Choux A la Creme II

Timp pregatire
60 minute
Complexitate
redusa
Choux A la Creme II

Ingrediente

  • Aluat pt choux:
  • 200 g faina
  • 400 ml apa
  • 160 ml unt
  • 6 oua
  • 30 g zahar
  • un vf de sare
  • Creme patissiere:
  • - 500 ml lapte
  • - 3 galbenusuri
  • - 125 g zahar
  • - 30 g faina
  • - 30 g maizena (amidon de porumb)
  • - 1/4 baton de vanille sau 1 lingura de rom

Mod de preparare

Aluat choux:
Se fierbe apa cu untul (nu inlocuiti untul cu margarina sau altceva), sarea si zaharul si cind da in clocot, se pune faina toata, o data. Se amesteca pt a se incorpora bine, pina aluatul nu se mai lipeste de lingura. Se mai poate tine un pic pe plita (30 sec-1 min) ca sa se mai usuce.

Se ia de pe foc si, dupa ce se racoreste un pic, se pun ouale unul cite unul. Dupa fiecare ou se amesteca pina la incorporarea totala abia apoi se pune urmatorul ou.

Intre timp se incalzeste cuptorul la 200 oC.
eu n-am pus aluatul cu spritul, am folosit 2 lingurite si a fost absolut ok. Se coace 20 min la 200 grade c, sau cum zicea si Lori mai tare un pic in prima jumatate a intervalului.

Daca nu sint suficient de bine coapte, dupa scoaterea triumfala din cuptor vor colapsa. Unii recomanda sa ca dupa scoaterea din cuptor sa fie "intepate" ca sa iasa aburul si se mai lasa 5-10 min la cuptor cu usa intredeschisa.

Daca insa sunt bronzate frumos si rezista la presiunea cu lingurita, e ok. Adevarul e ca problemele cu coacera pot aparea mai mult la chouxurile mai mari, care e clar ca trebuie tinute mai mult in cuptor (30 min-200 c).

Crema de patiserie
Se fierbe laptele (450 ml) impreuna cu vanilia
separat se bat galbenusurile cu zaharul pina se albesc, se aduaga faina si maizena cernute, dupa care se adauga laptele ramas (50 ml). se amesteca bine.

Apoi se toarna peste acest amestec 1/3 din laptele fiert si se amesteca bine. Se mai adauga si urmatoarea treime de lapte, dupa care se pune totul peste treimea de lapte ramasa; se pune pe foc, amestecind in continuu, si cind incepe sa fiarba, se mai lasa 20 sec, dupa care se muta totul intr-un vas de inox rece pt a opri fierberea.
Se umple choux -urile cu crema intepiand galusca cu virful spritului. Nu se taie ca o savarina.

Se pot face mici pentru profiterol sau mai mari ca eclere. Se pot garnisi cu un sos de ciocolata.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii
Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor
Pasca Super Fina

Pasca Super Fina

Pasca Super Fina
Cele mai apreciate rețete
Biscuiti de la Bunica
1
Dulciuri

Biscuiti de la Bunica

Biscuiti de la Bunica
Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
2
Aperitive

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Ouale rosii vopsite cu coji de ceapa au la baza o tehnică tradițională de vopsire a ouălor atât simplă, cât și plină...

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Cozonac cu carne in foi de varza murata
3
Mancaruri cu carne

Cozonac cu carne in foi de varza murata

Cozonac cu carne in foi de varza murata
Prajitura Fanta
4
Dulciuri

Prajitura Fanta

Prajitura Fanta
Prajitura cu Branza de Vaci
5
Dulciuri

Prajitura cu Branza de Vaci

Prajitura cu Branza de Vaci
Parteneri
Aperitiv gofre cu legume si mozzarella
Bucataras.RO

Aperitiv gofre cu legume si mozzarella

Tare bune au fost aceste gofre! Aparatul de gofre Duraceramic Breville este foarte util in bucatarie. Poti pregati...

Aperitiv gofre cu legume si mozzarella
11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Culinar.RO

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită. citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola