Batoane cu Smochine ( Fig Bars - cu Varianta de Post)

Complexitate
redusa
Batoane cu Smochine ( Fig Bars - cu Varianta de Post)

Ingrediente

  • Pentru crusta
  • 1/4 cup zahar (50 gr)
  • 1/2 cup unt (110 gr)
  • 1 lingurita de vanilie esenta
  • 1 cup faina (150 gr)
  • Pentru umplutura
  • 16 oz sau 12-15 smochine proaspete (se pot folosi si din cele uscate dar procesul de fierbere e putin diferit)
  • 1 cup zahar (200 gr am pus doar 160 ca au fost foarte dulci smochinele)
  • 1 lamaie (sucul si coaja rasa)
  • 1 cup apa (200 ml)
  • Pentru topping
  • 1/4 cup faina (1 lingura cu varf)
  • 1/4 cup zahar brun (50 gr)
  • 40 gr unt rece
  • 1/4 cup cereale ovaz (5 lingurite)
  • 1/2 nuci pisate (2 linguri si jumatate)

Mod de preparare

Eu am folosit food procesorul (robot de bucatarie) dar se poate prepara si manual, iar pentru varianta de post, se va inlocui untul cu margarina. Prima data pregatim in fata noastra, gata cantarite, spalate si curatate, toate ingredientele.

Se pune in robotul de bucatarie zaharul, faina, untul si esenta de vanilie si se pulseaza pana cand obtinem o bila de aluat (manual se amesteca untul cu zaharul si esenta de vanilie pana obtinem o crema pufoasa, dupa care adaugam faina si omogenizam) . Aluatul obtinut este moale, lipicios, un aluat care nu se poate intinde cu sucitorul.

Se aseaza aluatul in tava (nu se unge si nu se faineaza tava) se acopera cu un film alimentar si prin apasare cu degetele, se intinde pe toata suprafata tavii.

In cuptorul preincalzit la temperatura medie (350 f- 180 c) se introduce tava cu aluatul si se coace pana devine usor auriu (aproximativ 15-20 minute, depinde de cuptor). In timpul asta se pregateste umplutura.

Eu am pus in robotul de bucatarie smochinele si pe aragaz un vas cu 200 ml apa si zaharul prevazut si am lasat la fiert. Am tocat smochinele in robot, dupa care am pus peste siropul de zahar care fierbea pe aragaz.

Am adaugat coaja si sucul de la o lamaie si am invartit in gemul asta pana smochinele s-au zdrobit de tot si nu a mai ramas nici un pic de lichid (aproximativ 20 de minute ... in timpul asta trebuie amestecat permanent in gem pentru sa se prinde foarte usor pe fundul vasului si daca nu amestecam sar stropi peste tot).

Manual, se toaca smochinele marunt, dupa care se aseaza in sirop si se procedeaza ca mai sus.
Cand gemul obtinut e gata se toarna peste crusta gata coapta.
Apoi trecem la prepararea toppingului.

Tot in robot punem faina cu zaharul brun, pulsam de cateva ori, adaugam untul rece (bucatele), pulsam pana obtinem faramituri, adaugam ovazul si nucile si pulsam din nou. Vom obtine la final un amestec sfaramicios, nelegat.

Pentru procedeul manual, se toaca nucile, se piseaza ovazul, faina se freaca intre palmi cu untul pana se formeaza faramituri dupa care se amesteca cu celelalte ingrediente.

Se pune prin presarare peste gemul din tava, se da la cuptorul preincalzit la temperatura medie si se coace pana prinde o crusta aurie deasupra. Se serveste rece, taiat in feliute subtiri si pudrat cu zahar vanilat, sau taiate patrat cu o bulina de inghetata deasupra.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii
Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor
Pasca Super Fina

Pasca Super Fina

Pasca Super Fina
Cele mai apreciate rețete
Biscuiti de la Bunica
1
Dulciuri

Biscuiti de la Bunica

Biscuiti de la Bunica
Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
2
Aperitive

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Ouale rosii vopsite cu coji de ceapa au la baza o tehnică tradițională de vopsire a ouălor atât simplă, cât și plină...

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Clatite cu dovlecel si branza
3
Aperitive

Clatite cu dovlecel si branza

Clatite cu dovlecel si branza
Cozonac cu carne in foi de varza murata
4
Mancaruri cu carne

Cozonac cu carne in foi de varza murata

Cozonac cu carne in foi de varza murata
Prajitura Fanta
5
Dulciuri

Prajitura Fanta

Prajitura Fanta
Parteneri
Coaste de porc glazurate
Bucataras.RO

Coaste de porc glazurate

Reteta romaneasca

Coaste de porc glazurate
11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Culinar.RO

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită. citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola