Aluat Crescut sau Placinta cu Branza de Vaci (Reteta Bunicii)

Complexitate
redusa
Aluat Crescut sau Placinta cu Branza de Vaci (Reteta Bunicii)

Ingrediente

  • Pentru aluat (ies 4 bucati dar se poate imparti reteta in doua)
  • 1 kg faina alba
  • drojdie cat o nuca (am pus 2 lingurite drojdie uscata)
  • 1 lingurita zahar (otzara tzucur, cum scrie reteta) lapte pentru dospit drojdia
  • 1 ou
  • 3 galbenuse
  • 2-3 linguri de zahar
  • vanilie dupa gust
  • 100 ml ulei pentru framantat
  • lapte cat cuprinde sa fie un aluat mai moale (mie mi-a intrat 450 ml)
  • coaja de lamaie
  • praf de sare
  • Pentru umplutura
  • 1 kg branza de vaci foarte bine stoarsa
  • 2-3 linguri de gris
  • 3 oua
  • coaja de lamaie
  • zahar dupa gust
  • stafide/merisoare (dupa preferinta) vanilie dupa gust

Mod de preparare

Se cantareste tot ce este de cantarit, se pregatesc si restul ingredientelor, sa le avem la indemana.
Din cantitatea de zahar prevazut in reteta la "aluat" se pune o lingurita intr-un pahar impreuna cu drojdia si circa 30 ml lapte cald, se amesteca si se adauga faina, exact atata cat sa obtinem un aluat ceva mai gros decat cel de clatite.

Se acopera paharul si se pune intr-un loc mai caldut pentru a dospi. Intre timp faina se amesteca cu coaja de lamaie, sarea si zaharul, , ouale se pun intr-un castronel si se bat bine dupa care se amesteca cu putina vanilie esenta si se pun deoparte.

Drojdia dospita se pune in vasul cu faina in care am facut la mijloc o adancitura. Amestecam putin cu o furculita, adaugam ouale batuta si amestecam iarasi. Punem la incalzit 500 ml lapte si incepem sa turnam din el peste faina din vas.

Pe masura ca turnam laptele, framantam. Nu punem tot laptele odata pentru ca se poate sa fie prea mult si aluatul va deveni foarte moale si lipicios. Framantam aluatul, tot adaugand lapte putin cate putin, pana obtinem o compozitie moale, usor de lucrat cu ea si nelipicoasa.

Apou incepem sa adaugam tot cate putin din ulei si framantam de fiecae data pana la incorporarea lui in aluat. Trebuie sa obtinem o compozitie moale, nelipicioasa, matasoasa si frumos mirositoare. Lasam, acoperit, in vas pentru o ora.

Intre timp pregatim umplutura.
Branza de vaci foarte bine stoarsa (daca e mai seaca se tine bine in umplutura, altfel iese pe langa aluat) se amesteca cu toate celelalte ingrediente prevazute in reteta si se lasa deoparte.

Dupa o ora scoatem aluatul din vas si il impartim in 4, fiecare bucata se intinde intr-o patura dreptunghiulara si se pune umplutura (un sfert din ea), se intinde pe suprafata aluatului avand grija sa lasam o margine libera (una din cele lungi).

Marginea asta o vom unge cu albus de ou si apoi vom rula aluatul, avand grija sa lipim capetele pentru a preveni scurgerea branzei afara. Punem in tava pregatita cu hartie de copt si lasam acolo, acoperit cu folie alimentara unsa cu ulei, pentru o jumatate de ora.

Apoi ungem suprafata cu albus de ou, presaram zahar nerafinat deasupra daca dorim si punem la cuptor la temperatura medie. Se ia proba cu scobitoarea. Se scoate din tava dupa ce este coapta, se pune pe un gratar pentru a se raci, se pudreaza cu zahar praf amestecat cu vanilie.

Se serveste rece langa o cana de cafea, ceai, cacao, etc.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii
Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor
Pasca Super Fina

Pasca Super Fina

Pasca Super Fina
Cele mai apreciate rețete
Biscuiti de la Bunica
1
Dulciuri

Biscuiti de la Bunica

Biscuiti de la Bunica
Prajitura Tosca - un desert imbietor
2
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Clatite cu dovlecel si branza
3
Aperitive

Clatite cu dovlecel si branza

Clatite cu dovlecel si branza
Cozonac cu carne in foi de varza murata
4
Mancaruri cu carne

Cozonac cu carne in foi de varza murata

Cozonac cu carne in foi de varza murata
Prajitura cu Branza de Vaci
5
Dulciuri

Prajitura cu Branza de Vaci

Prajitura cu Branza de Vaci
Parteneri
Snitel de pui in pesmet cu garnitura de ciuperci si orez.
Bucataras.RO

Snitel de pui in pesmet cu garnitura de ciuperci si orez.

Snitelul din piept de pui este mult mai light decat snitelul din carne de porc

Snitel de pui in pesmet cu garnitura de ciuperci si orez.
11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Culinar.RO

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită. citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola