, se stropeste cu putin ulei (margarina) se pune deasupra a doua foaie, se repeta operatia de stropire. Se procedeaza la fel pana punem in tava 8 foi dupa care asezam crema de gris racorita si acoperim cu alte 8 foi pe care le punem tot una dupa alta si stropite cu ulei intre.

Se taie prajitura in patrate, se pune a doua cantitate de margarina printre linile formate din taiere si se da la cuptor, la foc potrivit. Dupa ce s-a rumenit se scoate din cuptor, se pudreaza cu zahar praf si scortisoara.
Se serveste calduta sau rece .... este la fel de buna. Se mai poate proceda in felul urmator:

Varianta 1: Se amesteca zaharul cu scortisoara si apoi, fiecare bucata de placinta se taie transversal si se pudreaza cu amestecul de zahar/scortisoara, se lipesc la loc bucatile si se aseaza pe platou, caldura cremei va topi zaharul si va da o savoare aparte placintei

Varianta 2: Dupa ce se scoate din cuptor placinta si se raceste se insiropeaza cu un sirop preparat din 1 ceasca apa, 1/2 ceasca zahar, 1/2 ceasca miere, 2 lingurite de scortisoara, fierte timp de 5 minute ... (siropul trebuie sa fie rece si el)

Masura folosita de mine aici, este cana de 200 ml pe care nu am umplut-o pana sus (se vede in poze).

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii
Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor
Pasca Super Fina

Pasca Super Fina

Pasca Super Fina
Cele mai apreciate rețete
Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
1
Aperitive

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Ouale rosii vopsite cu coji de ceapa au la baza o tehnică tradițională de vopsire a ouălor atât simplă, cât și plină...

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Prajitura Fanta
2
Dulciuri

Prajitura Fanta

Prajitura Fanta
Clatite cu dovlecel si branza
3
Aperitive

Clatite cu dovlecel si branza

Clatite cu dovlecel si branza
Cozonac cu carne in foi de varza murata
4
Mancaruri cu carne

Cozonac cu carne in foi de varza murata

Cozonac cu carne in foi de varza murata
Prajitura Tosca - un desert imbietor
5
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Parteneri
11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Culinar.RO

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită. citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola