Sirop Natural de Catina

Complexitate
redusa
Sirop Natural de Catina

Ingrediente

  • -1 kg fructe de catina
  • - 1 ½ kg zahar la 1 l lichid
  • -2 pliculete sare de lamaie
  • -1 lingura salicil sau 1- 2 aspirine pisate / 1 l sirop
  • -apa
  • fiarta si racita

Mod de preparare

Pentru preparatele cu catina folositi doar vase din plastic, portelan, email si ustensile din materiale inoxidabile sau lemn.

Curatati fructele de impuritati. Spalati bine, in mai multe ape si puneti la scurs.
Zdrobiti bine fructele- metoda cea mai simpla este sa le treceti prin storcatorul de fructe sau cel de rosii.

Treceti sucul obtinut prin tifon si stoarceti bine. Puneti deoparte sucul obtinut- partea limpede. Peste resturi (seminte, coji si resturile ramase in tifon) puneti apa- 1/5 din cantitatea totala de resturi, amestecati si dati deoparte pentru 30 min apoi, stoarceti din nou prin tifon. Turnati lichidul rezultat peste sucul pus deoparte, cel obtinut la prima trecere prin tifon.

Adaugati zaharul, in functie de cantitatea de suc rezultat, pastrand proportia precizata la ingrediente, sarea de lamaie, salicilul (aspirina) dizolvat in prealabil in putin suc si amestecati cu o lingura de lemn pana la dizolvarea completa a lor.

Turnati in sticle (de sticla sau de plastic), capsati, inscriptionati si dati la camara.
Inainte de intrebuintare agitati bine sticla cu siropul de catina pentru ca particulele fine din pulpa vor fi sedimentate.

Siropul de catina contine multe suspensii si nu va avea niciodata un aspect limpede.
Siropul natural de catina are un gust placut, intre aroma de caisa si ananas.

Se serveste sub forma de suc, combinand siropul cu apa minerala, sifon sau apa, in proportia dorita, dupa preferinte.
Precizari:
* Pentru o varianta mai acrisoara, adaugati 1 kg zahar / 1 l suc proaspat de catina, iar pentru una mai dulce, 2 kg zahar / 1 l suc. Siropul se pastreaza bine, mai mult de 1 an, indiferent de variantele alese (cantitate de zahar / litru suc proaspat de catina, precizate si mentionate).
*Siropul de catina se poate asocia cu sirop de zmeura, afine, mere, struguri, lamaie, portocale, morcovi, varza sau in combinatie de 2- 3- 4 intre ele.
* Siropul de catina fara conservant poate fi pastrat in frigider doar 1- 2 zile deoarece are tendinta de a fermenta foarte repede. El poate fi preparat in cantitati mici pentru consum curativ si pastrat in frigider (1- 2 zile) din fructe puse la pastrare in congelator.
* Semintele, cojile si resturile ramase in tifon dupa a doua stoarcere pot fi uscate si folosite la prepararea pulberii de catina sau a ceaiului de catina.

Puneti-le intinse in strat subtire pe hartie si intoarceti-le din cand in cand pana se usuca si devin casante. Treceti-le apoi prin rasnita de cafea pana obtineti o pulbere fina in care se ragasesc si semintele de catina, pline de multe vitamine. Administrati pulberea sau ceaiul ca vitaminizant si remineralizant, in special iarna.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita

Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita

Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita
Tocana taraneasca

Tocana taraneasca

Tocana taraneasca
Cele mai apreciate rețete
Biscuiti de la Bunica
1
Dulciuri

Biscuiti de la Bunica

Biscuiti de la Bunica
Prajitura Tosca - un desert imbietor
2
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Prajitura cu Branza de Vaci
3
Dulciuri

Prajitura cu Branza de Vaci

Prajitura cu Branza de Vaci
Prajitura cu Afine
4
Dulciuri

Prajitura cu Afine

Prajitura cu Afine
Tort cu visine, capsuni, zmeura si ciocolata alba
5
Dulciuri

Tort cu visine, capsuni, zmeura si ciocolata alba

Tort cu visine, capsuni, zmeura si ciocolata alba
Parteneri
Pilaf cu urzici si ciuperci
Bucataras.RO

Pilaf cu urzici si ciuperci

Am descoperit pe blog-ul Oanei Durican, http://www.retete-vechi-si-noi.info/, o idee interesantă, un alt fel de a găti...

Pilaf cu urzici si ciuperci
Cozonac oparit
Culinar.RO

Cozonac oparit

Cozonacul oparit se poate umple cu nuca, mac, rahat, stafide, mere sau branza. este foarte bun.

Cozonac oparit
Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Gustos.RO

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!