Fondant de Patiserie/bombonarie

Timp pregatire
40 minute
Complexitate
redusa
Fondant de Patiserie/bombonarie

Ingrediente

  • 1kg zahar
  • 100 ml miere de albine (calitate buna)
  • 300 ml apa

Mod de preparare

Procesul de preparare nu este greu dar este putin mai deosebit in sensul ca trebuie atentie mare de tot la amanunte.

Deci zaharul si apa se pun intr-un vas curat. Se pune pe foc la flacara mica si se lasa asa sa fiarba (sa se topeasca) . Din momentul in care s-a topuit zaharul se micsoareaza flacara si mai mult si acuma incepe atentia marita. Flacara trebuie tinuta mica pentru a preveni stropii prea multi care vor sari in timpul fierberii.

Trebuie sa avem pregatita o pensula cu par nu pensula de silicon sau in lipsa unei pensule bune sa avem la indemana cateva prosoape de bucatarie din hartie.

Deci, servetele de hartie se rup in bucatele mici si mereu trebuie sa le inmuiem in apa rece si sa stergem marginea vasului de eventualele cristale (stropi) de zahar care se vor forma pe peretii vasului.

Timpul de fierbere este, in general cam jumatate de ora. Proba pentru fondant se ia periodic in felul urmator. Se pune langa aragaz un pahar cu apa rece, chiar cu gheata daca se poate si din cand in cand se introduc doua degete (aratatorul si degetul mijlociu) in apa dupa care se introduc in vasul cu zahar fierbinte si smulgem putin din compozitie.

Lipim degetele dupa care le departam putin (jumate de centimetru) si daca ramane un fir legat de zahar atunci fondantul nostru e gata, daca firul de zahar nu e destul de legat mai fierbem. Intre timp pregatim un vas de sticla si un mixer. In vasul de sticla punem, prin stropire cateva piocaturi de apa rece dupa care lasam deoparte.

Cand zaharul topit ramane intre degete intr-un fir destul de gros si consistent, adaugam cele 100 ml miere si mai fierbem inca 5-7 minute dupa care luam de pe foc. Turnam zaharul lichid in vasul de sticla si apoi introducem mana in apa rece dupa care stropim suprafata zaharului pentru a-l opri din fiert.

Lasam 2-3 minute sa se racoreasca dupa care, cu mixerul, incepem sa batem.
Fondantul isi va schimba consistenta si culoarea vazand cu ochii.
Pozele, spun eu, sant concludente.

Cand obtinem o pasta groasa, vascoasa incetam baterea si rapid punem intr-un borcan pentru pastrare.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii
Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor
Pasca Super Fina

Pasca Super Fina

Pasca Super Fina
Cele mai apreciate rețete
Biscuiti de la Bunica
1
Dulciuri

Biscuiti de la Bunica

Biscuiti de la Bunica
Prajitura Tosca - un desert imbietor
2
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Clatite cu dovlecel si branza
3
Aperitive

Clatite cu dovlecel si branza

Clatite cu dovlecel si branza
Cozonac cu carne in foi de varza murata
4
Mancaruri cu carne

Cozonac cu carne in foi de varza murata

Cozonac cu carne in foi de varza murata
Prajitura cu Branza de Vaci
5
Dulciuri

Prajitura cu Branza de Vaci

Prajitura cu Branza de Vaci
Parteneri
Snitel de pui in pesmet cu garnitura de ciuperci si orez.
Bucataras.RO

Snitel de pui in pesmet cu garnitura de ciuperci si orez.

Snitelul din piept de pui este mult mai light decat snitelul din carne de porc

Snitel de pui in pesmet cu garnitura de ciuperci si orez.
11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Culinar.RO

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită. citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola