Cozonac cu nuca, la masina de paine

Portii
2
Timp pregatire
180 minute
Timp coacere
75 minute
Complexitate
medie
Cozonac cu nuca, la masina de paine

Ingrediente

  • Ingrediente aluat:
  • •800 g faina pentru cozonac
  • •120 g unt gras
  • •50 ml ulei
  • •150 g zahar
  • •250 ml lapte
  • •2 plicuri drojdie uscata
  • •2 oua+1 galbenus
  • •coaja rasa de lamaie si portocala
  • •2 pliculete zahar vanilat
  • Ingrediente umplutura:
  • •1/2 pahar lapte
  • •50 g unt
  • •200 g zahar
  • •300 g nuca macinata
  • •esenta vanilie
  • •cacao
  • •1-2 linguri pesmet, optional
  • •rahat multicolor taiat cubulete, optional
  • 1 galbenus pentru uns

Mod de preparare

Toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei.
In cuva masinii de paine, punem in urmatoarea ordine: laptele caldut, nu fierbinte, untul moale, taiat cubulete, zaharul, ouale si galbenusul, miroasele, faina si ultima, drojdia. Setam programul pentru doar pentru framantat (eu il framant de doua ori). Cand este gata, scoatem aluatul din masina, il punem intr-un vas incapator si turnam treptat uleiul pe care-l incorporam total, aducand marginile aluatului in mijloc. Il trantim cu putere de cat mai multe ori in vas, apoi acoperim si lasam la dospit vreo 90-120 minute.
Intre timp, pregatim umplutura, care este aceeasi pe care o folosesc de ani de zile.
Laptele se pune la fiert impreuna cu untul, zaharul si zaharul vanilinat, pana se topesc acestea din urma. Adaugam nuca macinata, 1-2 linguri cu cacao, omogenizam si lasam la racit. Daca ni se pare prea apoasa, putem adauga pesmet.
Dupa ce aluatul a crescut frumos, il impartim in doua. Din fiecare bucata, pe blatul de lucru uns usor cu ulei, formam doua dreptunghiuri pe care le umplem cu nuca si rahat. Rulam, apoi impletim sulurile si asezam cozonacii in tavi, unde ii mai lasam la crescut cam 30 minute, dupa care ii ungem cu galbenus batut de ou.
Introducem tavile in cuptorul preincalzit la 190 grade C, pentru 10 minute, apoi micsoram temperatura la 170 grade si lasam cozonacii sa se rumeneasca frumos pana cand trec testul scobitorii.
Scosi din cuptor, se lasa in tava 10 minute, apoi se racesc pe-o parte, acoperiti cu un servet.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita

Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita

Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita
Tocana taraneasca

Tocana taraneasca

Tocana taraneasca
Cele mai apreciate rețete
Biscuiti de la Bunica
1
Dulciuri

Biscuiti de la Bunica

Biscuiti de la Bunica
Prajitura Tosca - un desert imbietor
2
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Prajitura cu Branza de Vaci
3
Dulciuri

Prajitura cu Branza de Vaci

Prajitura cu Branza de Vaci
Prajitura cu Afine
4
Dulciuri

Prajitura cu Afine

Prajitura cu Afine
Tort cu visine, capsuni, zmeura si ciocolata alba
5
Dulciuri

Tort cu visine, capsuni, zmeura si ciocolata alba

Tort cu visine, capsuni, zmeura si ciocolata alba
Parteneri
Pilaf cu urzici si ciuperci
Bucataras.RO

Pilaf cu urzici si ciuperci

Am descoperit pe blog-ul Oanei Durican, http://www.retete-vechi-si-noi.info/, o idee interesantă, un alt fel de a găti...

Pilaf cu urzici si ciuperci
Cozonac oparit
Culinar.RO

Cozonac oparit

Cozonacul oparit se poate umple cu nuca, mac, rahat, stafide, mere sau branza. este foarte bun.

Cozonac oparit
Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Gustos.RO

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!