Salata asortata (ciolomada)

Portii
12
Timp pregatire
1440 minute
Timp coacere
70 minute
Complexitate
medie
Salata asortata (ciolomada)

Ingrediente

  • 1 varză albă mică
  • 1 varză roșie mică
  • 1 kg castraveti mici
  • 2 ardei iuți verzi
  • 1 conopidă mică
  • 4 cepe albe
  • 2 sfecle roșii mici
  • 4 morcovi medii
  • 2 ardei grași galbeni
  • 2 ardei capia roșii
  • Sare după gust
  • Boabe de piper, coriandru, muștar
  • Semințe de chimen
  • 2 foi de dafin
  • Acid salicilic
  • O bucată mai mare de hrean
  • Câte o legatura cimbru verde și marar verde sau uscat
  • 1 litru și 200 de ml oțet din vin
  • 1 litru și 200 de ml apă
  • 1 kg și 200 de grame zahăr
  • 12 borcane de câte 800 de ml

Mod de preparare

Această salată asortată, în culori vesele , sfidează timpul capricios de afară și este o adaptare proprie a ciolomadei, de origine maghiară , care de obicei include și gogoșari, gogonele , însă cum nu am găsit de niciunele, am ales propriile mele combinații, fiind o salată versatila de altfel.
E ceva de muncă, dar sper să merite, fiind și prima oară când o pregătesc!
Pentru început, curatam legumele, le spălăm, varza, morcovii și sfeclele le dăm pe razatoare, ceapa o feliem solzisori, ardeii julien, castravetii rondele, hreanul îl curatam și îl tăiem felii mai mici.
Legumele feliate le amestecăm bine cu o lingura de sare, le așezăm în 3 recipiente și le depozitam acoperite în frigider până a doua zi .
A doua zi, lichidul format îl amestecăm cu oțetul, apa, zahărul, sare după gust, condimentele pisate în mojar, foile de dafin, încât să rezulte o compoziție dulce-acrișoara. Aceasta se fierbe.
Borcanele sterilizate în prealabil se umplu cu legume, printre ele se pun bucăți de hrean, câteva fire de cimbru verde, marar, se toarnă lichid fierbinte, se adaugă cate un varf de linguriță acid salicilic în fiecare borcan.
Se capseaza și, facultativ, se mai sterilizeaza odata 30 de minute în cuptorul încins la minim ( eu am cămara mai călduroasă, așa că am urmat și acest pas...).
Se scot din cuptor și se păstrează la cald până se racesc.
Se eticheteaza și se depozitează în cămară.
Se mureaza foarte repede, așa că probabil vor fi ideale lângă un grătar, însă sper să fie bune si la Crăciun!


 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita

Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita

Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita
Tocana taraneasca

Tocana taraneasca

Tocana taraneasca
Cele mai apreciate rețete
Biscuiti de la Bunica
1
Dulciuri

Biscuiti de la Bunica

Biscuiti de la Bunica
Prajitura Tosca - un desert imbietor
2
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Prajitura cu Afine
3
Dulciuri

Prajitura cu Afine

Prajitura cu Afine
Prajitura cu Branza de Vaci
4
Dulciuri

Prajitura cu Branza de Vaci

Prajitura cu Branza de Vaci
Piept de pui cu sos gorgonzola
5
Mancaruri cu carne

Piept de pui cu sos gorgonzola

Piept de pui cu sos gorgonzola
Parteneri
Dulceata de caise
Bucataras.RO

Dulceata de caise

Am avut cateva caise pe acasa care stateau sa se strice. In urma cu vreo luna si jumatate am comandat Green Sugar gelifiant...

Dulceata de caise
Cozonac oparit
Culinar.RO

Cozonac oparit

Cozonacul oparit se poate umple cu nuca, mac, rahat, stafide, mere sau branza. este foarte bun.

Cozonac oparit
Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Gustos.RO

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!