Prajitura Armeneasca cu Nucsoara si Nuci

Timp pregatire
50 minute
Complexitate
redusa
Prajitura Armeneasca cu Nucsoara si Nuci

Ingrediente

  • Pentru o tava cu diametrul de 20cm:
  • 110 gr zahar
  • 220 gr faina de prajituri
  • 112 gr unt
  • 1 lingurita rasa cu praf de copt
  • 1 ou
  • 1 lingurita de nucsoara macinata
  • 175 ml lapte
  • 1 lingurita de bicarbonat (nu praf de copt)
  • vreo 20 de nuci (miezul)

Mod de preparare

Amestecati zaharul (* care daca este alb normal prajitura iese mai deschisa la culoare si daca folositi zahar brun va iesi mai colorata) cu faina, praful de copt si apoi cu untul, aluatul trebuie sa fie ca pentru crumble, sfaramicios.

Impartiti aluatul in doua parti egale, o jumatate o puneti in tava unsa cu unt si tapetata cu pesmet, faina sau hirtie de copt si apasati ca sa formati un blat compact.

Peste a doua jumatate de aluat sfaramicios varsati oul (** pe care in varianta vegetariana il puteti inlocui cu iaurt), laptele in care ati dizolvat bicarbonatul si adaugati nucsoara (*** eu am pus numai jumatate de lingurita, deci cantitatea o alegeti dupa gustul vostru), amestecati cu mixerul sau cu telul in forma de para. Nu trebuie sa obtineti un aluat foarte fin, mai ramin cocoloase din aluatul sfarimicios.

Varsati acest aluat care este foarte moale, lichid, putin mai gros decit aluatul de clatite.

Peste, adaugati miezul de nuca ori taiat in bucati mai mari ori pur si simplu ornati cu jumatati de nuca circular.

Introduceti tava in cuptorul deja incalzit la 170-180 °c si coaceti 30-35 min sau cit este nevoie, faceti proba cu scobitoarea care trebuie sa iasa curata si uscata. Eu am copt mai mult, cca 40 min

Lasati sa se raceasca inainte de a taia si servi prajitura.
Cunoscuta pe net mai ales in paginile de limba engleza (americane si australiene) ca si prajitura armeneasca cu nucsoara (armenian nutmeg cake) dupa care am scotocit cit am putut inclusiv cu cautare tradusa de google in limba armeana pe google. Tind sa cred ca este o prajitura din diaspora armeana. Originea este mai putin importanta, gustul insa este de nota 10.

Chiar daca se coace "dintr-o singura miscare" are de fapt doua straturi: unul la baza crocant ca blatul de la cheesecake si unul moale si pufos ca un pound cake desi ingredientele nu-s aceleasi. Ar mai exista si un al treilea strat - cel de nuci de la suprafata.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii
Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor
Pasca Super Fina

Pasca Super Fina

Pasca Super Fina
Cele mai apreciate rețete
Biscuiti de la Bunica
1
Dulciuri

Biscuiti de la Bunica

Biscuiti de la Bunica
Prajitura Tosca - un desert imbietor
2
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
3
Aperitive

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Oua Colorate cu Hartie Creponata
4
Aperitive

Oua Colorate cu Hartie Creponata

Oua Colorate cu Hartie Creponata
Clatite cu dovlecel si branza
5
Aperitive

Clatite cu dovlecel si branza

Clatite cu dovlecel si branza
Parteneri
Chiftelute cu miez de orez si sos alb
Bucataras.RO

Chiftelute cu miez de orez si sos alb

Initial am vrut sa fac chiftelute cu pilaf, dar pe parcurs le-am transformat si au iesit tare bune asa. De la un timp gatesc...

Chiftelute cu miez de orez si sos alb
11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Culinar.RO

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!