Dulceata de Gutui

Complexitate
redusa
Dulceata de Gutui

Ingrediente

  • Ingrediente pentru 1 portie:
  • 500 ml apa
  • 600 gr gutui cantarite dupa ce au fost rase pe razatoarea mare(sau taiate bastonase subtiri)
  • 1 kg zahar
  • 100 ml zeama lamaie
  • 2-3 cm baton vanilie (sau 2 plicuri zahar vanilat)

Mod de preparare

Spalam gutuile sa indepartam puful de pe ele. Le curatam si le dam pe razoatoarea mare (sau le taiati bastonase subtiri). Stoarceti atatea lamai pana obtineti 100 ml zeama. Intr-o cratita emailata (sau fonta ) puneti 500 ml apa la fiert cu 1 kg zahar si 100 ml zeama de lamaie.

Cand este fierbinte adaugati gutuile rase. Gutuile se vor oxida, dar nu va speriati, dupa ce le puneti in siropul fierbinte ele isi vor recapata culoarea. Dupa ce a-ti adaugat gutuile taiati o bucatica de circa 2-3 cm din batonul de vanilie si il puneti sa fiarba alturi de gutui in sirop(daca nu aveti baton de vanilie, zaharul vanilat se adauga cu 1 minut inainte de a lua dulceata de pe foc). Lasati focul pe mediu si amestecati continuu.

Se continua fierberea pana siropul se leaga (cand ridicam lingura din cratita pe latul ei apar trei sau 2 picaturi care cad deodata).

Cand gutuile au un aspect lucios si plutesc in sirop sirop cratita se ia imediat de pe foc, deoarece gutuile se inchid la culoare si dulceata va avea ungust de zahar ars.

Se spumeaza si apoi cratita luata de pe foc se acopera cu un servet umezit in apa rece si bine stors. Daca acest se usuca repede il umezim din nou si acoperim din nou cratita.

Lasam dulceata sa raceasca complet in cratita (eu l-am lasat toata noaptea si pe dimineata a fost inchegata), apoi se pune in borcane. Inchidem borcanele si le asezam in camara.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii
Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor
Pasca Super Fina

Pasca Super Fina

Pasca Super Fina
Cele mai apreciate rețete
Biscuiti de la Bunica
1
Dulciuri

Biscuiti de la Bunica

Biscuiti de la Bunica
Prajitura Tosca - un desert imbietor
2
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
3
Aperitive

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Oua Colorate cu Hartie Creponata
4
Aperitive

Oua Colorate cu Hartie Creponata

Oua Colorate cu Hartie Creponata
Clatite cu dovlecel si branza
5
Aperitive

Clatite cu dovlecel si branza

Clatite cu dovlecel si branza
Parteneri
Crema de zahar ars cu nuca si stafide
Bucataras.RO

Crema de zahar ars cu nuca si stafide

Din categoria, ai , n-ai chef, faci ceva ca nu e frumos sa stai degeaba-n papusoi si sa alergi dupa cai verzi pe campii.....

Crema de zahar ars cu nuca si stafide
11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Culinar.RO

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!