Pasca traditionala cu branza si stafide

Portii
20
Timp pregatire
60 minute
Timp coacere
60 minute
Complexitate
ridicata
Pasca traditionala cu branza si stafide

Ingrediente

  • Aluat (pentru doua pascute):
  • 50 g drojdie proaspata
  • 120 g zahar
  • 400 ml lapte caldut
  • 1 kg faina
  • 5 oua
  • un praf de sare
  • esenta de vanilie
  • 100 g unt topit
  • 50 - 100 ml ulei pentru framantare
  • Umplutura (pentru doua pascute):
  • 630 g branza de vaca
  • 1120 g branza pufoasa cu smantana
  • 300 g zahar
  • 6 oua
  • esenta de rom
  • 4 linguri de gris
  • 2 linguri de amidon
  • 200 g de stafide
  • Pentru uns (pentru doua pascute):
  • 2 galbenusuri
  • 2 linguri lapte

Mod de preparare

Inainte de a va apuca de lucru, ar fi bine ca toate ingredientele sa fie la temperatura camerei.

Aluat:

Drojdia se amesteca cu o lingurita de zahar, 5 linguri de lapte caldut si doua linguri de faina. Se lasa sa dospeasca, acoperind vasul cu o folie, apoi cu un prosop, si punandu-l la loc cald.

Ouale se mixeaza impreuna cu zaharul, un praf de sare si esenta de vanilie.

Se cerne faina intr-un vas mare, se face o adancitura in mijloc si se pun ouale cu zaharul si drojdia dospita. Se framanta compozitia, punand cate putin lapte caldut si unt topit (tot caldut). Dupa ce au fost toate ingredientele incorporate, se ung mainile cu ulei si se mai framanta pana cand aluatul nu se mai lipeste de maini, eventual se poate arunca in vas de mai multe ori. Se lasa din nou la dospit pana cand isi dubleaza volumul, acoperind vasul cu o folie, apoi cu un prosop, si punandu-l la loc cald.

Umplutura:
Se rade branza de vaca, se adauga peste ea branza pufoasa cu smantana, zaharul ouale, esenta, grisul si amidonul si se mixeaza. Se pun stafidele (spalate - se opresc cateva si pentru ornat) si se amesteca totul.

Asamblare:

Cand aluatul si-a dublat volumul, se da drumul la cuptor pentru a se incalzi, se unge masa de lucru cu ulei, la fel si sucitorul si se pregatesc formele in care va fi asezata pasca: se ung cu ulei si se tapeteaza cu hartie de copt.

Aluatul se imparte in doua si se face prima pasca, astfel: se imparte aluatul din nou in doua, se intinde o foaie pe masa de lucru, apoi se pune in forma, marginile lasadu-se in afara formei. Se adauga umplutura. Cu ajutorul unei foarfeci se poate taia surplusul de aluat de pe margini sau se pune aluatul asa cum este direct peste umplutura, dar cat mai spre marginea formei. Din restul aluatului se fac 3 fasii lungi, care se impletesc. Acestea se aseaza cu grija pe marginea aluatului si a umpluturii din forma. Se presara cateva stafide pe deasupra umpluturii. Se mai lasa aluatul sa creasca 10-15 minute, timp in care se pregateste si cea de-a doua pasca, in mod asemanator. Dupa ce aluatul a mai crescut, pasca se unge cu ajutorul unei pensule cu galbenusurile amestecate cu lapte si se introduce la cuptor pana cand se rumeneste frumos, apoi se introduce si cealalta pasca. Amandoua se lasa sa se raceasca in forme, apoi se pot scoate.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii
Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor
Pasca Super Fina

Pasca Super Fina

Pasca Super Fina
Cele mai apreciate rețete
Biscuiti de la Bunica
1
Dulciuri

Biscuiti de la Bunica

Biscuiti de la Bunica
Prajitura Tosca - un desert imbietor
2
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
3
Aperitive

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Oua Colorate cu Hartie Creponata
4
Aperitive

Oua Colorate cu Hartie Creponata

Oua Colorate cu Hartie Creponata
Clatite cu dovlecel si branza
5
Aperitive

Clatite cu dovlecel si branza

Clatite cu dovlecel si branza
Parteneri
ORECCHIETTE CU ANGHINARE
Bucataras.RO

ORECCHIETTE CU ANGHINARE

Orecchiette-le mi-au fost dăruite în urmă cu câteva luni bunneeee, direct de la Bari, Italia. Când le-am primit, mesajul...

ORECCHIETTE CU ANGHINARE
11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Culinar.RO

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!