Casuta de Turta Dulce (Aluat Moale)

Timp pregatire
70 minute
Complexitate
redusa
Casuta de Turta Dulce (Aluat Moale)

Ingrediente

  • 3 3/4 cups faina (asta vine aprox 500 gr poate ceva mai mult sau mai putin)
  • 1 lingurita praf de copt
  • 1 1/2 lingura bicarbonat
  • 3/4 lingura sare (eu am pus doar un praf, atata cat iei intre trei degete)
  • 1 1/4 lingura ghimbir (eu am pus cuisoare praf in locul ghimbirului si doar o lingurita)
  • 1 1/2 lingurita scortisoara (aici am pus doua linguri mai scuturate(imi place aroma de scortisoara)
  • 100 gr grasime vegetala sau poate ceva mai mult
  • 1/2 cup zahar (cred ca este 100 gr)
  • 1 ou mare
  • 1 1/3 cup molasses (melasa, cam un pahar de 250 ml plin si inca un sfert)
  • 1 cupa apa la temparatura camerei ( aici apa trebuie sa fie aprox 250 ml)

Mod de preparare

Se preincalzeste cuptorul la temparatura medie. Se unge o tava de 33x23 si se lasa deoparte.

Intr-un castron se cerne faina cu sarea, praful de copt, bicarbonatul scortisoara si cuisoarele praf, si se pun deoparte.
In alt vas se bate cu mixerul grasimea vegetala cu zaharul pana devine pufos si se curata din cand in cand marginile vasului. Se adauga oul, se amesteca, apoi se adauga melasa si se amesteca din nou (poate aici se poate folosi miere cred, au cam aceasi consistenta dar gustul este putin diferit ).

Cu mixerul pornit la viteza mica sa adauga treptat ingredientele uscate alternand cu apa pana ce se formeaza o compozitie moala. Se curata din nou marginile vasului. Se pune amestecul in tava unsa si se coace aprox 45 de minute sau pana cand scobitoarea care o introduci in aluat iese afara curata. Se raceste sau se poate servi asa calda langa o cana cu cacao.

Eu cand am facut blatul am folosit o tava in forma de casuta dar pentru cine nu are asa ceva pun aici decupat din hartie, modul incare se asambleaza casuta din blat moale.

Decorarea se face dupa imaginatia fiecaruia. Acoperisul se lipaste de corpul casei cu o crema de zahar care se face amestecand zaharul praf cu citiva stropi de apa sau zeama de lamaie. Deci blatul dupa ce este copt si racit se taie in doua parti, una mai mare si una ceva mai mica - Partea mare va fi corpul casei iar partea cea mica va fi acopeisul. De pe lateralul corpului casei se mai taie o fasie (care daca vreti se poate folosi ca si gardulet) iar din partea de blat mai mica se taie colturile (doar doua ca sa ii dam forma unui triunghi).

Din colturi daca se mai taie odata in jumatate vor rezulta patru triunghiuri mici care daca se decoreazacu zahar colorat verde pot fi folositi ca si braduleti pe langa casuta. Va atasez trei poze demonstrative (modul de decupare a casutei) facut pe hartie. Nu am poze de la tort ca nu am avut timp sa ma joc putin cu aparatul. Imi pare rau, am doar poza finala.

Dupa ce s-a facut zaharul pentru ornat se pune in pungulite mici de plastic si se taie coltul sa se formeze o gaura foarte mica pe unde sa poata sa se scurga acest icing. Inainte de a pune in punguta zaharul se poate colora cu culori alimentare, verde pentru brazi, sau rosu si galben pentru beculete la bradulet sa la geamuri etc. Fiecare culoare se pune in punga diferita. Se poate folosi cu succes (in lipsa pungii de plastic pungi facute din hartie - cornete, le maispune cred)

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Recomandari pentru tine si casa ta

Barista Max + Espresso Machine

- 1500 lei
2999.99 lei
1499.99 lei
Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita

Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita

Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita
Tocana taraneasca

Tocana taraneasca

Tocana taraneasca
Cele mai apreciate rețete
Biscuiti de la Bunica
1
Dulciuri

Biscuiti de la Bunica

Biscuiti de la Bunica
Prajitura Tosca
2
Dulciuri

Prajitura Tosca

Prajitura Tosca
Prajitura cu Branza de Vaci
3
Dulciuri

Prajitura cu Branza de Vaci

Prajitura cu Branza de Vaci
Prajitura cu Afine
4
Dulciuri

Prajitura cu Afine

Prajitura cu Afine
Piept de pui cu sos gorgonzola
5
Mancaruri cu carne

Piept de pui cu sos gorgonzola

Piept de pui cu sos gorgonzola
Parteneri
Painici umplute cu dulceata de gutui și branza dulce
Bucataras.RO

Painici umplute cu dulceata de gutui și branza dulce

Am trecut si la nivelul doi, pâinici dulci ;)

Painici umplute cu dulceata de gutui și branza dulce
Cozonac oparit
Culinar.RO

Cozonac oparit

Cozonacul oparit se poate umple cu nuca, mac, rahat, stafide, mere sau branza. este foarte bun.

Cozonac oparit
Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Gustos.RO

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!