Supa Imperiala cu Galusti Imparatesti

Complexitate
redusa
Supa Imperiala cu Galusti Imparatesti

Ingrediente

  • Pieptii si copane de pui/curcan
  • Ceapa alba, uscata
  • Boabe de piper
  • Un cotor de ardei
  • Catei de usturoi
  • Radacinoase
  • Morcovi
  • Patrunjel
  • Pastarnac
  • Telina

Mod de preparare

Supa asta nu am mai vazut-o si mancat-o pe nicaieri; este din retetarul bunicii mele si vreau s-o impartasesc cu voi.

Nu-i asa ca nu numai o data, supa de pui nu v-a iesit limpede cum de exemplu iese supa de vita? Ei bine, supa limpede de pui/curcan, are niste taine si daca le stiti, niciodata nu vi se mai tulbura (nici de spumuit nu mai e nevoie - puii din ziua de azi lasa o spuma pe care nici cea mai fina sita nu o poate indeparta, ce sa mai zic de obisnuita lingura de spumuit).

Tainele astea (ca de exemplu, pieptul de pui sa ramana fraged si nu atzos) nici in Sanda Marin nu le-am gasit: tot in caietul bunicii sunt si eu le duc mai departe, in speranta ca le veti transmite si voi urmasilor vostri.

Cum se zice la ardeal, supa e supa atunci cand vezi prin ea fundul farfuriei!

Intr-o oala cu capac, punem apa rece, o ceapa alba cu coaja cu tot, catei de usturoi, un cotor de ardei, sare si boabe de piper. Pana da ea in clocot, curatim radacinoase: morcovi, patrunjel, pastarnac si telina. Le azvarlim in apa clocotita si dam focul la mediu (nu inainte de-a scoate ceapa, usturoiul si cotorul de ardei).

Pregatim puiul: copanele le prajim pe toate fetele, atat doar ca sa le sigilam (in tigaie nu mai curge zeama rosie cand le intepam), spalam iute pieptii si aripile (poate folosim la o ciorba spatele puiului, oricum nu aduce mare contributie la supa).

Cand legumele sunt aproape gata (vreo 20 de minute tre sa fiarba daca le taiati in lung, ca sa ramana ferme) puneti inauntru copanele fripte pe jumatate si galustile imparatesti. Dupa 5 minute adaugati pieptii de pui si aripile, stingeti focul si puneti capacul la loc.

Lasati supa sa se raceasca - veti avea o mare surpriza - pieptii de pui se vor fierbe doar in fierbinteala supei, raman fragezi, copanele nu " infloresc", supa e limpede si clara, galbioara de la coaja de ceapa, ce mai, o frumusete de supa! Fara urma de spuma, fara depuneri pe fundul oalei, o minune de aspic (ca a doua zi chiar se transforma in aspic).

Galustile se umfla in pene, copanele stau mandre cu osciorul in sus, toata oala este o veselie si-un parfum inconfundabil de supa bine facuta.

Tare mult mi-as dori sa o faceti si voi, sa va aud parerile.


 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii
Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor
Pasca Super Fina

Pasca Super Fina

Pasca Super Fina
Cele mai apreciate rețete
Biscuiti de la Bunica
1
Dulciuri

Biscuiti de la Bunica

Biscuiti de la Bunica
Prajitura Tosca - un desert imbietor
2
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
3
Aperitive

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Oua Colorate cu Hartie Creponata
4
Aperitive

Oua Colorate cu Hartie Creponata

Oua Colorate cu Hartie Creponata
Clatite cu dovlecel si branza
5
Aperitive

Clatite cu dovlecel si branza

Clatite cu dovlecel si branza
Parteneri
Aperitiv clatite cu spanac, umplute cu crema de branza
Bucataras.RO

Aperitiv clatite cu spanac, umplute cu crema de branza

Mărturisesc că am descoperit foarte târziu spanacul, dar mi-a plăcut foarte mult de prima dată. Așa că de atunci...

Aperitiv clatite cu spanac, umplute cu crema de branza
11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Culinar.RO

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită. citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola