Jeleu/peltea/dulceata de Opuntia Ficus-indica

Timp pregatire
50 minute
Complexitate
redusa
Jeleu/peltea/dulceata de Opuntia Ficus-indica

Ingrediente

  • 1 kg de opuntia ficus indica
  • 500 gr zahar
  • 1 pahar cu apa
  • zeama de la 1/2 de lamiie

Mod de preparare

Fructele care sunt extrem de spinoase (si nu au numai spinii cei mari dar si foarte multi spini mici si extrem de subtiri care zboara in aer doar pentru ca voi respirati linga fructe, din pacate ... ) se curata numai cu minusi in miini. De obicei insa se vind curatate de spinii cei mari asa cum se vede din poza.

Se pun intii intr-un lighean sau cratita cu apa rece si se lasa acolo chiar si 30 minute, in acest timp spinii vor fi mai putin "zburatori" la orice adiere a aerului. Va puneti manusi in miini si curatati fructele.

Se curata pielea fructelor cu un cutit ascutit, intii se aie la ambele capete (ca si cum am taia colturile la o franzela) apoi se curata pe lungime ori se face o incizie pe lungimea fructului in coaja lui, pina la pulpa si apoi se scoate toata coaja foarte usor. Fructele curatate le taiati cit mai marunt si le puneti intr-o cratita pe foc amestecind din cind in cind.

Pulpa si miezul lor care este foarte biogat in seminte mici (de marimea celor de rosie) trebuie sub actiunea focului a caldurii sa se lichefieze oarecum si deci sa se desfaca in asa fel incit sa va fie usor sa treceti prin sita compozitia pentru a recupera numai sucul acestor fructe iar simburii sa ramina separat.

Trecem pulpa cu seminte prin strecuratoare de mai multe ori ca sa fim siguri ca am strecurat bine. Dupa ce am separat zeama si cu pulpa care si ea a devenit lichida si a trecut prin strecuratoare de seminte o punem intr-o cratita pentru dulceata, o cratit cu fundul gros (eu o folosesc pe cea de fonta smaltuita).

In sucul obtinut varsam zaharul. Si apa si fierbem pina cind se leaga. Facem proba cu farfurioara: varsam citeva picaturi de jeleu pe o farfurioara si o inclinam, daca jeleul aluneca incet atunci este gata. Adaugam zeama de lamiie si mai alsam 1 minut pe foc.

In acest timp sterilizam borcanele si capacele.

Varsam jeleul cald in borcane si inchidem cu capacul etans. Intoarcem borcanele cu fundul in sus si lasam sa se raceasca. Cind s-au racit stergem borcanele de eventualele picaturi de jeleu si lipim etichete apoi punem borcanele in dulap sau in camara.

Imi pare rau ca am uitat sa fac poza jeleului insa o voi face cind deschid primul borcan.
Din 1 kg de fructe au iesit cele 2 borcanele din poza
Http: //ro. wikipedia. Org/wiki/Opuntia_ficus-indica

Culorea fructelor nu are importanta, ele trebuie numais a fie moi nu atit cit sa se striveasca usor ci numai cit sa nu fie tari ca niste caramizi ... Pot fi de 4 culori: albe (de fapt un verzuliu foarte deschis), verzi, rosii si galbene portocalii ... au toate acelasi gust, sunt parfumate si bune de mincat crude desi extrem de enerveant din cauza simburilor.

Cele folosite de mine sunt din Sicilia dintre cele crescute pe sau la baza vulcanului Etna.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii
Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor
Pasca Super Fina

Pasca Super Fina

Pasca Super Fina
Cele mai apreciate rețete
Biscuiti de la Bunica
1
Dulciuri

Biscuiti de la Bunica

Biscuiti de la Bunica
Prajitura Tosca - un desert imbietor
2
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
3
Aperitive

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Oua Colorate cu Hartie Creponata
4
Aperitive

Oua Colorate cu Hartie Creponata

Oua Colorate cu Hartie Creponata
Clatite cu dovlecel si branza
5
Aperitive

Clatite cu dovlecel si branza

Clatite cu dovlecel si branza
Parteneri
Chiftelute cu miez de orez si sos alb
Bucataras.RO

Chiftelute cu miez de orez si sos alb

Initial am vrut sa fac chiftelute cu pilaf, dar pe parcurs le-am transformat si au iesit tare bune asa. De la un timp gatesc...

Chiftelute cu miez de orez si sos alb
11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Culinar.RO

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!