Cea mai buna prajitura cu mere

Portii
10
Timp pregatire
25 minute
Timp coacere
75 minute
Complexitate
medie
Cea mai buna prajitura cu mere

Ingrediente

  • Pentru blat:
  • 3 mere
  • 200 grame făină albă
  • 200 de grame unt
  • 200 de grame zahăr
  • 4 ouă
  • 1 linguriță praf de copt
  • Sucul de la 1/2 lămâie
  • dulceață de caise
  • fulgi de ciocolată
  • Pentru cremă:
  • 250 de ml lapte
  • 3 gălbenușuri
  • 50 de grame zahăr
  • 22 de grame amidon
  • Coajă de lămâie, o bucată
  • 1 baton de scorțișoară
  • Decor:
  • Chipsuri de mere:
  • 1 măr
  • Zahăr pudră
  • Scorțișoară măcinată
  • Sos caramel
  • Înghețată de ciocolată amaruie

Mod de preparare

Am numit astfel această prăjitură pentru că e cel mai bun desert cu mere pe care l-am savurat în ultimul timp!
Crema e inclusă în blat și îi dă o aromă aparte, pe care am ales să o completez cu o înghețată de ciocolată amaruie, în contrast cu gustul mai dulce al prăjiturii și cu un topping de caramel care mereu face pereche imbatabilă cu merele.

Începem să pregătim crema, care trebuie să se răcească.
E o cremă de patiserie aproape clasică.
Aducem la punctul de fierbere laptele aromatizat cu coaja de lămâie și batonul de scorțișoară.
Separat mixam gălbenușurile cu amidonul și zahărul.
Când fierbe laptele, îndepărtăm aromele și îl adăugăm peste crema de gălbenușuri. Îl punem din nou la fiert.
Amestecăm compoziția rezultată și o fierbem până se îngroașă, cca. 8 minute.
O lăsăm deoparte.
Preincalzim cuptorul la 180 de grade Celsius.
Pentru blat, decojim merele, îndepărtăm coceanul, le feliem mai întâi jumătăți, apoi în lamele fine, julien.
Le masam cu sucul de lămâie.
Separam albusurile de gălbenușuri.
Gălbenușurile le mixam cu zahărul până se albesc, adăugăm untul moale în tranșe , iar ultima dată, făina amestecată cu praful de copt.
Batem albusurile spumă tare.
Le adăugăm amestecând ușor peste compoziția de gălbenușuri și făină.
Pregătim o tavă rotundă cu diametrul de 26 de cm sau mai mică, o ungem cu puțin unt.
Punem în tavă jumătate din aluat, adăugăm un rând de mere, crema, finalizam cu restul compoziției de aluat și cealaltă jumătate de mere.
Coacem totul 50 de minute.
După ce prăjitura se răcește, o ungem cu dulceata de caise ușor încălzită, o pudram cu zahăr pudră și fulgi de ciocolată.
Pentru chipsuri feliem mărul întreg în felii subtiri , pe lungime, le așezăm pe o tava, le pudram cu zahăr pudră și puțină scorțișoară.
Le coacem 10 minute la 200 de grade Celsius, le întoarcem, le pudram din nou și le mai coacem 15 minute la 180 de grade Celsius, până devin flexibile și puțin maronii pe margini, fără să se ardă.
Servim prăjitura după ce s-a răcit( deși e cam greu să reziști tentației...) cu topping de caramel, înghețată de ciocolată amaruie si chipsuri de mere.
Poftă bună!
Cu siguranță această prăjitură merită încercată!


 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii
Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor
Pasca Super Fina

Pasca Super Fina

Pasca Super Fina
Cele mai apreciate rețete
Biscuiti de la Bunica
1
Dulciuri

Biscuiti de la Bunica

Biscuiti de la Bunica
Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
2
Aperitive

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Ouale rosii vopsite cu coji de ceapa au la baza o tehnică tradițională de vopsire a ouălor atât simplă, cât și plină...

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Clatite cu dovlecel si branza
3
Aperitive

Clatite cu dovlecel si branza

Clatite cu dovlecel si branza
Cozonac cu carne in foi de varza murata
4
Mancaruri cu carne

Cozonac cu carne in foi de varza murata

Cozonac cu carne in foi de varza murata
Prajitura Fanta
5
Dulciuri

Prajitura Fanta

Prajitura Fanta
Parteneri
Perisoare de pui in sos de rosii cu busuioc
Bucataras.RO

Perisoare de pui in sos de rosii cu busuioc

Vazusem acu ceva timp niste perisoare la Miha, nu mai stiam daca erau cu sos alb sau rosu dar eu aveam o pofta nebuna sa...

Perisoare de pui in sos de rosii cu busuioc
11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Culinar.RO

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită. citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola