Briose cu Nuca

Complexitate
redusa
Briose cu Nuca

Ingrediente

  • Umplutura
  • -10 linguri nuca macinata sau cat doriti (gemuri, nutella, etc)
  • -150-200 g zahar sau dupa gust
  • -30 ml lapte sau cat este necesar
  • Aluat
  • -140 ml apa calduta
  • -100 g zahar tos
  • -1 praf de sare
  • -100 g unt sau margarina, topit si racorit
  • -500 g faina
  • -2 oua
  • -2 plicule drojdie uscata sau 42 g drojdie proaspata
  • Pentru uns si ornat
  • -1 galbenus usor batut cu 50 ml lapte, pentru uns
  • -zahar / zahar vanilat pudra, pentru ornat

Mod de preparare

Umplutura
Puneti intr-un castron nuca macinata, zaharul tos, laptele si amestecati pana la omogenizare.
Dati deoparte.

Aluat
Pregatiti aluatul in masina de paine. Puneti ingredientele in urmatoarea ordine: apa calduta in care ati dizolvat zaharul si sarea, untul topit si racorit, faina cernuta, ouale si la sfarsit drojdia uscata.

Daca folositi drojdie proaspata, alifiati-o cu zaharul din reteta si dizolvati in putina apa calduta (din cantitatea precizata la ingrediente). Setati programul de framantat si dospit.

Daca faceti aluatul cu mana procedati in felul urmator: puneti intr-un castron 150 g din cantitatea de faina si drojdia uscata / proaspata dizolvata in 90 ml apa calduta. Omogenizati bine si lasati maiaua acoperita, la dospit, pentru 20 min, intr-un loc cald.

Turnati-o peste restul ingredientelor, framantati aluatul pana se desprinde de mana, vas si devine elastic si neted. Dati forma de minge, ungeti suprafata cu putin ulei, acoperiti cu un servet si lasati circa 1 ora la dospit, in loc cald sau pana ce isi dubleaza volumul.

Turnati aluatul pe planul de lucru infainat si intindeti o foaie dreptunghiulara cu o grosime de 0, 5 cm.
Repartizati uniform umplutura sub forma de gramajoare mici, apoi impartiti si taiati foaia in 12 patratele / dreptunghiuri egale.

Luati fiecare patratel / dreptunghi si rulati-l sub forma de sul. Taiati in 2 parti egale, apoi subtiati fiecare parte, prin apasare usoara si rostogolire inainte si inapoi, pana la o lungime de aproximativ 30 cm.
Dati fiecarui rulou de 30 cm forma de spirala, ca o cochilie de melc si transferati intr-o tava de briose, captusita cu hartiute.

Lasati la dospit pentru circa 1 ora, in loc cald si ferit de curenti. Ungeti cu galbenus usor batut cu lapte.
Dati la cuptorul preancalzit, pentru aproximativ 15- 20 min, la foc potrivit sau pana ce briosele sunt coapte si frumos rumenite.

Scoateti tava din cuptor, lasati briosele 5 min sa se racoreasca, apoi scoateti-le pe un gratar.
Serviti presarate cu zahar pudra.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita

Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita

Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita
Tocana taraneasca

Tocana taraneasca

Tocana taraneasca
Cele mai apreciate rețete
Biscuiti de la Bunica
1
Dulciuri

Biscuiti de la Bunica

Biscuiti de la Bunica
Prajitura Tosca - un desert imbietor
2
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Prajitura cu Branza de Vaci
3
Dulciuri

Prajitura cu Branza de Vaci

Prajitura cu Branza de Vaci
Placinta cu Branza si Stafide
4
Dulciuri

Placinta cu Branza si Stafide

Placinta cu Branza si Stafide
Oua Colorate cu Hartie Creponata
5
Aperitive

Oua Colorate cu Hartie Creponata

Oua Colorate cu Hartie Creponata
Parteneri
Tort cu crema de  unt
Bucataras.RO

Tort cu crema de unt

Daca-i sarbatoare musai si-un tortulet mic....

Tort cu crema de unt
Cozonac oparit
Culinar.RO

Cozonac oparit

Cozonacul oparit se poate umple cu nuca, mac, rahat, stafide, mere sau branza. este foarte bun.

Cozonac oparit
Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Gustos.RO

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!