Rubiniu de Zarzavat

Timp pregatire
30 minute
Complexitate
redusa
Rubiniu de Zarzavat

Ingrediente

  • Legume si zarzavaturi de toamna
  • Arome:
  • leustean
  • cimbru
  • busuioc
  • Tarhon
  • usturoi
  • ceapa
  • Boabe de piper
  • mustar
  • Crengute si frunze de visin
  • Vin NEGRU de buna calitate

Mod de preparare

Nu e bors, nu e otet, ceva intre astea doua, pe care noi ardelenii il folosim cu predilectie la ciorbe; in afara de faptul ca suntem inceti, mai avem o "calitate"... suntem caposi: la noi supa-i zupa si e dulce, punct! Borsu-i zama covosita, punct! Ciorba-i zama da-i acrita, punct... aici folosim noi "otetul" facut in casa din legume de toamna si care se pastreaza tot timpul iernii, ba si pana la urmatoarea toamna.

Toate legumele si zarzavaturile de toamna, le punem la un loc, le aromam cu ierburi care nu vor mai fi in curand, turnam deasupra vin NEGRU vechi si de buna calitate - musai de casa si vechi, garant al viitoarei infaptuiri - in proportie de o treime vin, doua treimi apa.

Ca si la "Tulburel", vezi http://www. reteteculinare. ro/forum/discutii/must_de_legume_de_toamna-7496/ legumele si zarzavatul, verdeata si tot restul de arome, se pun functie de de ceea ce va place mai mult in combinatia respectiva; in vreme, repetand facerea, va veti stabili la un anume fel de combo care va e pe plac.

Asadar, umpleti o treime din borcan cu legume si arome, turnati deasupra spritzul Very Happy si asteptati sa infuzeze toate gusturile si parfumurile premeditate fara scrupule. O saptamana va dura aceasta socializare; cand mirosul este bogat si cuprinzator, zeama limpede si rubinie, trageti la sticle si etichetati: unele borcane contin varza rosie, altele felii de sfecla rosie - culoarea e garantata, mirosul e diferit - depinde la ce preparat anume vreti sa folositi licoarea.

Dupa cum am spus mai sus, nu veti avea parte de otet si nici de bors - este un fel de acreala fara agresivitatea otetului si fara covoseala borsului. Doar facandu-l va veti da seama de calitatea lui si de faptul ca nu se poate inlocui cu altceva, nici aroma si nici gustul. Este un fel de unicitate in gama acelor produse ce merg pe muchie de cutit.

Noi facem des vara mancaruri usoare, fara carne: supe de fructe, ciorbe de pastai, borsuri verzi de buruieni
Cool, si ne folosim de tulburel si rubinie pt a imbogati la capat, zama frugala.

Va doresc a face si voi asemenea bauturi si licori de viata buna si modesta; n-o sa va para rau.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii
Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor
Pasca Super Fina

Pasca Super Fina

Pasca Super Fina
Cele mai apreciate rețete
Biscuiti de la Bunica
1
Dulciuri

Biscuiti de la Bunica

Biscuiti de la Bunica
Prajitura Tosca - un desert imbietor
2
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Clatite cu dovlecel si branza
3
Aperitive

Clatite cu dovlecel si branza

Clatite cu dovlecel si branza
Prajitura cu Afine
4
Dulciuri

Prajitura cu Afine

Prajitura cu Afine
Prajitura cu Branza de Vaci
5
Dulciuri

Prajitura cu Branza de Vaci

Prajitura cu Branza de Vaci
Parteneri
Desert crumble cu capsuni
Bucataras.RO

Desert crumble cu capsuni

Pentru aceasta reteta m-am inspirat de la Merisor. Capsunile, chiar daca am pus o gramada de zahar, zic eu, au fost...

Desert crumble cu capsuni
11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Culinar.RO

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!