Cozonac din Fasii Rasucite, Umplut cu Ciocolata

Complexitate
redusa
Cozonac din Fasii Rasucite, Umplut cu Ciocolata

Ingrediente

  • Pentru o tava de 38 x 38 cm:
  • Aluat:
  • -42 g drojdie proaspata / 14 g drojdie uscata
  • -100 g zahar
  • -100 + 250 ml lapte caldut
  • -700 g faina
  • -1 ou
  • -50 g unt moale
  • -esenta de rom, optional
  • -1 praf de sare
  • Umplutura:
  • -100 g ciocolata topita
  • -5- 6 linguri de Nutella
  • Altele:
  • -½ borcan gem de caise sau alt gem preferat
  • -zahar pudra, pentru servit

Mod de preparare

Dizolvati drojdia alifiata cu 2 linguri de zahar in 100 ml lapte caldut.
Lasati 10- 15 min la crescut, in loc cald.
Turnati drojdia activata peste faina cernuta, apoi adaugati pe rand oul, untul moale, restul de zahar si esenta.

Framantati putin, apoi puneti sarea.

Cand aluatul incepe sa se inchege, scoateti-l pe masa usor infainata si continuati framantarea pana ce obtineti un aluat omogen, neted si fin.

* La nevoie adaugati inca putina faina sau lapte, dupa cum cere aluatul.

Repuneti in vas, dati forma de minge, acoperiti cu un servet si lasati 1- 2 ore la dospit, in loc cald sau pana ce aluatul isi dubleaza volumul.

* Puteti pregati aluatul si la masina de paine.

Separat, topiti ciocolata la bain- marie, lasati sa se racoreasca putin, apoi inglobeti nutella.

Intindeti o foaie de aluat dreptunghiulara cu o grosime de cca 5- 7 mm si ungeti-o pe ¾ din suprafata ei cu crema de ciocolata.

Pliati foaia in 3, pe latimea dreptunghiului, aducand partea neunsa peste ½ din cea unsa, apoi pliati partea opusa, obtinand astfel tot un dreptunghi.

Pliati noua foaie obtinuta inca o data, pe lungimea dreptunghiului, aducand o parte pana la mijlocul lungimii, apoi cealalta parte.

Intindeti din nou intr-o foaie de dimensiunile tavii folosite.

Taiati aluatul pe lungime, in fasii late de 2 cm.

Luati pe rand fiecare fasie si rasuciti-o cu grija de cateva ori ca sa nu stricati straturile de ciocolata si aluat.

Asezati-le una langa alta in tava tapetata cu hartie de copt.

Lasati 15- 25 min la odihna, in loc cald.

Dati la cuptorul preIncalzit, pentru cca 25- 30 min, la 180 grade sau pana ce aluatul este facut si frumos rumenit.

Scoateti tava din cuptor si imediat transferati blatul pe un servet curat de bucatarie.

Ungeti repede cu gem usor incalzit si care sa aiba o consistenta mai fluida.

Rulati strans sub forma de rulou cu ajutorul prosopului si sigilati capetele.

Lasati cozonacul invelit in servet aproximativ 4- 5 ore, dar cel mai bine de seara pana dimineata.

Indepartati prosopul, puneti cozonacul pe un platou si pudrati cu zahar praf.

Serviti feliat.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii
Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor
Pasca Super Fina

Pasca Super Fina

Pasca Super Fina
Cele mai apreciate rețete
Biscuiti de la Bunica
1
Dulciuri

Biscuiti de la Bunica

Biscuiti de la Bunica
Prajitura Tosca - un desert imbietor
2
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
3
Aperitive

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Oua Colorate cu Hartie Creponata
4
Aperitive

Oua Colorate cu Hartie Creponata

Oua Colorate cu Hartie Creponata
Clatite cu dovlecel si branza
5
Aperitive

Clatite cu dovlecel si branza

Clatite cu dovlecel si branza
Parteneri
Reteta de snitel cu cartofi prajiti si mozzarella
Bucataras.RO

Reteta de snitel cu cartofi prajiti si mozzarella

Dacă vrei să te bucuri de un "fast food" delicios chiar la tine acasă, atunci această rețetă de snițel cu...

Reteta de snitel cu cartofi prajiti si mozzarella
11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Culinar.RO

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită. citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!