Colacei Bucovineni

Complexitate
redusa
Colacei Bucovineni

Ingrediente

  • Aluat
  • -25 g unt, taiat bucatele
  • -50 g zahar
  • -125 ml apa, clocotita
  • -7 g drojdie uscata / 20 g drojdie proaspata
  • -25 ml apa, calduta
  • -1 lingurita miere sau zahar
  • -1 ou
  • -vanilie (optional)
  • -coaja rasa de lamaie sau portocala (optional)
  • -425 g faina, cernuta
  • -1 lingurita sare
  • Altele
  • -galbenus usor batut cu 1 lingura lapte (pentru uns)
  • -zahar brun (pentru presarat)

Mod de preparare

Puneti intr-o craticioara untul si zaharul.

Separat, puneti la fiert apa, iar cand aceasta fierbe, turnati-o asa clocotita peste unt si zahar. Amestecati pana se topesc complet si lasati deoparte sa se racesca.

Intre timp, dizolvati drojdia in apa calduta amestecata cu miere / zahar. Turnati peste amestecul rece de unt si zahar, adaugati oul, vanilia si coaja rasa de lamaie / portocala (optional) si mixati totul circa 5 min.

Transferati intr-un bol mai mare si adaugati faina cernuta, lingura cu lingura, omogenizand de fiecare data, intai cu o spatula, apoi cu mana. La sfarsit puneti sarea. Framantati pana obtineti un aluat neted si elastic, extrem de usor de lucrat si care se desprinde de vas si mana. Acoperiti vasul cu o folie de plastic peste care puneti un servet gros de bucatarie si lasati 1- 2 ore la dospit, in loc cald sau pana ce aluatul isi dubleaza volumul.

Scoateti pe planul de lucru usor infainat, formati un sul si impartiti in 3 parti egale. Taiati apoi fiecare parte in 5- 6 bucati, aproximativ egale. Luati pe rand fiecare bucatica de aluat si rulati-o sub forma de snur subtire. Aduceti capatul snurului din stanga, in dreapta si capatul snurului din dreapta, in stanga, formand la mijlocul lungimii snurului un cerc. Rasuciti fiecare din capetele libere ale snurului in jurul cercului format, mergand de-a lungul circumferintei, iar la sfarsit, uniti bine capetele, avand grija ca acestea sa ramana dedesubt.

Transferati colaceii intr-o tava tapetata cu hartie de copt si lasati 1 ora la crescut, in loc cald sau pana ce isi dubleaza volumul.

Ungeti cu galbenus usor batut cu putin lapte si presarati desupra zahar brun.

Dati la cuptorul preincalzit, pentru circa 15- 20 min, la 180 grade sau pana ce sunt copti si frumos rumeniti.

Serviti cat sunt calduti, dar sunt la fel de buni si pufosi si cand sunt reci.

* Dupa ce sunt lasati la racit puteti lega fiecare colacel cu un snur si sa-i atarnati in bradul de Craciun, impodobindu-l sau sa-i oferiti colindatorilor.
Colaceii se numara printre preparatele dulci traditionale de Craciun; ei pot fi asezati in centrul mesei de Craciun sau se pot oferi colindatorilor.

Colaceii pot avea forme de cerc, potcoava ori stea, inchipuind Soarele, Luna sau Stelele de pe Cer si tot in mod traditional, cu ei se poate impodobii bradul de Craciun, alaturi de nuci, mere, turta dulce, lumanari, etc.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii
Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor
Pasca Super Fina

Pasca Super Fina

Pasca Super Fina
Cele mai apreciate rețete
Biscuiti de la Bunica
1
Dulciuri

Biscuiti de la Bunica

Biscuiti de la Bunica
Prajitura Tosca - un desert imbietor
2
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Prajitura Fanta
3
Dulciuri

Prajitura Fanta

Prajitura Fanta
Prajitura cu Branza de Vaci
4
Dulciuri

Prajitura cu Branza de Vaci

Prajitura cu Branza de Vaci
Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
5
Dulciuri

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara

Prajitura cu foi și gem de prune este o delicatesa dulce și rafinata, care îmbina texturile si aromele subtile ale foilor...

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
Parteneri
Prajitura Trandafir
Bucataras.RO

Prajitura Trandafir

Una din cele mai bune retete cu aluat dospit mancate vreodata !!! Abea am apucat sa pun deoparte pentru pachetul copiilor...

Prajitura Trandafir
11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Culinar.RO

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită. citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola