Inghetata de Lapte cu Rozmarin

Complexitate
redusa
Inghetata de Lapte cu Rozmarin

Ingrediente

  • Pentru 6 portii:
  • 500 ml lapte cat mai gras
  • 250 g creme fraiche (sau frisca)
  • 150 g zahar
  • 1 fir de rozmarin

Mod de preparare

Ideal e sa avem produse organice, pentru a ne putea bucura pe deplin de simplitatea retetei.

Laptele si zaharul se combina si se pun pe foc mic. Se adauga firul de rozmarin. Verificati lichidul sa nu inceapa sa fiarba. Trebuie sa ajunga la punctul in care apar bule mici la suprafata laptelui, si eventual putina spuma. Se ia de pe foc. (Daca aveti termometru, il puteti lua de pe foc cand ajunge la 90 de grade - eu asa am facut).

Acoperiti laptele si lasati sa se raceasca la temperatura camerei. Adaugati smantana, apoi scoatet-i rozmarinul si strecurati lichidul pentru a evita sa ramana in inghetata eventualele frunzulite.

Daca aveti masina de inghetata, acum e momentul sa va felicitati ca ati avut inspiratia sa o cumparati. Puneti lichidul in masina si respectati instructiunile acesteia.

Daca nu aveti masina de inghetata, puneti lichidul intr-un vas si dati-l in congelator. Mestecati cu o furculita sau un tel din 40 in 40 de minute pentru a evita formarea cristalelor de gheata. Nu veti obtine chiar textura cremoasa specifica unui gelato, dar va fi un rezultat satisfacator.

Eu am facut-o intr-o seara, prin urmare am apucat sa mestec de vreo 4-5 ori, si apoi a trebuiy sa ma culc. Deci s-au format cristale de gheata, chiar daca am pazit-o o jumate de noapte. a fost insa foarte buna si asa.
Am facut reteta asta pentru ca mi-a placut foarte mult cum suna titlul: Fior di Latte al Rosmarino. In teorie, e o reteta de gelato. In practica, daca laptele ar fi fost fruct, as fi trecut reteta la categoria sorbet la cum mi-a iesit mie.

Specific pentru gelato este faptul ca are ca ingrediente principale laptele si frisca/smantana proaspata. De aceea nu voi povesti despre istoria inghetatei (care a inceput acum vreo 5000 de ani la chinezi si a fost apoi dusa la nivel de arta de catre italieni), ci voi mentiona cand a inceput laptele sa faca parte din inghetata/gelato.

In 1694 Antonio Latini publica prima carte in care se mentioneaza retete de inghetata cu lapte. Cartea, care se numea Tratat asupra diferitelor tipuri de sorbet sau gheata[, contine o reteta de “sorbet cu lapte fiert”, pe care multi o considera certificatul de nastere al inghetatei actuale. Prima carte dedicata in intregime artei de a face deserturi inghetate a fost publicata in Napoli in 1775. Autorul ei, Filippo Baldini, aloca un capitol intreg “sorbeturilor cu lapte”.

Primele inghetate asa cum le intelegem astazi, adica facute din lapte si smantana proaspata s-au nascut in Italia, in secolul 17. s-au raspandit repede in Franta, iar de acolo au ajuns cu usurinta la celelalte curti europene.

Inghetata, in forma actuala e rezultatul unei multitudini de experimente pe care bucatarii italieni le-au facut acum cateva sute de ani. Ei sunt precursorii acestui desert, care, pentru mine personal, e o inventie la fel de importanta precum electricitatea.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita

Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita

Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita
Tocana taraneasca

Tocana taraneasca

Tocana taraneasca
Cele mai apreciate rețete
Biscuiti de la Bunica
1
Dulciuri

Biscuiti de la Bunica

Biscuiti de la Bunica
Prajitura Tosca - un desert imbietor
2
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Prajitura cu Branza de Vaci
3
Dulciuri

Prajitura cu Branza de Vaci

Prajitura cu Branza de Vaci
Placinta cu Branza si Stafide
4
Dulciuri

Placinta cu Branza si Stafide

Placinta cu Branza si Stafide
Oua Colorate cu Hartie Creponata
5
Aperitive

Oua Colorate cu Hartie Creponata

Oua Colorate cu Hartie Creponata
Parteneri
Ciocolata de casa in foi de napolitana
Bucataras.RO

Ciocolata de casa in foi de napolitana

O bunatate de ciocolata care nu mai are nevoie de nici o introducere! Ideea am furat-o de la Gabytz, am vrut sa incerc si...

Ciocolata de casa in foi de napolitana
Cozonac oparit
Culinar.RO

Cozonac oparit

Cozonacul oparit se poate umple cu nuca, mac, rahat, stafide, mere sau branza. este foarte bun.

Cozonac oparit
Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Gustos.RO

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!