Casuta de Turta Dulce (Aluat Tare)

Complexitate
redusa
Casuta de Turta Dulce (Aluat Tare)

Ingrediente

  • 220 gr/ 1 cup unt
  • 200 gr /1 cup zahar maro( light)
  • 250 ml melasa /1 cup molasses ( cred ca se poate folosi aici miere si atunci va avea o culoare mai deschisa)
  • 1 ou mare
  • 1 lingurita de sare
  • 1 lingura de ghimbir (eu nu am pus)
  • 1 lingurita de bicarbonat
  • 1 lingurita de scortisoara (am pus mai mult)
  • 1 lingurita praf de cuisoare
  • 840 gr faina/5-5 1/2 cup faina (mai mult sau mai putin)
  • bomboane mici colorate
  • Royal icing (reteta urmeaza)
  • carton (baza casutei)
  • folie de imbracat cartonul
  • conuri de inghetata (optional)

Mod de preparare

Se bate untul cu zaharul, intr-un castron mai mare, cu mixerul la viteza mijlocie pana devine moale si pufos. Se adauga apoi melasa ( sau mierea) si se bate mai departe pana este bine amestecat, apoi se adauga oul, amestecand mereu, siavand grija sa mai curatam peretii vasului din cand in cand.

Urmeaza sa adaugam apoi, sarea, bicarbonatul, scortisoara, cuisoarele, amestecand mereu. Apoi se pune jumatate din cantitatea de faina, avand mixerul la viteza mica. Treptat adaugam si restul de faina pana se formeaza un aluat tare vartos. Se foloseste mixerul ( daca este din cel cu putere maimare). Daca mixerul este mai slab atunci se amesteca cu lingura de lemn ( e totusi de preferat mixerul). Aluatul obtinut se imaprte in doua sau trei, se inveleste in folie de plastic si se pune la frigider pana se intareste bine (eu l-am lasat peste noapte).

Se deseneaza pe un carton conturul unei case (o parte laterala, un aparte acoperis, si o parte fata cladirii) dupa care se taie. Dimensiunile pot sa fie de exemplu pentru fata casutei de 16 cm la baza, ianltimea pana la acoperis de 8, 5 cm si linia oblica pe care se va sprijini acoperisul sa fie de 10, 5 cm. Peretele lateral sa fie de 14 cm la baza si 8, 5 cm inaltime, iar acoperisul va putea fii 17, 5 cm pe 13 cm. .

Se incalzeste cuptorul la temperatura medie. Se unge dosul unei tavi foarte usor (eu am pus ulei pe un servetel si am uns tava cu el). Se scoate o parte dealuat din frigider si se intindepe dosul tavii cu sucitoarea (usa si ea cu putin ulei ca si tava). Aluatul se intinde de 0, 5 cm grosime, el mai creste putin la copt. Cand se face tiparul casutei se va avea in vedere cite bucati se pot decupa dintr-o tava, ptr ca aveti nevoie de 6 buc in total, cate 2 din fiecare tipar.

Deci, pe dosul tavii foarte usor unsa cu ulei se intinde aluatul ( o parte din el, restul se tine invelit in plastic). Dupa ce este intins la grosimea care trebuie se pune tiparul peste aluat (nu se apasa pe el ca se va lipi de aluat) si cu ajutorul unui cutit cu varf ascutit se va decupa dupa tipar, lasand o margine de 0, 5 cm. Restul de aluat se ia de pe tava si se pune deoparte (acoperit).

Se coace aluatul (biscuitii) cam 8 minute, sau pana cand nu ramane urma in aluat daca atingeti cu degetul, se scoate tava din cuptor si imediat se aplica din nou tiparuil peste aluatul copt pe jumate. Se taie marginea lasata ( se va face forma de geamuri daca doriti sa o decupati ) si se pune tava inapoi in cuptor pentru inca 5-8 minute.

Se scoate tava, se iau biscuitii cu ajutorul unui cutit si se pun pe un gratar la racit. Se repeta procedura cu restul de aluat pana aveti toate 6 partile coapte. Daca mai ramane aluat ( cea ce nu cred) se pot face biscuiti mai mici derontait la tv langa o cescuta cu ceai. Daca se intimpla ca biscuitii ptr casuta sa nu fie copti destul, atunci se acopera cu o hartie si se mai tin la cuptor la foc mic de tot pentru inca 20 de minute. Eu i-am lasat mai moi ca se mananca imediat.

Am lasat biscuitii doua zile sa se usuce bine, pusi intr-o punga de hartie ( sa nu folositi pastic).

Am facut apoi Royal icingul cu care am lipit partile componente si bomboanele. Tot din royal icing am facut si braduletii. Zaharul (royal icing) se pune intr-un cornet de decorat sau se foloseste o punga de plastic la care se taie un colt (putin de tot ptr casa nu iasa prea mult zahar odata ).


Vezi reteta de crema de zahar la dulciuri sub umele de royal icing. Doua din pozele de crema sant atasate aici la casuta de turta dulce

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita

Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita

Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita
Tocana taraneasca

Tocana taraneasca

Tocana taraneasca
Cele mai apreciate rețete
Beigli cu Nuca
1
Dulciuri

Beigli cu Nuca

Beigli cu Nuca
Prajitura Tosca
2
Dulciuri

Prajitura Tosca

Prajitura Tosca
Ciorba de loboda acrita cu bors
3
Borsuri, supe, ciorbe

Ciorba de loboda acrita cu bors

Ciorba de loboda acrita cu bors
Prajitura cu Afine
4
Dulciuri

Prajitura cu Afine

Prajitura cu Afine
Piept de pui cu sos gorgonzola
5
Mancaruri cu carne

Piept de pui cu sos gorgonzola

Piept de pui cu sos gorgonzola
Parteneri
Legume la cuptor cu couscous si pulpe de pui
Bucataras.RO

Legume la cuptor cu couscous si pulpe de pui

Legume la cuptor cu couscous si pulpe de pui
Cozonac oparit
Culinar.RO

Cozonac oparit

Cozonacul oparit se poate umple cu nuca, mac, rahat, stafide, mere sau branza. este foarte bun.

Cozonac oparit
Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Gustos.RO

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!