Chifle Condimentate

Complexitate
redusa
Chifle Condimentate

Ingrediente

  • - 500 gr faina alba
  • - 250 ml lapte dulce caldut
  • - 60 gr zahar
  • - 25 gr drojdie proaspata
  • - 100 gr unt topit, dar rece
  • - 2 oua (unul pentru aluat si unul pentru uns chiflele);
  • - 100 gr stafide
  • - 1 lingurita scortisoara macinata
  • - 1/4 lingurita cuisoare
  • - 1/4 lingurita ienibahar
  • - 1/4 lingurita nucsoara macinata
  • - 1/2 lingurita sare
  • pentru glazura:
  • -1 lingura cu lapte sau smantana amestecata cu 50 gr zahar pana devine pasta

Mod de preparare

Bun gasit!
Astazi doresc sa va prezint reteta unui preparat tipic englezesc care a fost adoptat de mai multe tari crestine si asta deoarece produsul respectiv se consuma in Vinerea Mare, ca simbol a Crucii lui Isus si a Rastignirii: Hot Cross Buns.

Aceste chifle sunt dulci, condimentate si partea de sus este marcata cu o cruce.
In folclorul englezesc exista multe superstitii legate de aceste chifle:
- coapte in Vinerea Mare nu se vor strica si nu vor mucegai pe tot parcursul anului;
- sunt pastrate in scopuri medicinale;

- avand semnul crucii pe ele trebuie sarutate inainte de a fi consumate;
- agatate in bucatarie protejeaza impotriva incendiilor si toata painea coapta in acel an va iesi perfecta de fiecare data;

- luate in calatorii protejeaza impotriva accidentelor;
- impartite prietenilor, relatiile vor fi durabile.

Incepem cu maiaua. Intr-un vas punem 100 ml. lapte caldut, dizolvam drojdia, adaugam o lingurita de zahar si una de faina si omogenizam. Lasam maiaua sa creasca si ne ocupam de celelalte ingrediente.
In vasul de framantat punem faina, zaharul, condimentele si sarea.

Le combinam, adaugam maiaua spumoasa si restul de lapte caldut pana cand ingredientele uscate sunt umezite. Adaugam untul topit dar rece si oul batut usor si amestecam pana la incorporare. Adaugam stafidele si framantam aluatul pana devine elastic. Daca este nevoie mai adaugam faina.
Lasam la crescut (prima etapa).

Cand aluatul s-a dublat in dimensiune, il lovim usor sa ii scoatem aerul si il impartim in 12 bucati egale.
Le modelam si le asezam intr-o tava in care am pus hartie de copt unsa cu ulei.
Le lasam din nou la crescut (1 ora).

Cu foarfecul sau cutitul le facem semnul Crucii, le ungem cu ou si le dam la cuptor pana devin frumos rumenite (30 de minute in cuptorul incins).

Dupa ce s-au racit se pune glazura in forma de cruce si se servesc.
Aceste chifle se pot consuma simple sau cu unt.
Nu pot sa va spun decat ca sunt minunate!
Ce trebuie sa va mai spun este ca aluatul pe care il vom framanta trebuie sa creasca in doua etape ceea ce va dura 3-4 ore (depinde cat este de cald in bucatarie sau in incaperea in care il lasam la crescut).

Prima crestere dureaza 1-2 ore.
Apoi aluatul se imparte, se formeaza chiflele si este lasat din nou sa creasca (1 ora).

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii
Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor
Pasca Super Fina

Pasca Super Fina

Pasca Super Fina
Cele mai apreciate rețete
Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
1
Aperitive

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Ouale rosii vopsite cu coji de ceapa au la baza o tehnică tradițională de vopsire a ouălor atât simplă, cât și plină...

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Biscuiti de la Bunica
2
Dulciuri

Biscuiti de la Bunica

Biscuiti de la Bunica
Cozonac cu carne in foi de varza murata
3
Mancaruri cu carne

Cozonac cu carne in foi de varza murata

Cozonac cu carne in foi de varza murata
Prajitura Fanta
4
Dulciuri

Prajitura Fanta

Prajitura Fanta
Prajitura cu Branza de Vaci
5
Dulciuri

Prajitura cu Branza de Vaci

Prajitura cu Branza de Vaci
Parteneri
Salata de legume cu rucola si piept de pui
Bucataras.RO

Salata de legume cu rucola si piept de pui

Este dementiala salata aceasta cu rucola! As manca si nu m-as mai opri, dar trebuie sa las si la altii. Ieri am facut...

Salata de legume cu rucola si piept de pui
11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Culinar.RO

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită. citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola