Botosei de Bebelusi (din Fondant)

Complexitate
redusa
Botosei de Bebelusi (din Fondant)

Ingrediente

  • fondant
  • o bila de marimea unei portocale
  • hartie de copt, cat o foaie de caiet
  • pensula
  • cutiuta cu apa
  • cutit foarte bine ascutit si cu varf ascutit
  • o matrita de silicon pentru modele (optional)
  • un sucitor micut
  • zahar praf
  • coloranti artificiali (optional)

Mod de preparare

Se framanta fondantul intre degete pentru a-i reda elesticitatea (asta doar in cazul in care este mai vechi). Se pune intr-o punga de plastic sa nu se usuce. Apoi, luam o hartie de copt si desenam pe ea talpa de la un botosel de bebelus si carambul. Decupam, punctam locurile de imbinari si punem deoparte.

Pregatim blatul de lucru, cutitul, pensula si cutiuta cu apa precum si sucitorul. Nu apucam la treaba.
Pe blatul de lucru presarat cu zahar praf (sau amidon dar asta cam usuca, deci va trebui sa lucrati ceva mai repede) se intinde o foaie de fondant cam de 2 mm grosime.

Asezam foaia de hartie, deja decupata, pe fondant si cu ajutorul unui cutit cu varful ascutit, incepem sa decupam. Pentru partea stanga/dreapta a perechii de botosei, simplu intoarceti pe partea cealalta tiparul si aveti perechea, dupa care procedat la fel ca la primul.

Dupa ce ati decupat ambele talpi si caramburi, le asezati intr-o punga de plastic pentru a preveni uscarea lor. Pe rand se iau si cu ajutorul degetelor, netezim marginile in asa fel incat sa nu se mai vada marginile taiate zdremtuita/ciupite/zgrumturoase.

Dupa nivelare se pune inapoi in punga si se trece la urmatoarea parte decupata. Carambul botoseilor se noteaza ca in poze (pe hartie doar). Se scoate din punga de plastic o talpa si un caramb. Aveti grija sa fie stanga cu stanga si dreapta cu dreapta.

Cu ajutorul pensulei, se umezeste talpa pe margini, dar atentie mare, sa nu fie multa apa, doar putin umezit, altfel se va topi fondantl de umezeala, apoi se ia carambul. Cu degetul aratator dedesubtul punctului b si degetul mare deasupra se prinde tiparul (se foloseste mana stanga).

Cu degetul mare dela mana dreapta dedesubt si cel aratator deasupra se prinde partea notata cu a si prin rasucire usoara, se trece partea a peste partea b. Partea a, asa cum se vede si in poze, este partea care are curelusa care inchide papucelul, deci e normal sa fie deasupra.

Daca va place, in locul cataramei normale folosite la sandale se poate pune o floricica. Deci carambul format se aseaza pe talpa umezita si cu o scobitoare se lipesc impreuna prin presare (a se vedea modelul de la talpa).

Se procedeaza la fel cu al doilea botosel. Se ia o bucata de fondant, se face un sul lung si subtire care se impleteste in doua si se aplica pe marginea de sus a botoseilor. Snurul format, inainte de a fi aplicat se umezeste foarte usor cu pensula, dar numai pe locul care va trebui lipit, nu peste tot. Se ataseaza pe caramb si se lasa sa se zvante.

Pentru ca fondantul este destul de moale, trebuie pus in intariorul botoseilor, bucatele de servetel ca sa sustina fondantul pana aceste se intareste ... dupa aceai se scoate hartia si aveti papuceii normali Intre timp se fac decoratile daca doriti sa le aveti si se va pregati vopseaua (daca folositi) eu la un tort am folosit ca asa a vrut viitoarea mama si la altul nu am folosit, am lasat botoseii albi.

Desigur ca se poate folosi colorantl direct in fondant si va iesi uniforma culoarea botoseilor, dar gusturile mamelor si ideila lor difera de ale mele si sant asa de mulete si variate incat e bine sa faci dupa cum tii se spune, decat sa nu le placa.
Pentru decorat torturi.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii
Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor
Pasca Super Fina

Pasca Super Fina

Pasca Super Fina
Cele mai apreciate rețete
Biscuiti de la Bunica
1
Dulciuri

Biscuiti de la Bunica

Biscuiti de la Bunica
Prajitura Tosca - un desert imbietor
2
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
3
Aperitive

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Oua Colorate cu Hartie Creponata
4
Aperitive

Oua Colorate cu Hartie Creponata

Oua Colorate cu Hartie Creponata
Clatite cu dovlecel si branza
5
Aperitive

Clatite cu dovlecel si branza

Clatite cu dovlecel si branza
Parteneri
ORECCHIETTE CU ANGHINARE
Bucataras.RO

ORECCHIETTE CU ANGHINARE

Orecchiette-le mi-au fost dăruite în urmă cu câteva luni bunneeee, direct de la Bari, Italia. Când le-am primit, mesajul...

ORECCHIETTE CU ANGHINARE
11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Culinar.RO

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!