Supa Italiana cu Clatite Umplute - Scrippelle 'mbusse

Postat pe: 06-12-2011
(3)

Ingrediente

Pentru Aluat (3 bucati / portia unei singure persoane) :
1 ou
25g faina
cca 1, 5 dl de apa
sare
cine vrea poate sa adauge putin praf de nucsoara in acest aluat
Pentru umplutura:
brinza Pecorino din Abruzzo ras
cine vrea poate sa adauge putina scortisoara in brinza rasa, circa 2 linguri pentru fiecare clatita
supa: trebuie sa fie de pui sau de clapon
reteta cu clatite fara ou
6-8 clatite:
150 gr faina
400 ml apa
sare
1 lingurita de ulei
ulei pentru uns tigaia
Ingrediente pentru supa:
3 spinari de pui cu multa carne si grasime
1 ceapa mica intreaga
1 morcov
radacina de patrunjel
sare si apa

Mod de preparare

Amestecam faina cu apa, adaugam sarea si uleiul si mai amestecam cu telul in forma de para sau cu mixerul ca sa rezulte un alua omogen si foarte subtire/ fin/ destul de lichid. Ungem bine cu ulei tigaia si coacem pe rind clatitele le coacem pe ambele parti.

Supa fiecare o face cum vrea, ii place sau stie.. Eu am facut o supa de pui fiarta cca 3 ore la foc extrem de mic, fara sa clocoteasca, am curatat spuma si lasforsit am filtrat-o prin sita.

Umplutura pentru clatite: Pecorino ras, un fel de parmezan, dar din lapte de oaie.

Se umplu clatitele cu brinza rasa si se aseaza in farfurie. Le puteti umple si rasuci ca pe sarmale introdcind marginile inauntru ca sa nu iasa brinza si sa stea bine in farfurie. Le puteti impacheta in 4. Cum vreti voi, va place sau sunteti obisnuiti.

Clatitele gata umplute se aseaza in straturi in supiera (eu am sarit aceast pas, òe-am pus putin in oala cu sp aca sa va faceti o idee despre acest pas) , turnati supa fierbinte peste ele si le lasati citeva minute (maxim 5) apoi le serviti.
Scrippelle 'Mbusse - se traduce prin clatite /scrippelle inmuiate, udate cu supa

Este vorba de niste clatite mai bogate in ou decit cele normale, adica in reteta originala din 1 ou putina faina si putina apa trebuie sa iasa numai 3 scrippelle / clatite. Deci este o clatita foarte subtire dar ca si gust intre omleta si clatita.

Reteta s-a nascut in primul deceniu al anilor 1800 inventata de Enrico Castorani. Daca cele mai multe retete nu pot sa se laude cu un inventaor, aceasta il are, e cunoscut si nimeni nu poate sa zica ca reteta e din alta parte: -) Enrico Castorani este originar din provincia Teramo, regiunea Abruzzo in centrul Italiei (spre marea Adriatica).

Reteta ca majoritatea retetelor care au mare succes s-a nascut din greseala, Enrico Castorani obisnuia sa serveasca la masa invitatilor clatite in loc de piine si povestea spune ca din greseala i s-a rasturnt un platou cu clatite in castronul cu supa de pui.

Insa ce este important ca reteta originala (de la care eu m-am abatut putin) este obligatoriu cu aceste scrippelle care sunt diferite de clatitele obisnuite, sunt facute obligatoriu cu apa si nu cu lapte ca la clatite, laptele strica gustul in combinatie cu supa. Si cum am mai zis mai sus sunt bogate in oua. In plus si supa nu este o orice fel de supa ci musai supa de pui sau de clapon, care trebuie filtrata foarte bine si scoasa toata grasimea (eu si aici am deraiat de la reteta originala) .

Nota de modificari
Cui ii place poate sa umple clatitele si cu brinza parmeza sau pecorino sau alt cascaval uscat si bucatele mici, cubulete de mozzarella care din cauza supei fierbinti se va topi putin.
Daca ti-a placut reteta noastra "Reteta culinara Supa Italiana cu Clatite Umplute - Scrippelle mbusse" nu uita sa ii faci un review.

Recomandari electrocasnice

Mixer compact cu bol

- 60 %
499.99 lei
199.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

Comentarii

adrianabunta
•  19.11.2012 13:07:17

Am sa incerc...

ancalumy
•  09.12.2011 17:30:17

e una din retetele traditionale de craciun in Abruzzo Italia,merita incercata credeti-ma pe cuvant,mi-ai inprospatat memoria mersi,am sa incerc,am mancat dar preparata de altcineva,felicitari pt expunere

lucia_bp
•  06.12.2011 18:45:59

Abia acum am vazut ce bunatate de supica...si cat de inedita este reteta...
Crista draga, din toata inima iti transmit felicitarile mele !!!

Comentează rețeta

Trebuie sa fii logat pentru a comenta aceasta reteta. Nu ai cont? Inregistreaza-te!

Dă o notă rețetei Supa Italiana cu Clatite Umplute - Scrippelle 'mbusse