Gem de Smochine cu Pepene si Merisoare

Complexitate
redusa
Gem de Smochine cu Pepene si Merisoare

Ingrediente

  • 25 buc smochine proaspete si bine coapte
  • 1/2 de pepene galben dulce si aromat
  • coaja de la 1 lamaie si sucul ei
  • vanilie dupa gust
  • 6 linguri cu varf de merisoare uscate
  • 500 gr zahar (sau mai mult/mai putin dupa cum sunt de dulci smochinele sau cum va place gemul de dulce)

Mod de preparare

Se aleg smochine intregi, fara lovituri. Se spala bine, cu atentie, se indeparteaza codita si se pun in vasul de dulceata. Se aseaza zaharul peste ele si se lasa asa cateva ore sau pana dimineata. Se amesteca bine inainte de a lasa vasul in asteptare.

Se acopera ca sa nu atraga musculite.
Se pune pe foc la temperatura mai mica pana se topeste zaharul si smochinele au inceput sa lase din apa pe care o contin dupa care se iuteste putin focul.

Se adauga pepenele taiat cubulete ma mici si care neaparat trebuie sa fie dulce si cu aroma pronuntata si se fierbe, amestecand din cand in cand. Se aduna spuma daca se formeaza, se mai curata din cand in cand peretii vasului de eventualele cristale de zahar pentru a preveni zaharisirea gemului in timp.

Pepenele va lasa multa apa dar se va continua fierberea si amestecarea pana cand gemul devine gros (rece daca este, lingura de lemn trebuie sa stea drept in pasta fara sa se incline) Cand lichidul de pe gem scade la jumatate se adauga mersioarele uscate.

Coaja de lamaie se adauga spre sfarsitul fierberii, sucul de lamaie mai spre inceput spre a preveni schimbarea culorii gemului iar vanilia se va adauga odata cu coaja de lamaie. Dupa ce au fost adaugate ultimele doua se mai fierbe gemul circa 5 minute si gata.

Se pune fierbinte in borcane, se capseaza si se pun borcanele intre paturi sa stea la cald pana se racesc.
Se eticheteaza si se pun pe raft in camara de alimente si se serveste cu placere in zilele friguroase de iarna, la prajituri, orez fiert cu lapte, gris fiert in lapte sau pe paine cu unt.

Eu am facut gemul in doua zile si se pare ca am facut o alegere buna. In prima zi am fiert circa 30-45 de minute si am inchis flacara.

Am lasat la racit si a doua zi am verificat densitatea gemului. Era destul de lichid, deci am mai fiert inca vreo jumatate de ora (poate ceva mai mult) si am inchis din nou.

Seara cand am verificat iarasi densitatea gemului, am vazut ca este destul de tare, l-am incalzit si l-am pus in borcane sterilizate.

Imi pare rau ca nu prea am poze multe dar totusi se intelege reteta destul de bine si din cele pe care le am

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita

Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita

Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita
Tocana taraneasca

Tocana taraneasca

Tocana taraneasca
Cele mai apreciate rețete
Biscuiti de la Bunica
1
Dulciuri

Biscuiti de la Bunica

Biscuiti de la Bunica
Prajitura Tosca - un desert imbietor
2
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Prajitura cu Branza de Vaci
3
Dulciuri

Prajitura cu Branza de Vaci

Prajitura cu Branza de Vaci
Placinta cu Branza si Stafide
4
Dulciuri

Placinta cu Branza si Stafide

Placinta cu Branza si Stafide
Oua Colorate cu Hartie Creponata
5
Aperitive

Oua Colorate cu Hartie Creponata

Oua Colorate cu Hartie Creponata
Parteneri
Rosti de cartofi cu ou posat
Bucataras.RO

Rosti de cartofi cu ou posat

Super buna pentru micul dejun sau cina . Eu am pregatit-o pentru 4 persoane .

Rosti de cartofi cu ou posat
Cozonac oparit
Culinar.RO

Cozonac oparit

Cozonacul oparit se poate umple cu nuca, mac, rahat, stafide, mere sau branza. este foarte bun.

Cozonac oparit
Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Gustos.RO

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!