Boema (Tort Sau Prajitura)

Complexitate
redusa
Boema (Tort Sau Prajitura)

Ingrediente

  • Blat:
  • 12 oua
  • 12 linguri zahar
  • 8 linguri faina
  • 4 linguri cacao
  • 6 linguri ulei
  • putina sare
  • (lingurile nu sunt cu varf, dar nici scuturate - ceva intre cele doua variante)
  • Crema alba:
  • 350-400 gr frisca batuta tare
  • 4 linguri zahar
  • 2 linguri cu iaurt de vanilie (iaurtul bine inchegat si lingura sa nu fie umpluta cu varf)
  • Crema maro:
  • 350-400 gr frisca batuta tare
  • 8 linguri de zahar
  • 2 linguri de iaurt cu gust de vanilie
  • 2 linguri de ness (sau chiar 4 daca va place cu gust mai pronuntat de cafea)
  • 4 linguri de cacao
  • Sirop:
  • 150 ml apa
  • zahar dupa gustul dvs
  • esenta de vanilie (sau rom daca doriti)
  • nutella

Mod de preparare

Prima data cantarim si pregatim toate ingredientele necesare. Faina si cacaoa pentru blat le amestecam si le cernem, apoi punem deoparte.

Albusele se bat spuma tare cu zaharul pus pe rand apoi se adauga, unul cate unul galbenusurile si se incorporeaza amestecand usor, de sus in jos cu ajutorul unei linguri de lemn. Dupa ce am terminat toate galbenusurile adaugam uleiul si amestecul de faina gata cernut.

Omogenizam incet si cu rabdare apoi turnam amestecul obtinut intr-o tava tapetata. Daca folositi o tava de 23 cm x 32 cm va iesi un blat de tort destul de gros care va trebui taiat in doua. Unul din cele doua jumatati rezultate se va folosi la tort iar al doilea se va inveli in folie alimentara si se va putea pastra la congelator pentru o viitoare folosinta.

Daca folositi tava mai mare, 35cm x 30 cm atunci va reulta un blat mai subtire care se va putea folosi la tort fara a trebui sa fie taiat. Eu am folosit marimea mai mica pentru ca a trebuit sa fac doua torturi.
Coacem blatul la o temperatura medie (350F sau 180 c) pana trece proba cu scobitoarea.

Scoatem blatul din cuptor dupa ce este copt si lasam in tava sa se raceasca dupa care il intoarcem pe un gratar si lasam asa pana la racirea completa.
In timpul racirii blatului pregatim cremele.

Pentru crema alba, se amesteca zaharul cu iaurtul bine de tot cu ajutorul unui mixer manual pana nu se mai simte aproape deloc zaharul. Apoi se amesteca cu frisca putin de tot, tot cu mixerul (poate 20 de secunde) . Se pune deoparte. Crema rezultata trebuie sa fie teapana.

Se trece la prepararea celei de a doua creme. Se pune intr-un vas cafeaua ness cu zaharul prevazut la crema a doua si se freaca impreuna cu o lingura de apa calda pana obtinem o spuma decolorata (cred ca fiecare stie cum se freaca ness-ul cu zahar).

Apoi se adauga cele doua linguri de iaurt si se omogenizeaza. Amestecul obtinut va deveni lichid. Apoi, printr-o sita se va adauga tot cate o lingura de cacao si se va omogeniza de fiecare data. In final vom obtine o crema destul de inchegata dar totusi moale. Se va amesteca cu a doua cantitate de frisca si se va omogeniza. Se pune deoparte.

Se pune apa cu zaharul la fiert si se face siropul. Dupa ce s-a topit zaharul luam de pe foc si lasam sa se racoreasca dupa care adaugam esenta de vanilie sau romul.

Luam blatul, taiem in doua felii (daca este cazul doar) si apoi, cu o pensula, ungem siropul pe blat. Dupa aceia ungem un strat de nutella peste blatul insiropat si punem deasupra ei crema de ness si cacao. Punem la frigider pentru cateva minute dupa care asezam si crema alba deasupra.

Decoram dupa dorinta cu fulgi de ciocolata sau putem turna deasupra un strat foarte, foarte subtire de ciocolata topita (sau ganashe) . Punem la frigider si dupa cateva ore servim cu placere (deosebita)

Pentru ca nutella sa se poate intinde usor ea trebuie putin de tot incalzita.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita

Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita

Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita
Tocana taraneasca

Tocana taraneasca

Tocana taraneasca
Cele mai apreciate rețete
Biscuiti de la Bunica
1
Dulciuri

Biscuiti de la Bunica

Biscuiti de la Bunica
Prajitura Tosca - un desert imbietor
2
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Prajitura cu Branza de Vaci
3
Dulciuri

Prajitura cu Branza de Vaci

Prajitura cu Branza de Vaci
Placinta cu Branza si Stafide
4
Dulciuri

Placinta cu Branza si Stafide

Placinta cu Branza si Stafide
Oua Colorate cu Hartie Creponata
5
Aperitive

Oua Colorate cu Hartie Creponata

Oua Colorate cu Hartie Creponata
Parteneri
Penne cu crenvusti
Bucataras.RO

Penne cu crenvusti

Foarte bune.

Penne cu crenvusti
Cozonac oparit
Culinar.RO

Cozonac oparit

Cozonacul oparit se poate umple cu nuca, mac, rahat, stafide, mere sau branza. este foarte bun.

Cozonac oparit
Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Gustos.RO

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!