Aluatul :
In primul rand trebuie sa va spun ca, din cantitatile date, mi-au iesit 2 cozanaci unguresti, unul cu nuca si unul cu mac.
Intr-un bol, punem faina impreuna cu margarina taiata cubulete si cu mainile, le amestecam pana cand avem un aluat nisipos.
Drojdia o dizolvam in 50 ml lapte caldut si o adaugam peste faina.
Adaugam galbenusurile, zaharul pudra, coaja de lamaie si putina sare.
Incepem sa framantam, adaugand treptat restul de lapte.
Cand avem un aluat compact, il scoatem din bol, pe masa de lucru pe care am presarat faina si framantam pentru 3-4 minute.
Acoperim aluatul cu o folie de plastic si il punem la frigider pentru 30-40 minute.
Cat timp sta aluatul la frigider, pregatim umpluturile.
Intr-o cratita, punem laptele impreuna cu zaharul si stafidele, pe foc. Amestecam pana cand zaharul se topeste si laptele incepe sa fiarba. Turnam laptele cald peste nuca macinata si omogenizam.
Procedam la fel si cu umplutura de mac.
Scoatem aluatul din frigider si il impartim in jumate. O jumate o lasam pe blatul de lucru, iar pe cealalta o invelim din nou in folie de plastic si o punem la frigider.
Aluatul ramas il modelam putin si incepem sa il intindem (fara a mai pune faina pe blat, daca se poate ) intr-o foaie cat mai subtire.
Pe aluat, intindem nuca cat mai uniform si incepem sa formam cozonacul. Luam marginile si le punem peste umplutura si apoi rulam cu grija, cat mai strans. Cand ajungem aproape de capat, ungem marginea cu putin albus de ou batut pentru a se lipi marginea de aluat. Rulam pana la capat.
Asezam cozonacul in tava, il acoperim cu folie de plastic si il punem la frigider.
Scoatem jumatea de aluat ramasa si procedam la fel.
Cand sunt gata amandoi, ii ungem cu galbenus de ou si ii punem la copt, in cuptorul incins, la 180 grade C, pentru 30-40 minute.
Pentru a se pastra proaspetim dupa ce s-au racit, se invelesc in folie de plastic.
Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...
Prajitura Tosca - un desert imbietorAveam in plan de mult timp aceste cornuri si iata ca le-a venit randul. M-am inspirat de la Gaby_d (multumesc pentru reteta...
Desert cornuri BratislavaCozonacul oparit se poate umple cu nuca, mac, rahat, stafide, mere sau branza. este foarte bun.
Cozonac oparitIncanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...
Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Comentarii