Bavaroise

Timp pregatire
60 minute
Complexitate
redusa
Bavaroise

Ingrediente

  • Pentru bavaroise:
  • - 250 ml lapte
  • - 150 ml cafea espresso indulcita
  • - 300 ml smantana dulce
  • - 135 g zahar
  • - 50 g ciocolata
  • - 4 galbenusuri
  • - 12 g gelatina
  • - 1 pastaie de vanilie
  • Pentru sos:
  • - 50 g ciocolata
  • - 1 lingurita cu amidon
  • - 1 lingurita cu rom
  • - 2 cescute mici cu cafea espresso
  • Pentru decor:
  • - perle mici din zahar

Mod de preparare

Pentru bavaroise:
- Laptele se pune la fiert impreuna cu vanilia.
- Gelatina se pune la inmuiat in 12 – 15 linguri cu apa rece. Ulterior se pune vasul cu gelatina in bain marie si se amesteca fara insa a aduce compozitia la fierbere. Se lasa gelatina sa se raceasca putin la temperatura camerei.

- Galbenusurile se pun intr-un bol si se mixeaza cu zaharul pana cand amestecul devine cremos si albicios la culoare.
- Peste amestecul de galbenusuri si zahar se toarna laptele cald, in fir subtire, mixand compozitia la viteza inferioara sau amestecand continuu cu un tel.

- Se adauga apoi treptat cafeaua indulcita si se mixeaza amestecul in continuare (pastrand viteza inferioara de mixare) sau se amesteca cu telul, pana la obtinerea unei compozitii omogene.
- Se adauga treptat gelatina si se amesteca in continuare compozitia pana la obtinerea unui amestec omogen.
- Compozitia astfel obtinuta se strecoara printr-o sita intr-un alt vas.

- Se pregateste un al doilea vas cu diametrul mai mare decat al celui in care se afla compozitia pregatita. Se scufunda vasul cu amestecul proaspat strecurat intr-un alt vas cu apa rece, pentru 30 de secunde, amestecand periodic cu ajutorul unei linguri din lemn.

- Smantana rece se toarna intr-un bol de sticla sau otel inoxidabil racit in prealabil. Se mixeaza smantana la viteza medie pana cand se formeaza ”varfuri moi” (usor indoite). Smantana mixata prea mult timp devine rigida, granulata si are un aspect coagulat. Trebuie evitata folosirea ei deoarece ”textura” intregului desert va fi modificata.

- Frisca astfel obtinuta se incorporeaza in compozitie, amestecand usor.
- Formele pregatite (individuale sau nu) se uda in prealabil cu apa rece. Se toarna compozitia pregatita in forme si se pastreaza la frigider pentru cel putin 3 ore (eu am pastrat compozitia la frigider peste noapte).

- Desertul se scoate din frigider numai inainte de servire. Daca ati folosit o forma unica, mare, pentru a rasturna desertul pe un platou, se scufunda forma timp de aproximativ 10 secunde intr-un vas cu apa clocotita (daca folositi o forma cu fund detasabil este foarte important ca ea sa fie etansa).

Perioada de 10 secunde este evident variabila si trebuie apreciata de la caz la caz (o perioada prea scurta nu permite rasturnarea desertului, iar o perioada prea lunga va conduce la topirea mai mult decat este permis a suprafetelor laterale, ceea ce conduce la pierderea formei ”perfecte”).

- Desertul (feliat sau pregatit in forme individuale) se decoreaza dupa preferinta inainte de servire (eu am ”format” flori si am ”decupat” frunze din felii subtiri, am adaugat sos de cafea si ciocolata, perle mici din zahar).

Pentru sos:
- Ciocolata se rupe bucatele si se pune intr-un vas impreuna cu romul, cafeaua, amidonul si 1 lingura cu apa rece. Vasul se pune in bain marie si se amesteca continuu pana cand compozitia se ingroasa putin.
- Se lasa sosul sa se raceasca la temperatura camerei.
- Sosul se adauga la suprafata desertului, dupa preferinte, inainte de servire.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii
Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor
Pasca Super Fina

Pasca Super Fina

Pasca Super Fina
Cele mai apreciate rețete
Biscuiti de la Bunica
1
Dulciuri

Biscuiti de la Bunica

Biscuiti de la Bunica
Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
2
Aperitive

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Ouale rosii vopsite cu coji de ceapa au la baza o tehnică tradițională de vopsire a ouălor atât simplă, cât și plină...

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Cozonac cu carne in foi de varza murata
3
Mancaruri cu carne

Cozonac cu carne in foi de varza murata

Cozonac cu carne in foi de varza murata
Prajitura Fanta
4
Dulciuri

Prajitura Fanta

Prajitura Fanta
Prajitura cu Branza de Vaci
5
Dulciuri

Prajitura cu Branza de Vaci

Prajitura cu Branza de Vaci
Parteneri
Desert prajitura cu nuci si crema caramel
Bucataras.RO

Desert prajitura cu nuci si crema caramel

Am achiziționat o cutie mare de lapte condensat caramelizat și am zis că ar fi păcat să nu pregătesc ceva bun cu ea....

Desert prajitura cu nuci si crema caramel
11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Culinar.RO

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită. citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola