Pizokel (varianta dulce)

Timp pregatire
40 minute
Complexitate
redusa
Pizokel (varianta dulce)

Ingrediente

  • 500 gr cartofi albi, fainosi
  • 2 galbenusuri
  • 150 - 200 gr faina
  • 4-5 linguri zahar brun din care 2, pudra
  • 200 gr pesmet
  • Nuca (si macinata si tocata din cutit)
  • Smantana si sirop pt toping

Mod de preparare

Tot din inima Ardealului vine si reteta asta si e tot veche (din caietul bunicii mele, care scria cu manuta ei: drojdiuta, deka si alti termeni de care noi am uitat in vreme... )

Avem nevoie de putine ingrediente - este o reteta economicoasa dar foarte buna, o varianta a traditionalilor papanasi.

Pregatim tot ce ne trebuie (bolul in care vom lucra, faina, cele 2 linguri de zahar pudra, separam galbenusurile si punem apa la fiert intr-un vas larg), pentru ca odata incepand a lucra cartofii nu mai avem timp de manevra - cartofii oxideaza urgent!

Curatim cartofii, i dam pe razatoarea fina sau robot (mai degraba!) si repede-repede i stoarcem in maini de apa ce-o contin sarmanii. Si mai repede, daca se poate, adaugam cele doua galbenusuri, zaharul pudra, amestecam dar nu foarte convingator, sa nu le treaca prin cap sa mai lase apa, punem faina si varam manurile (bleah!); amestecam si la nevoie mai adugam faina, pana cand intalnirea de gradul III intre maini si coca este lipicioasa dar placuta.

Intre timp apa de pe soba o fi inceput sa fiarba, o saram bine si incepem sa facem galuscutele: inmuiem o lingura in apa clocotita, scoatem... repede... o portie de coca, o plimbam pe dansa intre palmele umede si cand e rotunda o slobozim in cratita furioasa. Facem tot asa pana terminam coca; galuscutele se lasa la fund si-acolo vor sta vreo 10 minute. Noi nu stam ci luam o tigaie, punem in ea un putin unt si-un putin ulei, lasam sa se topeasca si cand e fierbinte, prajim pesmetul pana la auriu, presaram zahar brun si nuca macinata.

In vremea asta galuscutele se vor fi ridicat la suprafata, semn ca sunt fierte; le scoatem cu o spumiera si le tavalim in pesmetul fierbinte - musai sa sfaraie.

Serviti cu smantana, sirop, duceata, nuca taiata finut, orice va place dar, neaparat fierbinti - se topesc in gura - cand se racesc se si intaresc, ceea ce e tare pacat.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii
Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor
Pasca Super Fina

Pasca Super Fina

Pasca Super Fina
Cele mai apreciate rețete
Biscuiti de la Bunica
1
Dulciuri

Biscuiti de la Bunica

Biscuiti de la Bunica
Prajitura Tosca - un desert imbietor
2
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
3
Aperitive

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Clatite cu dovlecel si branza
4
Aperitive

Clatite cu dovlecel si branza

Clatite cu dovlecel si branza
Cozonac cu carne in foi de varza murata
5
Mancaruri cu carne

Cozonac cu carne in foi de varza murata

Cozonac cu carne in foi de varza murata
Parteneri
Gnocchi cu ciuperci
Bucataras.RO

Gnocchi cu ciuperci

Gnocchi cu ciuperci
11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Culinar.RO

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită. citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola