Snert / Erwtensoep - Supa Olandeza de Mazare Uscata

Complexitate
redusa
Snert / Erwtensoep - Supa Olandeza de Mazare Uscata

Ingrediente

  • 200gr mazare uscata
  • 100 gr radacina de telina
  • 2 morcovi
  • 1/2 ceapa (eu am folosit ceapa rosie)
  • 2 cartofi
  • 250 gr bacon (pancetta) afumat
  • sare optional
  • radacina de patrunjel sau in lipsa ei tulpinile de patrunjel fara frunze cum am folosit eu

Mod de preparare

Puneti la fiert intr-o oala cu apa cit sa o acopere carnea de porc afumata. Lasati sa fiarba cca 5 minute de cind incepe sa clocoteasca si apoi aruncati apa si spalati carnea. Faptul ca ii dati un clocot si aruncati apa ajuta sa o mai desareze daca baconul este sarat cum era cel folosit de mine si mai ales sa nu trebuiasca sa luati spuma caci dupa ce o amestecati cu mazarea si restul ingredientelor o sa va fie greu.

Intre timp curarati zarzavatul, ceapa, morcovii, cartofii, telina si patrunjelul. Daca folositi patrunjel verde caci nu aveti radacina de patrunjel il tocati marunt. Restul ingredientelor le taiati cuburi mai mari sau mai mic dupa cum va place. .

Adaugati mazarea spalata si carnea si acoperiti cu apa. Eu nu am mai adaugat sare pentru ca am folosit o carne destul de sarata* care a dat gust si sare supei.

Lasati sa fiarba dupa indicatiile scrie pe punga cu mazare uscata, in cazul meu spunea 35 de minute pentru fierbere clasica sau 10 in oala sub presiune. Daca folositi oala sub presiune atentie la cantitatea de lichid/apa pe care o adaugati, supa aceasta nu trebuie sa fie lichida, in retetele olandeze traduse cu google spunea ca la final lingura trebuie sa stea singura in verticala in supa.

Cind toate zarzavaturile, carnea si mazarea sunt fierte scoateti carnea si o taiati cuburi pe care le puneti din nou in supa.
Gustati si daca este nevoie adaugati sare.
Reteta traditionala olandeza cere ca la sfirsit, in ultimele 20-30 minute sa adaugam un cirnat traditional olandez (afumat) taiat felii in aceasta supa. Alte retete includ bucati de sorici, coaste de purcel care la sfirsit cind sunt fierte sunt scoase din supa si dezosate, taiate marunt si puse la loc in supa. Sau alte tipuri de carne de porc.

Supa se serveste cu piine de secara si este un fel unic de mincare (adica si felul unu si felul doi imporeuna) caci este foarte satioasa. Supa trebuie sa rezulte foarte groasa "sa stea lingura in picioare in ea".

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii
Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor
Pasca Super Fina

Pasca Super Fina

Pasca Super Fina
Cele mai apreciate rețete
Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
1
Aperitive

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Ouale rosii vopsite cu coji de ceapa au la baza o tehnică tradițională de vopsire a ouălor atât simplă, cât și plină...

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Biscuiti de la Bunica
2
Dulciuri

Biscuiti de la Bunica

Biscuiti de la Bunica
Clatite cu dovlecel si branza
3
Aperitive

Clatite cu dovlecel si branza

Clatite cu dovlecel si branza
Cozonac cu carne in foi de varza murata
4
Mancaruri cu carne

Cozonac cu carne in foi de varza murata

Cozonac cu carne in foi de varza murata
Prajitura Fanta
5
Dulciuri

Prajitura Fanta

Prajitura Fanta
Parteneri
Dulceata agrise si coacaze rosii
Bucataras.RO

Dulceata agrise si coacaze rosii

O bunatate acrisoara si gustoasa, pe placul Oanei. Ea adora toate chestiile acre, asa ca am zis sa ii fac doua, trei...

Dulceata agrise si coacaze rosii
11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Culinar.RO

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită. citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola