Colacei Bucovineni

Complexitate
redusa
Colacei Bucovineni

Ingrediente

  • Aluat
  • -25 g unt, taiat bucatele
  • -50 g zahar
  • -125 ml apa, clocotita
  • -7 g drojdie uscata / 20 g drojdie proaspata
  • -25 ml apa, calduta
  • -1 lingurita miere sau zahar
  • -1 ou
  • -vanilie (optional)
  • -coaja rasa de lamaie sau portocala (optional)
  • -425 g faina, cernuta
  • -1 lingurita sare
  • Altele
  • -galbenus usor batut cu 1 lingura lapte (pentru uns)
  • -zahar brun (pentru presarat)

Mod de preparare

Puneti intr-o craticioara untul si zaharul.

Separat, puneti la fiert apa, iar cand aceasta fierbe, turnati-o asa clocotita peste unt si zahar. Amestecati pana se topesc complet si lasati deoparte sa se racesca.

Intre timp, dizolvati drojdia in apa calduta amestecata cu miere / zahar. Turnati peste amestecul rece de unt si zahar, adaugati oul, vanilia si coaja rasa de lamaie / portocala (optional) si mixati totul circa 5 min.

Transferati intr-un bol mai mare si adaugati faina cernuta, lingura cu lingura, omogenizand de fiecare data, intai cu o spatula, apoi cu mana. La sfarsit puneti sarea. Framantati pana obtineti un aluat neted si elastic, extrem de usor de lucrat si care se desprinde de vas si mana. Acoperiti vasul cu o folie de plastic peste care puneti un servet gros de bucatarie si lasati 1- 2 ore la dospit, in loc cald sau pana ce aluatul isi dubleaza volumul.

Scoateti pe planul de lucru usor infainat, formati un sul si impartiti in 3 parti egale. Taiati apoi fiecare parte in 5- 6 bucati, aproximativ egale. Luati pe rand fiecare bucatica de aluat si rulati-o sub forma de snur subtire. Aduceti capatul snurului din stanga, in dreapta si capatul snurului din dreapta, in stanga, formand la mijlocul lungimii snurului un cerc. Rasuciti fiecare din capetele libere ale snurului in jurul cercului format, mergand de-a lungul circumferintei, iar la sfarsit, uniti bine capetele, avand grija ca acestea sa ramana dedesubt.

Transferati colaceii intr-o tava tapetata cu hartie de copt si lasati 1 ora la crescut, in loc cald sau pana ce isi dubleaza volumul.

Ungeti cu galbenus usor batut cu putin lapte si presarati desupra zahar brun.

Dati la cuptorul preincalzit, pentru circa 15- 20 min, la 180 grade sau pana ce sunt copti si frumos rumeniti.

Serviti cat sunt calduti, dar sunt la fel de buni si pufosi si cand sunt reci.

* Dupa ce sunt lasati la racit puteti lega fiecare colacel cu un snur si sa-i atarnati in bradul de Craciun, impodobindu-l sau sa-i oferiti colindatorilor.
Colaceii se numara printre preparatele dulci traditionale de Craciun; ei pot fi asezati in centrul mesei de Craciun sau se pot oferi colindatorilor.

Colaceii pot avea forme de cerc, potcoava ori stea, inchipuind Soarele, Luna sau Stelele de pe Cer si tot in mod traditional, cu ei se poate impodobii bradul de Craciun, alaturi de nuci, mere, turta dulce, lumanari, etc.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita

Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita

Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita
Tocana taraneasca

Tocana taraneasca

Tocana taraneasca
Cele mai apreciate rețete
Biscuiti de la Bunica
1
Dulciuri

Biscuiti de la Bunica

Biscuiti de la Bunica
Prajitura Tosca - un desert imbietor
2
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Prajitura cu Branza de Vaci
3
Dulciuri

Prajitura cu Branza de Vaci

Prajitura cu Branza de Vaci
Tort cu visine, capsuni, zmeura si ciocolata alba
4
Dulciuri

Tort cu visine, capsuni, zmeura si ciocolata alba

Tort cu visine, capsuni, zmeura si ciocolata alba
Placinta cu Branza si Stafide
5
Dulciuri

Placinta cu Branza si Stafide

Placinta cu Branza si Stafide
Parteneri
Desert chec din albusuri cu fructe confiate si sos de mure
Bucataras.RO

Desert chec din albusuri cu fructe confiate si sos de mure

Pentru această rețetă delicioasă m-am inspirat de la Oana de la Savori Urbane. Vă invit să o încercați și voi...

Desert chec din albusuri cu fructe confiate si sos de mure
Cozonac oparit
Culinar.RO

Cozonac oparit

Cozonacul oparit se poate umple cu nuca, mac, rahat, stafide, mere sau branza. este foarte bun.

Cozonac oparit
Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Gustos.RO

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!